-->
17.04.2024

Λιανεμπόριο: Αντιδρούν οι έμποροι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη – Τι διαμηνύει η κυβέρνηση

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και τους επιστήμονες για τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Λόγω της αύξησης των νοσηλειών, που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, αλλά και την έκρηξη των ενεργών κρουσμάτων, αποφασίστηκε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις συγκεκριμένες περιοχές, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Ωστόσο, οι καταστηματάρχες, ιδιαίτερα σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη αντιδρούν στην αναβολή της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους.

Ο εμπορικός σύλλογος Πατρών ζήτησε «την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Οι έμποροι της Πάτρας επισημαίνουν: «Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Όλο αυτό το διάστημαέχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Μάλιστα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί τους εμπόρους της Πάτρας να βρίσκονται τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματα, «χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».

Ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του και όλους τους φορείς σε κινητοποίηση αύριο, οπότε και στην πόλη θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Συνεδρίαση το ΔΣ του ΕΣΘ

Συνεδρίαση πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Οι έμποροι αποφάσισαν σε αυτή τη φάση να στείλουν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι είναι αδικαιολόγητη την απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την επανεκκίνηση της αγοράς.

Αύριο, ο ΕΣΘ θα επιδιώξει συντονισμό με τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τον πρωθυπουργό προς όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν σε κλείσιμο.

Νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη

Πάντως, όπως αναφέρει το MEGA, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις 3.000 ευρώ για κάθε καταστηματάρχη και 300 ευρώ για καταναλωτές που δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή αφορά αυτήν την εβδομάδα, ενώ θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, που θα λάβει αποφάσεις για τη χαλάρωση ή μη των μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.Διαβάστε επίσης