Αμηχανία επικρατεί περισσότερο, τώρα, στην τουρκική πλευρά μετά την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως φαίνεται τόσο από τις επίσημες ανακοινώσεις για το γεγονός όσο και από τον τρόπο που αυτό καλύπτεται από τα ΜΜΕ της χώρας.
Χαρακτηριστικό του παραπάνω είναι το ότι το πρακτορείο Anadolu επιλέγει να εστιάζει μόνο στο ζήτημα της θετικής ατζέντας και όχι στις αυστηρές παρατηρήσεις που έγιναν.
Όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως ζήτησε από την Ευρώπη να υπάρξει εστίαση στην θετική ατζέντα ενώ στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτησε να μην υπάρχει μονομερής στάση- υπέρ της Αθήνας από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά και να υπάρξει πίεση στην Αθήνα για συνέχεια του διαλόγου με την Άγκυρα.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η Τουρκία φαίνεται να πήρε τα μηνύματα της ΕΕ ζητώντας να λάβει περισσότερα χρήματα.
Άγνωστο σε κάθε περίπτωση παραμένει το τι στάση θα τηρήσει η χώρα όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Λάιεν: Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν θα συνεργαστούμε με την Τουρκία
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορεί η ΕΕ να συνεργαστούμε με την Τουρκία, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε μήνυμά της προς τον Τύπο μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν στην Άγκυρα. Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μονομερή δράση κατά των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και ανέδειξε το μεταναστευτικό ως το βασικότερο σημείο συνεργασίας, ζητώντας άμεση επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να αρχίσει σταδιακά να συνεργάζεται εκ νέου με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο και σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία είχε το νόημα του να δοθεί δυναμική σε αυτή την επιλογή.
Από αυτή την άποψη, χαρακτήρισε της συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν ως μια καλή πρώτη συνάντηση και εν συνεχείαα περιέγραψε τους τέσσερις τομείς όπου η ΕΕ και η Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν όφελος από μια ενισχυμένη συνεργασία.
Αναλυτικά κατέγραψε τους οικονομικούς μας δεσμούς καθώς η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εταίρος εισαγωγών και εξαγωγών της Τουρκίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μια κρίσιμη πηγή επενδύσεων, ενώ η Τουρκία εντός της τελωνειακής ένωσης είναι ένας σημαντικός εταίρος σε πολλές κρίσιμες αλυσίδες αξίας.
Σημείωσε ότι για την περαιτέρω προώθηση του εμπορίου, θα αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης και ανέφερε ότι θα εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Τελωνειακής Ένωσης. Επιπλέον ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει καινοτόμους τρόπους ενίσχυσης της δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας, με έμφαση στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Ο δεύτερος τομέας της ενισχυμένης συνεργασίας είναι οι διάλογοι υψηλού επιπέδου, ανέφερε η Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το νούμερο ένα θέμα πρέπει να είναι το κλίμα καθώς και η δημόσια υγεία δεδομένης της πανδημίας. Τέτοιοι διάλογοι υψηλού επιπέδου έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, σημείωσε.
Ο Τρίτος άξονας έχει να κάνει κατά την Πρόεδρο με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σχετικά με τις επαφές και την κινητικότητα μεταξύ ατόμων. Η συμμετοχή της Τουρκίας σε προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus + και το Horizon Europe έχει αποδειχθεί πολύ πολύτιμη στο παρελθόν, ανέφερε η Φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια συνεργασία η ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει και ωφελεί και τις δύο πλευρές.
Και ο τέταρτος τομέας συνεργασίας είναι πρόσφυγες και μετανάστευση. Η Πρόεδρος σημείωσε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016 παραμένει έγκυρη και έφερε θετικά αποτελέσματα σε ό,τια αφορά κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην Τουρκία, αλλά και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Τόνισε δε ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να φέρει αποτελέσματα περιλαμβανομένης της πρόληψη παράτυπων μετακινήσεων.
Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτό περιλαμβάνει επίσης επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση.Έκανε λόγο για κρίσιμη δέσμευση και κατέδειξε πως αυτό θα ήταν μια σημαντική παράσταση καλής θέλησης.
Από την πλευρά της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει η υποστήριξη για τους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής, καθώς η Τουρκία φιλοξενεί περί τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, αλλά στο μέλλον η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για τα προς το ζήν των προσφύγων.
Κατέδειξε την προσωπική της δέσμευση να διασφαλίσει τη συνέχεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και τόνισε ότι η υποστήριξή της ΕΕ είναι ένδειξη αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Τουρκία και επένδυση στην κοινή σταθερότητα, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει επίσης για άλλες σημαντικές χώρες υποδοχής όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο Αμμάν αργότερα αυτό το απόγευμα και η Κομισιόν θα υποβάλει σύντομα πρόταση που αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές.
Τέλος δήλωσε ότι η ΕΕ σστοχεύει σε μια ειλικρινή συνεργασία, μια εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν.
Υπενθύμισε ότι η ίδια κια ο Charles Michel και υπογράμμισαν σαφώς ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων
και το κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Αυτό πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους κανόνες και τα πρότυπα δικαιωμάτων στα οποία έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών και των παιδιών ενάντια στη βία.
Η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Αυτό ισχύει επίσης για μονομερή δράση κατά των
κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος.
Διευκρίνισε τέλος ότι θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον προς πολύ καλύτερες σχέσεις, αλλά είναι ακόμα νωρίς
και οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο.