-->
24.04.2024

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Εθνική μειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ στην άμυνα, μας άφησε μία ΕΑΒ διαλυμένη

Ως ένα ακόμη από τα περισσότερα από 80 «ντιμπέιτ» που έχουν δώσει με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την συζήτηση για το βοήθημα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Με όσα μας είπατε αναρωτήθηκα αν την σημερινή σας ομιλία σας την έγραψε ο πρώην συνεργάτης σας ο κ. Καμένος. Μας είπατε ότι κάναμε κήρυγμα περί πατριωτισμού. Ότι είναι ανεπίτρεπτο να σας κατηγορούμε για μειωμένο πατριωτισμό. Δύσκολο να βαθμολογήσει κανείς τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων. Δύσκολο να γίνει αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία. Εδώ όμως κ. Τσίπρα μιλούν τα γεγονότα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του. «Δεν είπα ποτέ ότι υπάρχουν μέσα στην αίθουσα κάποιοι που είναι λιγότερο πατριώτες από άλλους» είπε και συμπλήρωσε. Ωστόσο «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες λέγατε κάποτε εσείς κ. Τσίπρα. Μας κατηγορούσατε ως γερμανοτσολιάδες. Για την κυβέρνηση τα λέγατε, όχι για την τρόικα».

Νωρίτερα κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκφράζοντας την οδύνη του «για τα πολλά θπύματα των ισχυρότατων σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την Τουρκία. Και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν και εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό και θέσαμε τις ελληνικές δυνάμεις στην διάθεση. Ηδη ένα c130 με μονάδα ΕΜΑΚ προσγειώθηκε και επιχειρεί όμως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης σε Τουρκία και Συρία». «Κάθε τέτοια φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει την ανάγκη να στηρίξουμε δομές Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία έχει αποκτήσει ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση κάθε φυσικής καταστροφής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «απαντά σε μια ευρύτατη δέσμη αιτημάτων και εκκρεμοτήτων του ένστολου προσωπικού» και εξήγησε ότι εστιάζει σε πέντε βασικά σημεία:

– Συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας σε στρατό ξηράς και πολεμική αεροπορία για κάλυψη δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για υπηρετούντες και οικογένειά τους καλύπτοντας την φαρμακευτική δαπάνη και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

– Μετοχικό ταμείο στρατού ώστε να παίρνουν μερίσματα

– Καταργούνται οι μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2012 για δικαιούχους του Ταμείου. Το ΝΙΜΙΤΣ θα δέχεται και εν ενεργεία ένστολους ΕΔ και αστυνομία

– Ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

– Από τις συντάξεις απόστρατων και πολιτικού προσωπικού καταργείται η παρακράτηση υπερ στρατιωτικών ένστολων.

– Οι απόφοιτοι του εμπορικού ναυτικού θα κάνουν θητεία στο πολεμικό ναυτικό.

Προανήγγειλε, δε, ότι σύντομα θα υπάρξει πρόσθετη παρέμβαση για τους ΕΠΟΠ: «Όσα σας ανέφερα μπορεί να ακούγονται κάπως τεχνικά. Φανερώνουν όμως ότι υπήρχαν χρόνιες αγκυλώσεις και αντιφάσεις. Οι διορθώσεις καθρεφτίζουν απ την άλλη την διάθεση της κυβέρνησης για συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων»

Οι ενέργειες που έχουν γίνει

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για τη θωράκιση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «που πράγματι βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Εδώ και μήνες θεσπίστηκε αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση. Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία για αφορολόγητα καταδυτικά επιδόματα. Την ίδια περίοδο υπήρξαν σημαντικες οργανωτικές αλλαγές που έφεραν μισθολογικές αυξήσεις όπως η διευθέτηση της εξέλιξης στρατιωτικών».

«Απέχουμε όμως αρκετά από το να είμασδτε εκεί που θέλουμε. Όμως θα επιμείνω ότι εν μέσω των πολλών κρίσεων της διεθνούς ακρίβειας κάνουμε αυτά που μπορούμε και επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αναγνωρίζουν πρώτοι όσοι φορούν εθνόσημο. Οσο η εθνική οικονομία θα μεγεθύνεται τοσο και η ανταμοιβή θα επεκτείνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι «τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτεροι οι μισθοί για Δημόσιο και από 1.12024 και ειδικό μισθολόγιο για Ένοπλες Δυνάμεις».Διαβάστε επίσης