Search
Close this search box.
Search

LIVE- Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»: Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή και ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πριν 4 έτη

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου του 74 που ιδρύθηκε η ΝΔ. ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ρεαλιστής πολιτικός με ένα μεγάλο όραμα. Ήθελε ν αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος. Πίστευε ότι μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μεγάλα της προβλήματα, δηλαδή από τους ατέλειωτους πολέμους, την κατοχή και την πολιτική αστάθεια που.

Αν η χώρα μας γινόταν πλήρες και ισότιμο μέρος της Ενωμένης Ευρώπης, τότε θα είχε απαλλαχθεί η Ελλάδα απ όλα της τα προβλήματα. Αυτό πίστευε ότι θα γινόταν και πολιτικά και αμυντικά δυνατή. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό».

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι πιο ασφαλής με την Ευρώπη παρά έξω από αυτήν. Όλα αυτά που σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα δεν ήταν καθόλου έτσι το 1974.
Την Ελλάδα της δημοκρατίας και της ευημερίας. Αυτό σκεφτόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ίδρυση του κόμματος». είπε – μεταξύ άλλων – στο χαιρετισμό του Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολιβιάτης.

K. Mητσοτάκης: Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συναντήθηκε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκίνησε την αναδρομή του από το 1975, όταν υπεβλήθη το αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. «Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συναντήθηκε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε. Μάλιστα, η πρόσδεση στο ευρωπαϊκό άρμα, στις αβέβαιες συνθήκες της μεταπολίτευσης, ήταν απαραίτητη.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η δήλωση αυτή είναι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική επιλογή. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας, η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος και κατάφερε να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης. Η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μία χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981, γιατί δεν υπήρξε πεδίο που δεν ευνόησε η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Η πορεία δεν ήταν πάντα ευθύγραμμη. Αλλά η ανυποχώρητη προσήλωση της παράταξής μας στην Ευρώπη έπεισε και τους αντιπάλους μας», επισήμανε, καθώς η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στήριξε αυτήν την πορεία. «Η παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος και της Ευρώπης», ανέφερε. Σήμερα, η 40χρονη εμπειρία μετουσιώνεται σε δύναμη. Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών. Έτσι άλλωστε, η ΕΕ πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντός της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε και την πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ένας στρατηγικός στόχος από το 1974. «Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτισε. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά γίνεται το πρώτο θεμέλιο στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας», ενώ έκανε ιδιαίτερη διαφορά στην Ελλάδα που «αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της».

«Το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο και διαρκή πρόκληση. Μια τομή που δικαιώνεται και ανανεώνεται καθημερινά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι θα ήταν υπερήφανος με την επιλογή να είναι πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένειά μας η Ευρώπη.

«Ο Καραμανλής είχε αναγάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας»

Κώστας Καραμανλής: «Ο Καραμανλής είχε αναγάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας»

Με ευχές για καλή ανάρρωση στην Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αρχές και πεποιθήσεις του, που διαμορφώθηκαν κυρίως από βιώματα της εποχής και τις συνθήκες εντός της οποίας ανδρώθηκε. «Οι εμπειρίες, οι περισσότερες τραυματικές, σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Καραμανλή», τόνισε.

«Ο Καραμανλής ανάγει την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τι είχε αναφέρει στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ. «Το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί εξωπραγματικές διεκδικήσεις, ούτε ότι αναλαμβάνει η Πολιτεία όλα τα βάρη των Πολιτών. Σημαίνει ότι η Πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία των πολιτών, πρωτίστως για όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την 4η Οκτωβρίου του 1974, την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ. Ήταν ένας ρεαλιστής πολιτικός με ένα μεγάλο όραμα. Και το όραμά του ήταν να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος. Πίστευε, ο αείμνηστος πρόεδρος, ότι μπορούσε να απαλλάξει το έθνος μας από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην ιστορία του», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης, εξηγώντας ότι πρόκειται για τα ζητήματα εξωτερικής απομόνωσης, οικονομικής υποανάπτυξης και πολιτικής ανασφάλειας.

Κι αυτό εξυπηρέτησε η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. «Ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πολλά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι επιδιώξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν ήταν δεδομένες, όταν τις έθετε.

H παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση και δυο πρώην πρωθυπουργών εκτός από μήνυμα ενότητας δείχνει ότι η ΝΔ ήταν και παραμένει προσηλωμένη στις ιδρυτικές αρχές της και στον αξιακό κώδικα που πρεσβεύει.

«Αυτή η εκδήλωση έχει έναν συμβολισμό. Είναι μία εκδήλωση για να γιορτάσουμε πολλά γεγονότα: Την ενότητα του κόμματος, τα 47 χρόνια μας, την πορεία μας στην Ευρώπη, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι διακυβεύτηκε πριν από μερικά χρόνια», σημείωσε άλλωστε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του.

«Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στον στενό πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης, όχι μόνο επειδή μας έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και επειδή η ΝΔ διασφάλισε αυτή την πορεία», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τον ιδρυτή της ΝΔ θα κυμανθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

– Στην συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά το 1974.

– Στην συμβολή του για ευρωπαϊκή πορεία της χώρας που ήταν πρωταρχικός στόχος του ιδρυτή της ΝΔ από την αρχή και ολοκληρώθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ τον Μαΐου του 1979.

– Στην συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος με στόχο την αποφυγή των ακροτήτων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα στείλει τα δικά του μηνύματα, ειδικά  για τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα τα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε έχει προηγηθεί η ελληνογαλλική συμφωνία και ακολουθεί η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Εξάλλου με την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), τον Οκτωβρίου του 2019 στην Θεσσαλονίκη είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως «στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία».

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.