Search
Close this search box.
Search

Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα κυβέρνηση: Έχω πλούσιο πάγκο και θα κάνω rotation – Σίγουρα περισσότερες γυναίκες

Πριν 1 έτος

Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Δείτε:

Η πρώτη ερώτηση στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν για το μεταναστευτικό, έπειτα και από την τραγωδία σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησής του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο προσφυγικό και απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, είπε ότι είναι Έλληνες πολίτες και απολαμβάνουν όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Το τουρκικό προξενείο ήθελε πάντοτε μια μειονότητα απομονωμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια άλλη μία πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 25 Μαΐου, όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την οποία και έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως επέμεινε, είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του, τους δύο βουλευτές -Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης.

Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους, είπε, μιλώντας για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και για ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Πώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ

Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα είναι μιια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός.

Το σενάριο τρίτων εκλογών

Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Τι θα γίνει με το ΕΣΥ

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν ποιοτική Υγεία, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, το οποίο άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανέδειξε και τις χτυπητές αδυναμίες του. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ, 8% από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθεί προς την Υγεία, υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για διαλογή ασθενών (καρκινοπαθών) στο τελικό στάδιο και αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ασθενών αυτών, με την πρόσβαση σε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές, θα το κάνουμε, είπε.

Το ΕΚΑΒ

Θέλουμε περισσότερο προσωπικό, όχι τόσο περισσότερα ασθενοφόρα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι θα «τρέξει» τις προσλήψεις. Είπε ότι η διακομιδή από αέρος είναι πολύ σημαντική για τα νησιά μας και σε αυτό θα συμβάλλουν οι έξι νέες βάσεις.

Οικονομία και φοροδιαφυγή (ερώτηση από τον Γρηγόρη Τζιοβάρα για το Πρώτο ΘΕΜΑ)

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά στις δύο προεκλογικές περιόδους, αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι την θεωρεί μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού της. Το γεγονός ότι υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους δείχνει ότι κάτι αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, παρατήρησε.

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να μας επιτρέψει, σε βάθος τετραετίας, να πάμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θα εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της νέας τετραετίας, είπε ακόμη.

Οι αυξήσεις μισθών

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την αύξηση μισθών, τόνισε. Είπε ότι οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας είναι διαπραγματευτικά οπλα στα χέρια των εργαζομένων. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά, είπε, καλώντας τους εργοδότες να πληρώνουν περισσότερα, για να προσελκύουν εργαζομένους.

Νέα ερώτηση για την στελέχωση της κυβέρνησης και τα σχέδια για το νερό

Ο πρωθυπουργός μίλησε με… αθλητικούς όρους, λέγοντας ότι έχει πλούσιο πάγκο και θα κάνει rotation. Ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, είπε, δε, θα είναι για την επαναφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ

Αναφερόμενος στα κομματίδια, όπως τα χαρακτήρισε, δεξιά της ΝΔ, εγκάλεσε όσους επέλεξαν την απλή αναλογική, λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση και πεντακομματική Βουλή. «Φωτογράφισε» τη «Νίκη», λέγοντας ότι η θρησκεία δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια ενός κόμματος και έκανε λόγο για «καπηλεία» του θρησκευτικού συναισθήματος.

Νέα ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά

Υπάρχει το σενάριο της μεγάλης προόδου και το σενάριο να μην προχωρήσουμε ουσιαστικά, είπε, επιμένοντας ότι το δεύτερο δεν οδηγεί νομοτελειακά και σε αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Εξήγησε ωστόσο ότι ένα «breakthrough» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι εφικτό, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη ρητορική περί «γαλάζιας πατρίδας».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.