Search
Close this search box.
Search

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για ελληνική ιθαγένεια σε Παύλο και Νικόλαο Γλύξμπουργκ: Καμιά ειδική μεταχείριση – Αυτό είναι το επίθετο που επέλεξαν

Πριν 1 μήνα
Παύλος και Νικόλαος

Τόσο ο Παύλος όσο και ο Νικόλαος, οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δεν θα έχουν καμιά ειδική μεταχείριση ως προς το αίτημά τους να λάβουν ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα (19/12) ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αίτημα για αλλαγή επιθέτου κατέθεσαν Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ το πρωί της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους.

Συγκεκριμένα, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου επέλεξαν το επίθετο «Ντε Γκρες» και συνολικά 10 μέλη της βασιλικής οικογένειας υπογράφουν την αίτηση, τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά και τα παιδιά του Παύλου.

Το συγκεκριμένο επώνυμο θεωρούνταν από την αρχή το επικρατέστερο καθώς το είχε επιλέξει ο θείος του τέως βασιλέως, Μισέλ, το 2004 ο οποίος πέθανε πριν από λίγους μήνες.

Οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ κατέθεσαν σήμερα τη σχετική αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Με την αίτηση που κατέθεσαν υπέγραψαν πως αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974, ότι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης κατάστασης. Επίσης, δήλωσαν πως το επώνυμο που επιθυμούν είναι το «Ντε Γκρες».







Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε τα όσα προβλέπει ο νόμος του 1994 σχετικά με το αίτημα συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών που επιθυμούν να λάβουν ελληνική ιθαγένεια.

«Αφού τηρηθεί ο νόμος και αυτό διαπιστωθεί από τους αρμόδιους, θα προχωρήσει η διαδικασία. Ο νόμος διέπει την απόκτηση ιθαγένειας και όχι το πρόσωπο, άρα δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση. Έχουμε ένα ισχυρό πολίτευμα και αυτό έχει τους νόμους να προστατεύσει τον εαυτό του», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο που εξακολουθεί να ισχύει: «Ελληνική ιθαγένεια στον Κωνσταντίνο Γλύξµπουργκ και στα µέλη της οικογένειάς του, μετά τη λήξη της ισχύος του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διείπε την ιθαγένειά τους πριν τη μεταβολή της μορφής του πολιτεύματος, αναγνωρίζεται και αποδεικνύεται μόνον εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.

β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.

γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους µε όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας. Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται µε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Διαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.