Search
Close this search box.
Search

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση κορονοϊού από τον Νοέμβριο

Πριν 1 έτος

Στην πιο δυνατή έξαρση των τελευταίων έξι μηνών βρίσκεται ο κοροναϊός, λέει ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, περισσότεροι από 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ επανέλαβε τις συστάεσις για μάσκα, τεστ και αντιική θεραπεία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση που έχουμε τους τελευταίους έξι μήνες της covid 19, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1 FM».

Όπως σημείωσε, η έξαρση τώρα πλησιάζει στην κορύφωσή της.

«Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid 19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

«Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19 αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα», κατέληξε, παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Οι ευάλωτες ομάδες

Οι πολίτες «υψηλού» κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιική θεραπεία».

Οι ευπαθείς ομάδες με συμπτώματα, πρέπει να ζητάνε αντιική θεραπεία προτού «βαρύνουν» γιατί μετά είναι αργά

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε στη συνέχεια ότι δεν χρειάζεται κάποιος «να βαρύνει» για να ζητήσει την αντιική θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

«Όταν βαρύνει είναι αργά και η αντιική θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους».

Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, σημείωσε ότι έχει πάει πιο καλά, καθώς έχουν γίνει πάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.

«Δεν είναι όπως πέρυσι, ωστόσο είναι καλύτερα από το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού, όπου δεν έχει ξεπεράσει τις 200.000» συμπλήρωσε.

«Έμφραγμα» στα νοσοκομεία

Μόνο την περασμένη Τετάρτη (27.12.23) 306 άνθρωποι εισήχθησαν με επιπλοκές και βαριά συμπτώματα κοροναϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι εισαγωγές με λοιμώξεις αναπνευστικού έχουν αυξηθεί έως και 80% στα πολύ μεγάλα νοσοκομεία

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή, στον επιδημιολογικό κίνδυνο από τη μη χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, αλλά και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας, οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν αυξηθεί από 25% έως 80% στα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία (π.χ. Ευαγγελισμός) και πάνω από 30% στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι αναμονές στα Επείγοντα των Νοσοκομείων ενηλίκων ξεπερνούν τις 8 ώρες και στα Νοσοκομεία Παίδων, τις 4 ώρες.

Εμβολιασμός και σύσταση για χρήση μάσκας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, παραπέμποντας όμως στην Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που συνδέονται με αυτά.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συστήνουν την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19, αλλά και του εμβολιασμού για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι η χρήση φαρμάκων και εμβολίων είναι περιορισμένη.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις με τα προληπτικά μέτρα. Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι θα συστήνεται η χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε ευάλωτο πληθυσμό», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.