Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, να μην επτιρέπουν καμία συζήτηση περί ανοίγματος και χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, λοιπόν, τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς καμία μεταβολή σε αυτά, ενώ όπως γίνεται προφανές, οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας και του λιανεμπορίου μετατίθεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα. Επιπλέον, στη σημερινή ενημέρωση θα δοθούν διευκρινίσεις για τα rapid self τεστ. Κατά πληροφορίες, η ενημέρωση θα εξειδικευθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Οι ειδικοί σε συνεργασία με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προσανατολίζονται στη χρήση των rapid self τεστ ως ενός εργαλείου που θα βοηθήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Οπως εξηγούν ειδικοί, η έναρξη χρήσης των self τεστ για την ανίχνευση της εξάπλωσης της νόσου Covid στην κοινότητα αναμένεται να συνδεθεί με το σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων τομέων της αγοράς.
Αφού, λοιπόν, η 29η Μαρτίου δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι ως ημερομηνία χαλάρωσης ορισμένων μέτρων, οι δύο ημερομηνίες που θα συζητηθούν από βδομάδα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι η 5η και η 12η Απριλίου, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να συζητιούνται στην επιτροπή τα πιθανά σενάρια για το Πάσχα, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να… ψήσουμε αρνί στα χωριά μας και με τους δε να ισχυρίζονται ότι και φέτος πρέπει να είμαστε… φειδωλοί στις μετακινήσεις μας, ώστε να «σώσουμε» το καλοκαίρι.
Παγώνη: Την τελευταία στιγμή θα αποφασίσουμε για το Πάσχα
Η εικόνα θα είναι καλύτερη τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μπορεί τα κρούσματα να μειωθούν, όμως ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι θα αργήσει ακόμη να αποκλιμακωθεί.
Για το Πάσχα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, λέγοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εορταστεί φέτος με αποστάσεις και μάσκες. Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που θα προηγηθεί του Πάσχα θα κρίνουν το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό.
Υπογράμμισε, επιπλέον, για άλλη μια φορά την ανάγκη που υπάρχει για χέρια στο σύστημα υγείας. Όπως είπε είναι αναγκαίες οι προσλήψεις και ειδικότερα σε παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς και αναισθησιολόγους και μπορούν αυτές να γίνουν άμεσα από τις λίστες, που υπάρχουν. Επιβεβαίωσε δε ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και στο γενικό κρατικό «Γ. Γεννηματάς». Όπως σημείωσε, αναγκάστηκαν και στο μεγάλο αυτό νοσοκομείο, μέσα σε μια μέρα να μετατρέψουν ένα τμήμα σε κλινική covid ώστε να εξυπηρετηθούν κι άλλα περιστατικά, προσθέτοντας περίπου 60 κλίνες στη μάχη κατά της πανδημίας.
Μιλώντας για τα self test, η κ. Παγώνη είπε πως θα βοηθήσουν στην καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της κοινότητας. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί να απομονώνεται ο ασυμπτωματικός φορέας.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις από αύριο – Θα μετακινηθούμε το Πάσχα
«Υπέρ» του ανοίγματος από αύριο, των μικρών επιχειρήσεων, τάχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως είπε, «δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032 και επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα».
Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.
Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%, ενώ εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα, ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.
Μανωλόπουλος: Ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι
Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, σύμφωνα με τα όσα είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως τόνισε, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Πρόσθεσε δε ότι λόγω του εμβολιασμού θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού.
Για την άρση του lockdown είπε ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να στηριχθούν στα νούμερα, καθώς αυτά θα είναι ψηλά για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα.
Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.
Θωμαΐδης και Σκουτέλης: Πρόωρο να συζητάμε για Πάσχα
Για την ύφεση των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα». Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.
Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική.
Ο καθηγητής υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα. Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε ο κ. Σκουτέλης.
Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης. Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.