Search
Close this search box.
Search

Kορωνοϊός: Τηλεργασία, Skype και Netflix “ζορίζουν” τα δίκτυα – Μπορεί να αντέξει το ίντερνετ την καραντίνα;

Πριν 4 έτη

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω κορονοϊού μένουν στο σπίτι τους, είτε για να κάνουν τηλεργασία είτε απλώς για να «το ρίξουν» στο Netflix, στο Skype ή στο παραδοσιακό κουτσομπολιό δια τηλεφώνου, τόσο αρχίζουν να «ζορίζονται» τα δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών. Και, παράλληλα, δημιουργούνται νέα πεδία δόξης λαμπρά για κάθε είδους χάκερς, κυβερνο-εγκληματίες ή ωτακουστές μυστικών υπηρεσιών.

Η βρετανική Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η κρίση του κορονοϊού και η αλλαγή που έφερε στις συνήθειες των ανθρώπων έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στην κίνηση δεδομένων στα διεθνή δίκτυά της, με την άνοδο να φθάνει ήδη το 50% σε μερικές χώρες, ενώ εκτιμά ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC.

Μερικοί πάροχοι στην Ευρώπη -η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τη νόσο Covid-19- ανέφεραν τα πρώτα προβλήματα στις συνδέσεις των χρηστών, αν και διαβεβαίωσαν πως μέχρι στιγμής τα δίκτυα δουλεύουν καλά και ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών, οι οποίοι έχουν μεταφέρει τα σπίτια τους σε γραφεία ή κέντρα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Ενώ προ κορονοϊού η μεγαλύτερη κίνηση στα δίκτυα ήταν τα απογεύματα και νωρίς το βράδυ, τώρα έχει επεκταθεί και το πρωί.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκκληση της ΕΕ προς το Netflix και το YouTube να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους για να αποτρέψουν ενδεχόμενη κατάρρευση του διαδικτύου σε πολλές χώρες.

Μέχρι τώρα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ισχυρίζονταν ότι οι υφιστάμενες υποδομές Ιντερνετ μπορούν να αντέξουν την δραστική αλλαγή στην ονλάιν συμπεριφορά, ελέω κορωνοϊού, σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times. Χθες το βράδυ όμως ο Τιερί Μπρετόν, ένας από τους Ευρωπαίους επιτρόπους αρμόδιους για την ψηφιακή πολιτική, τόνισε πως οι πλατφόρμες streaming και οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας «έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου στη διάρκεια της κρίσης». Η ΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων στις πλατφόρμες να αποφεύγουν την υψηλή ευκρίνεια στις υπηρεσίες τους και στους χρήστες να διαχειρίζονται υπεύθυνα την κατανάλωση δεδομένων.

Υπάρχει ο φόβος ότι οι οικιακές συνδέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν φόρτο μόνο τα βράδια, δεν θα καταφέρουν να διαχειριστούν τις μακρές μέρες των ενηλίκων σε τηλεδιασκέψεις και των παιδιών να κάνουν ονλάιν μαθήματα ή να συνδέονται για να παίξουν παιχνίδια και να παρακολουθήσουν ταινίες.

Ακόμη και κολοσσοί, όπως το Facebook παραδέχονται ότι αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αλλαγές στην κίνηση των δικτύων. Σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάκερμπερκ, ιδρυτή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχει πολλαπλασιαστεί η ζήτηση για συγκεκριμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού κλήσεων στις εφαρμογές WhatsApp και Messenger.

Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και αρθρογράφος των New York Times που προειδοποιεί ότι «Το διαδίκτυο μας δεν είναι έτοιμο για τον κορωνοϊό». Οπως το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο, έτσι θα δεχθούν πιέσεις οι οικιακές συνδέσεις broadband, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πρόσβαση των φοιτητών σε πανεπιστημιακά προγράμματα διδασκαλίας αλλά και την ασφάλεια επιχειρηματικών δικτύων και δεδομένων.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν κάλεσε τους παρόχους της Ευρώπης να εξετάσουν την πιθανότητα να κατεβάσουν την ανάλυση (σε standard από high-definition) των τηλεοπτικών και άλλων υπηρεσιών streaming, προκειμένου να βοηθήσουν τα ευρυζωνικά δίκτυα και να αποφορτίσουν την πίεση από τον τεράστιο όγκο δεδομένων. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι πάροχοι δεν φαίνεται να χρειάζεται να κάνουν κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, η μαζική τηλεργασία από χώρους χωρίς εξελιγμένη κυβερνοπροστασία, όπως είναι τα σπίτια, δημιουργεί νέες δυνατότητες για παντός είδους χάκερς, σύμφωνα με τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια. Καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν στο σπίτι τους τα δεδομένα που είχαν στο γραφείο τους, οι χάκερς διαβλέπουν νέες ευκαιρίες για να εισδύσουν σε εταιρείες και οργανισμούς μέσω της «κερκόπορτας» των κατ’ οίκον εργαζομένων, όταν αυτοί συνδέονται με τα εταιρικά δίκτυά τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα γενιά τηλεργαζομένων, πολλοί από τους οποίους το κάνουν για πρώτη φορά. Οι χάκερς μπορεί να παγιδέψουν κάποιους χρήστες, μεταξύ άλλων, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα δήθεν για τον κορονοϊό, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ως στόχο να «φυτέψουν» κακόβουλο ή κατασκοπικό λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Ήδη βρέθηκαν χάκερς που «μασκαρεύονται» ως Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί καλούν τις εταιρείες να αναβαθμίσουν επειγόντως τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυά τους (VPN) και να επαγρυπνούν για κακόβουλα e-mails. Κινδύνους μπορεί να κρύβουν και τα δίκτυα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με Ισραηλινούς ειδικούς, καθώς ολοένα περισσότεροι μαθητές και φοιτητές κάνουν μάθημα από το σπίτι τους μέσω υπολογιστή. Οι ιστότοποι για τηλεκπαίδευση συχνά δεν είναι ασφαλείς και μέσω αυτών θα μπορούσε ένας χάκερ να κάνει μία κυβερνοεπίθεση.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.