Η μαγειρίτσα με κοτόπουλο και μαρούλι είναι μια πεντανόστιμη εναλλακτική εκδοχή για όσους δεν τρώνε τα εντόσθια και τη συκωταριά που περιέχει η κανονική συνταγή της παραδοσιακής μαγειρίτσας.
Υλικά για μαγειρίτσα με κοτόπουλο και μαρούλι
Για τον ζωμό κοτόπουλου
1/2 κοτόπουλο, 600 -700 γρ.
1 κρεμμύδι ξερό, ολόκληρο
1 καρότο, χοντροκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι
ο χυμός από 1/2 λεμόνι
αλάτι
Για τη σούπα
1 μεγάλο μαρούλι, λεπτοκομμένο
15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
250 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
ο χυμός από 1-2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με 1 ½ λίτρο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το λεμόνι για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε τα λαχανικά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Στραγγίζουμε τον ζωμό και τον αδειάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια, το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε σταδιακά τον λεμονοχυμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Παίρνουμε δόσεις ζεστού ζωμού από την κατσαρόλα, αδειάζουμε στο αυγολέμονο και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να πάει παντού και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.
Αφήνουμε, την κοτόσουπα με μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, 5 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.