-->
04.12.2023

Mάχη στη Βουλή για τις πυρκαγιές και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και κομμάτων κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί, μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με την αντιπυρική περίοδο και τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ θα αναφερθεί και σε προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και πυροδοτείται από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα αφορά πέντε βασικούς άξονες, με ιδιαίτερη έμφαση να αναμένεται να δοθεί στην  πρόληψη και τον επανασχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Περίοδος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ταχύτερα και στη μάχη της πρόληψης θα αξιοποιηθούν – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- οι νέες τεχνολογίες, όπως και η νέα  προμήθεια 100 drones που αναμένεται καθώς και η περαιτέρω χρήση εργαλείων επίβλεψης όπως οι θερμικές κάμερες.

Κρίσιμο και στόχος  για το κυβερνητικό επιτελείο  είναι να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η συντονισμένη αποπεράτωση συγκεκριμένων έργων πρόληψης όπως ο καθαρισμός των δασών, οικοπέδων και εκτάσεων, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η  διάνοιξη δασικών δρόμων,  κ.α. Εξετάζεται μάλιστα η δημιουργία μιας πλατφόρμας, όπου θα καταγράφονται πόσα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι δήμοι για τα εν λόγω έργα, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία κονδυλίων και έργων.

Σε περίπτωση μάλιστα ασυνέπειας των τοπικών αρχών, υπάρχει ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα πλαίσιο κυρώσεων για τους υπευθύνους.

Υπό αυτό το πρίσμα και με σκοπό να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κονδύλια για την πυροπροστασία και την πολιτική προστασία, το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει στην αξιοποίηση μεγαλύτερων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε κοινοτικά κονδύλια άλλωστε στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, που περιλαμβάνει μια σειρά από ποικίλες αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρωπίνων πόρων και του γνωσιακού υπόβαθρου, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

​Στη μάχη της πρόληψης ρίχνεται και η Δικαιοσύνη, με ‘ένα  αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο και ποινές για εκείνους που διαπράττουν εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε και από αμέλεια, ενώ εκτός από τις αυστηρότερες πoινές, δεν αποκλείεται ένα μέρος αυτών σε κάθε περίπτωση να εκτίεται υποχρεωτικά.

Παράλληλα, όπως ήδη γνωστοποιήθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, άμεσα η Δασική Υπηρεσία κηρύσσει, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Σε ότι αφορά στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης αυτών των ανθρώπων που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται στις φλόγες και στόχος είναι οι αποζημιώσεις να καταβληθούν χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις.Διαβάστε επίσης