Σε εξέλιξη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη συζήτηση των τριών προτάσεων σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9:30 με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος με τον ηλεκτρονικό πίνακα χρονομέτρησης που είναι τοποθετημένος στο έδρανο του Προέδρου της Ολομέλειας. Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα στη μία το μεσημέρι.
Η μαραθώνια διαδικασία γίνεται στο πρωτόγνωρο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνει η Βουλή των 297 βουλευτών αλλά και ο νέος ετερόκλητος πόλος που συγκροτούν Κωνσταντοπούλου – Βελόπουλος – Νατσιός – Κασσελάκης.
Μητσοτάκης για τα Τέμπη: «Φτιάξατε έναν συνεταιρισμό της τοξικότητας, άθλια η σκευωρία που στήσατε»
«Είμαι εδώ για να καταγγείλω μια αντιπολίτευση που επί 2 χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψέματα, δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη» είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής για τα Τέμπη
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συζήτηση των τριών προτάσεων σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών.
Στο βήμα ανέβηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είμαι εδώ για να καταγγείλω μια αντιπολίτευση που επί 2 χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψέματα, δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανέναν συκοφάντη».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βίντεο με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή
Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν θα κρύψω ότι προβληματίστηκα πολύ πριν παραστώ στην σημερινή συνεδρίαση. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την τραγωδία των Τεμπών και έχω αναφερθεί εκτενώς στην δική μου ερμηνεία όχι μόνο για το τι προκάλεσε την τραγωδία αλλά πώς θα κάνουμε τα τρένα πιο ασφαλή. Η σημερινή συνεδρίαση έχει για εμένα μια ιδιαιτερότητα και δεν θα ήθελα να εκληφθεί η παρουσία μου ως συμβολική ή έμμεση αναγνώριση μιας διαδικασίας που μου αποδίδει αδιανόητες κατηγορίες. Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των 4 μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν την ανθρώπινη τραγωδία σε άθλια πολιτική σκευωρία. Να φτάσουν στο σημείο να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία. Να κατηγορήσουν εμένα προσωπικά και την ΝΔ για κατάλυση πολιτεύματος. Είναι μια αθλιότητα. Εναντίον ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού με συντριπτική λαϊκή εντολή σε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν πράγματι γελοία αν δεν ήταν ταυτόχρονα επικίνδυνη. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η σύμπραξη 32 βουλευτών άκρας Δεξιάς και άκρας Αριστεράς σε μια κοινή πρωτοβουλία λαϊκισμού. Πρωτοβουλία έωλη γιατί η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος. Μια πρωτοβουλία που συγκρούεται και με την ηθική. Ο συνασπισμός της τοξικότητας Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλου, Κασσελάκη και Νατσιού δεν είναι κάτι νέο. Το έχουμε ξαναζήσει στις πάνω και κάτω πλατείες και την μοιραία διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Τότε η συμμαχία βέβαια είχε Πάνο Καμμένο, Βαρουφάκη και Χρυσή Αυγή. Ο πολιτικός αμοραλισμός πάντα ενώνει τα άκρα. Κάποιοι φαίνεται να νοσταλγούν ακόμα τις κρεμάλες στην πλατεία. Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα τότε κάποιοι ξαναπροετοιμάζουν χορούς στις πλατείες. Αυτή τη φορά διαλέξατε ως σκηνικό τον χαμό 57 ψυχών κάτι που κάνει τον καιροσκοπισμό σας ακόμα πιο απεχθή και σας καθιστά επικίνδυνους».
