-->
28.03.2023

Λιβάνιος: Εξ αποστάσεως και μέσω εφαρμογής η ρύθμιση οφειλών στους δήμους

Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε δήμους εξ αποστάσεως και μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής ανακοίνωσε για για τους ενδιαφερομένου οφειλέτες ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος .

Μιλώντας επί των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή ο κ. Λιβάνιος ξεκαθάρισε ότι στη δυνατότητα ρύθμισης μέχρι και σε 120 δόσεις εντάσσονται πάσης φύσεως οφειλές προς τους Δήμους υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των βεβαιωθέντων και μη εισπραχθέντων οφειλών προς τους Δήμους όλης της χώρας ανέρχονται σε 3,1 δις ευρώ.

«Οι αιτήσεις επιχορήγησης από τους Δήμους αθροίζουν το μισό ποσό της οφειλής. Καταλαβαίνεται ότι αν καταφέρουν να εισπράξουν μέρος των οφειλών θα ενισχυθούν τα ταμεία τους» είπε .

Αναφερόμενος στις οφειλές οι οποίες υπάγονται στη ρύθμιση ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι αφορά σχεδόν τα πάντα, από οφειλές για ενοίκια, μισθώματα κυλικείων, κλήσεις μέχρι και οποιαδήποτε άλλη οφειλή.

«Η καινοτομία της ρύθμισης είναι ότι για πρώτη φορά οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Από 1.3.2021 εως 30.7.2021 ο πολίτες θα ενημερώνεται για τις οφειλές του και θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ρύθμισης. Στην ίδια εφαρμογή θα αναρτηθούν από τους Δήμους όλες οι βεβαιώσεις οφειλών ώστε οι πολίτες να μπορούν να δούν τα ποσά του χρωστούν. Επίσης, το σύστημα θα διασυνδεθεί με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ ώστε οι πληρωμές να γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς να πηγαίνουν στα γκισέ των δήμων» είπε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ρύθμιση αφορά όλες τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως την 31.12.2020 και βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν μέχρι 28.2.2021ενώ προβλέπεται μεγάλο ποσοστό απαλλαγής από προσαυξήσεις αναλόγως των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης

Αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ η απαλλαγή από προσαυξήσεις ανέρχεται σε 100%Αν εξοφληθούν σε 2 εως 12 δόσεις η απαλλαγή ανέρχεται σε 90%
Αν εξοφληθούν σε 13 εγς 48 δόσεις απαλλαγή κατά 80%
Αν εξοφληθούν σε 49 εως 72 δόσεις απαλλαγή 70%
Αν εξοφληθούν σε 73 εως 120 δόσεις απαλλαγή 60%.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών γ) δεν έχουν βεβαιωθεί επειδή εκκρεμεί γι αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα

Διαβάστε επίσης