Search
Close this search box.
Search

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Ο Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Πριν 12 ώρες

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές τον Μάρτιο. Λίγο νωρίτερα, απέπεμψε τον Υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, να πρότεινε στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) να ανοίξει τον δρόμο για νέες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) φέρεται, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, να απέρριψε την πρόταση του αρχηγού του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2025.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην καγκελαρία, ο κ. Λίντνερ υποστήριξε ότι οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αρκετός κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων (SPD, Πρασίνων, FDP) προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική οικονομική ανάκαμψη.

Τη διαμάχη εντός του συνασπισμού ανατροφοδότησε κείμενο θέσεων του κ. Λίντνερ, στο οποίο διατύπωνε απαιτήσεις για λήψη μέτρων με στόχο την «οικονομική ανάκαμψη». Πολλά από αυτά θεωρήθηκαν εντελώς απαράδεκτα για τους εταίρους του συνασπισμού και απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το SPD και τους Πράσινους.

Για προσχεδιασμένη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού κατηγόρησε τον καγκελάριο ο Λίντνερ

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ αντέκρουσε πριν από λίγο τους ισχυρισμούς του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον κατηγόρησε για «εγωισμούς και μικροκομματική πολιτική», δηλώνοντας ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον κ. Σολτς.

Ο κ. Λίντνερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε, καταλάβαμε το γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, καταλογίζοντας στον Όλαφ Σολτς προσχεδιασμένη συμπεριφορά.

Στην κατηγορία του κ. Σολτς ότι ο κ. Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε ο καγκελάριος του ζήτησε σε ύφος τελεσιγράφου την άρση του «φρένου χρέους», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε τη συντεταγμένη και από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος.

«Δυστυχώς ο Όλαφ Σολτς έδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη να δώσει στη χώρα μας μια νέα αρχή», τόνισε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει τώρα να το κάνει μια νέα κυβέρνηση.

«Εντελώς τραγική» εξέλιξη η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ο αντικαγκελάριος

Για «εντελώς τραγική» και «λάθος» εξέλιξη έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), αναφερόμενος στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού «σε μια ημέρα σαν αυτή, κατά την οποία η Γερμανία θα έπρεπε να επιδείξει ενότητα και ικανότητα δράσης».

Ο κ. Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είχε πάντα την καλύτερη φήμη, αλλά δεν ήταν απαραίτητο να οδηγηθεί σε διάλυση, καθώς, όπως είπε, «δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, παρότι στο τραπέζι υπήρχαν πιθανές λύσεις, διότι το FDP δεν ήταν πρόθυμο για συμβιβασμό». Διαβεβαίωσε πάντως ότι «τώρα θα ανοίξουμε γρήγορα τον δρόμο για συντεταγμένες νέες εκλογές» και ότι «μέχρι τώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται στο πόστο της και θα παρέχει την σταθερότητα που πρέπει και μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) δήλωσε ότι «σήμερα δεν είναι μια καλή ημέρα για την Γερμανία» και αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι «ακριβώς σήμερα θα έπρεπε να υπάρξει ένα ψήφισμα το οποίο θα καθιστούσε σαφές ότι επενδύουμε περισσότερο στην ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία, αλλά την ενισχύουμε περαιτέρω ώστε να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία μας».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.