Σε εκείνο το σημείο ακούστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει: «Στο δρόμο χάθηκαν. Εσείς τους σκοτώσατε» για να συνεχίσει ο πρωθυπουργός: «Η πρόταση είναι εκτροπή του κοινοβουλευτισμού και αρνούμαι να συζητήσω το περιεχόμενο της. Δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή κανένα συκοφάντη. Ούτε και θα γίνω συνένοχος σε δραματική υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου. Αν μπαίναμε στην δική σας λογική ο διάλογος θα κατέληγε σε αποκρουστικό σκηνικό με άναρθρες κραυγές. Σε μια ζούγκλα όπου θα επιβίωνε εκείνος ή εκείνη με το μεγαλύτερο θράσος και κυνισμό. Αυτό όμως δεν είναι Δημοκρατία αλλά καρικατούρα. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι εδώ για κανένα κακούργημα. Δίνω το παρών για να τιμήσω και να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών επιμένοντας ότι η κάθαρση θα έρθει μόνο από την Δικαιοσύνη και τον φυσικό δικαστή να κρίνει όποιον εμπλέκεται, ειδικά αν το ζητά ο ίδιος. Αποφάσισα να βρεθώ εδώ για να καταγγείλω και μια αντιπολίτευση που επί 2 χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψέματα. Ένα και μόνο στόχο είχατε και έχετε με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών: να πέσει η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης γι’ αυτό και ξετιλύχθηκε τέτοια μεθοδική προσπάθεια εκμετάλλευσης τραγωδίας και πένθους. Ήρθε όμως η πραγματικότητα και κατέρρευσε η σκευωρία. Πού πήγαν τα ξυλόλια και τα λαθρεμπόρια; Που πήγαν κ. Βελόπουλε τα βαγόνια φαντάσματα; Οι εξαφανισμένοι νεκροί; Σταμάτησε η τυμβωρυχία. Μέχρι και θανάτους μας φορτώσατε μην τυχόν και χαλάσει η άθλια σκευωρία που στήσατε. Ακόμα και το μπάζωμα κατέρρευσε από τους δημιουργούς τους. Μένει ο αναστοχασμός του κάθε καλοπροαίρετου πολίτη. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος που δοκίμασε αντοχές κοινωνίας και Δικαιοσύνης ώστε να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα του 2025 είναι πιο ώριμη και μπορεί να ξεχωρίζει την ποινική ευθύνη από την πολιτική ευθύνη για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κατηγορία για την εσχάτη προδοσία δεν είναι παρά το ύστατο αδιέξοδο μιας προσπάθειας να χτυπηθεί η κυβέρνηση και η σταθερότητα της χώρας. Γυρίζει μπούμερανγκ. Όσο για το αίτημα της κοινωνίας αλίμονο αν η κοινωνία είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου και η παρέα της
Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα επισημάνω ότι το αβάσιμο των προτάσεων δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν ολιγώρησε. Και οφείλουμε να αναζητήσουμε τα λάθη όχι όμως με όρους λαϊκού δικαστηρίου. Η εισήγηση της ΝΔ και η πρόταση της είναι σαφής. Δεν διαπιστώνουμε επαρκείς ενδείξεις ποινικής ευθύνης στελεχών της ΝΔ, αλλά δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Αν επιλέγουμε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη και να αποδοθεί εκεί απόφαση.
Ποιος είναι τελικά ο διαχωρισμός ποινικής και πολιτικής ευθύνης; Αναρωτιέμαι αν κάθε αστοχία σε οποιοδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης ενοχοποιεί αυτομάτως σε βαθμό κακουργήματος τον πολιτικό προϊστάμενο. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα έργο που στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Την Πατρών – Πύργου που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από αρκετά χρόνια. Στο δρόμο αυτό έχουν χαθεί άδικα πολλές ανθρώπινες ζωές και σίγουρα αν είχαμε καλύτερο οδικό δίκτυο δεν θα είχαν χαθεί τόσες. Τώρα φτάνουμε να παραδοθεί το έργο. Ρωτώ: αν σήμερα γίνει – να μην γίνει – θανατηφόρο δυστύχημα με την δική σας λογική θα είναι υπεύθυνος ο προϊστάμενος υπουργός. Σας φαίνεται λογικό αυτό; Αυτό κάνετε όμως. Πάμε και σε μια άλλη τραγωδία. Στο Μάτι».
«Έγκλημα» ακούστηκε να λέει σε εκείνο το σημείο η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει: «Αυτό που κάνετε δεν είναι τυμβωρυχία. Είναι Τεμπορυχία. Αυτό και αν ήταν συγκάλυψη… το σόου που κάνατε αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι. Έως δεν διανοηθήκαμε να αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες από πολιτικούς προϊσταμένους. Αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφορά. Τότε οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έβρισκαν κάτι λάθος που έκαναν. Αντίθετα, οι δικοί μας υπουργοί αναγνώρισαν τις πολιτικές ευθύνες και ζητούν μόνοι τους την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Αυτή η στάση αρχής και συνέπειας είναι στο πλαίσιο ευρύτερης άποψης που έχει η παράταξη μας και εγώ προσωπικά ΥΠΕΡ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δεν είναι πρώτη φορά που το λέμε. Το 1994 σε μια ομιλία που έκανε ο Κων. Μητσοτάκης όταν κατηγορήθηκε για ανάμιξη του στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης “Ηρακλή”. Έλεγε τότε ότι ο νόμος αυτός λειτουργεί εις βάρος της πολιτικής. Χρησιμοποιείται από πολιτικούς αντιπάλους για εκτόξευση λάσπης ενώ αν πήγανε η υπόθεση απευθείας στην Δικαιοσύνη θα έχανε αθωωθεί. Η ΝΔ είναι αυτή που κατήργησε από το 2019 την αποσβεστική προθεσμίας για να μην παραγράφονται γρήγορα τα αδικήματα.
Ενόψει της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Βουλής. Εμείς θα προτείνουμε να περιοριστεί ο ρόλος της Βουλής για να επιταχύνεται η παραπομπή των πολιτικών στην Δικαιοσύνη. Εσείς κ. Παππά τι μιλάτε; 13-0 καταδικαστήκατε. Πως να μην θέλετε να αλλάξει το άρθρο. Εσείς καταδικαστήκατε από το Ειδικό Δικαστήριο με μια βαριά και ατιμωτική καταδίκη. Σιγά τα αίματα δεν θα μας δείρετε κιόλας. Σιγά κύριε 13-0.
Είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους δηλητηριάζουν την κοινωνία ειδικά σε αυτή την περίοδο που το παγκόσμιο σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο ενώ η Ελλάδα μοιάζει με όαση σταθερότητα. Οφείλουμε να σηκώσουμε το βλέμμα μακριά από τον τοξικό και εσωστρεφή ανταγωνισμό καινά δούμε την εικόνα στον μεγάλο χάρτη. Η σύγκρουση Ισραήλ Ιράν μπορεί να φέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην χώρα μας και οφείλουμε να το δούμε. Μπορούμε να κάνουμε κάποια στιγμή αυτή την συζήτηση.
Δυστυχώς και σήμερα θα διαφανεί ότι είστε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Εγκλωβισμένοι στο παρελθόν σας και στις εμμονές σας εναντίον της κυβέρνησης και σε μένα προσωπικά. Αρνηθήκατε ακόμα και την δωρεάν διανομή φαρμάκων. Όχι σε όλα και ναι στην καθήλωση και το τίποτα.
Απέναντι στην τυφλή άρνηση της αντιπολίτευσης προτάσσουμε την θετική μας ατζέντα. Όλα αυτά συγκροτούν και την προσωπική μου θεώρηση για την σημερινή συνεδρίαση που είναι σίγουρο ότι θα περάσει στο χθες σύντομα μαζί με τα κόμματα που την προκάλεσαν».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Το κλίμα είναι τεταμένο ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τις εργασίες ενημέρωσε τα μέλη τις εθνικής αντιπροσωπείας για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συζήτηση και στην τελική μυστική ψηφοφορία.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί επί των τριών διαφορετικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τη συμμαχία των «4» (Πλεύση, Λύση, Νίκη και ανεξάρτητους) καθώς αυτό επιβάλει το Σύνταγμα και ακολουθεί πιστά η Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια.
Σφοδρή επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ
Η αντίδραση ήρθε αρχικά από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία κατήγγειλε τεχνάσματα για να συγκαλυφθεί η αλήθεια.
«Είναι λυπηρό με ποιον τρόπο και τεχνάσματα επιχειρείται από πλευράς ΝΔ και κυβέρνησης να περιορίσουν τη συζήτηση προκειμένου να συγκαλύψουν ακόμα και αυτά που επιθυμούν να πουν εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι είναι αθώοι οι Μητσοτάκης Καραμανλής και τα άλλα πρόσωπα» είπε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να επιτεθεί στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ επειδή έδωσε την συγκατάθεσή του για τον προγραμματισμό της διαδικασίας.
«Όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Κακλαμάνη είναι οι προτάσεις της ΝΔ που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ» είπε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του προεδρείου να εφαρμόσει αυστηρά τον Κανονισμό του κοινοβουλίου για την τήρηση του χρόνου ομιλιών και μίλησε για «φίμωση».

Η τοποθέτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.
«Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη συνεδρίαση από την οποία η κοινωνία περιμένει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το τελευταίο που περιμένει από εμάς είναι μια διαδικαστική αντιπαράθεση ιδίως μεταξύ των κομμάτων αντιπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Μάντζος για να απευθυνθεί στην συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ: «και το 2023 επί των προτάσεων για την σύμβαση 717 που κατέθεσε τότε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε. Τότε δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς».
«Περιορίζετε τις δυνατότητες ευσυνείδητων βουλευτών της πλειοψηφίας οι οποίοι θέλουν – μπορεί να μην το εκφράζουν – αλλά θέλουν να διερευνηθεί εάν η μόνη παράβαση από τον κ. Καραμανλή ήταν να στερήσει χρήματα από τον ΟΣΕ» ισχυρίστηκε ο κ. Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ μίλησε για διαβλητή και αυθαίρετη διαδικασία.
«Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει. Σήμερα είναι ιστορική ημέρα. Φέραμε εντός της Ολομέλειας τους συγγενείς των θυμάτων και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό» σχολίασε από την Ελληνική Λύση ο Κώστας Χήτας.
Ο κ. Κακλαμάνης απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σημείωσε «Από την μεταπολίτευση και μετά, επι 50 χρόνια πάντα οι ψηφοφορίες γίνονται επι των προτάσεων. Αυτό ακολουθήσαμε με τις προτάσεις για την “717” και παλαιότερα για την “λίστα Λαγκάρντ”. Αυτό επιτάσσει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Κανονισμός της Βουλής».
Πλεύρης: Ο ρόλος μου στα Τέμπη αφορούσε τον συντονισμό νοσοκομείων
Με γραπτό υπόμνημα τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην συζήτηση της Ολομέλειας για τις προτάσεις σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.
Το όνομα του κ. Πλεύρη περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, Νίκη και οι ανεξάρτητοι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας.

Στο υπόμνημα ο πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων «επί της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν αδικημάτων σε βάρος μου και δη αυτών της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) της υπόθαλψης εγκληματία (231 ΠΚ) και της παρασιώπησης εγκλήματος (232 ΠΚ) δηλώνω ότι αργούμε τις κατηγορίες, αναφέρομαι σε όσα έχω καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ενώπιον της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για άλλα πολιτικά πρόσωπα» και σε άλλο σημείο τονίζει «η παρουσία μου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη αφορούσε αποκλειστικά στον συντονισμό των νοσοκομείων και όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για την υποδοχή των θυμάτων και όλες οι πράξεις μου ήταν απολύτως νόμιμες στο πλαίσιο των καθηκόντων μου».
Κεφαλογιάννης: H δικογραφία των Τεμπών δεν περιλαμβάνει αναφορά στο πρόσωπο μου
«H δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό μου. Ουδέν στοιχείο ή ένδειξη καταλογίζεται σε βάρος μου από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τις 3 προτάσεις σύστασης προανακριτικών επιτροπών για τα Τέμπη.
Την παραπομπή σε προανακριτική έρευνα του κ. Κεφαλογιάννη ως υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών την περίοδο 2019-2021 προτείνουν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και συμμαχίας «4» (Πλεύση, Λύση, Νίκη, ανεξάρτητοι).
Στις 3 τα ξημερώματα το αποτέλεσμα
Η συζήτηση έχει φιλόδοξο στόχο να ολοκληρωθεί έως 9 το βράδυ για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μυστική ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι οι 3 προτάσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και συμμαχία των “4” αφορούν συνολικά 14 πολιτικά πρόσωπα και 10 αδικήματα.
Η πρόταση της πλειοψηφίας αφορά αποκλειστικά τον κ. Καραμανλή , το κείμενο του ΠΑΣΟΚ ζητά παραπομπή σε προανακριτική για τους Κ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη και για 6 ακόμα υφυπουργούς της περιόδου 2016-2023 ενώ η πρόταση των “4” ζητά έλεγχο για τον πρωθυπουργό και ακόμα 10 πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική χορογραφία για τη μυστική ψηφοφορία το όριο της οποίας διατηρείται στους 151 παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο λειτουργεί πλέον με 297 μέλη, θα στηθούν 14 κάλπες όσα και τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται προανακριτική έρευνα.
Κάθε βουλευτής θα πάρει 14 ψηφοδέλτια που αντιστοιχούν σε ξεχωριστά πρόσωπα και θα κατευθύνονται σε διαφορετική κάλπη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του κοινοβουλίου έχουν εκτυπώσει συνολικά πάνω από 12.000 ψηφοδέλτια.
Για παράδειγμα, στην κάλπη με τον αριθμό 1 θα γίνει η ψηφοφορία μόνο για τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Οι βουλευτές θα επιλέγουν στο ψηφοδέλτιο με τον αριθμό 1 την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της συμμαχίας των 4 – ή και τις 3 – ανάλογα με το ποια θεωρούν ότι περιλαμβάνει το αρτιότερο σκεπτικό και αδικήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προεδρείου η διαδικασία της ψηφοφορίας θα κρατήσει περίπου δυόμιση ώρες και περίπου δύο ώρες η καταμέτρηση.
Εφόσον, η διαδικασία κυλίσει ομαλά τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 2 τα ξημερώματα.