Search
Close this search box.
Search

Μακάβρια απόφαση: Στην Ελβετία εγκρίθηκε η χρήση της «κάψουλας υποβοηθούμενου θανάτου»

Πριν 3 έτη

Μακάβρια απόφαση: Το σύστημα Sarco προκαλεί ανώδυνο θάνατο σε λιγότερο από ένα λεπτό

Μια κάψουλα σε σχήμα φέρετρου, που επιτρέπει στον χρήστη να αυτοκτονήσει πέρασε από νομικό έλεγχο στην Ελβετία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Το μηχάνημα Sarco [εκ του «σαρκοφάγος»] μπορεί να λειτουργήσει από το εσωτερικό, με τον χρήστη να ανοιγοκλείνει απλά τα μάτια του, και λειτουργεί μειώνοντας το επίπεδο οξυγόνου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και ο θάνατος επέρχεται μέσω της υποξίας και της υποκαπνίας, η οποία έχει σκοπό να επιτρέψει σε ένα άτομο να πεθάνει σχετικά ήσυχα και ανώδυνα.
Η κάψουλα, η οποία αναπτύχθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία Exit International του δρ. Φίλιπ Νίτσκε, είναι πλέον διαθέσιμη για όποιον θέλει να την χρησιμοποιήσει.

Ο Νίτσκε υποστήριξε μιλώντας σε ελβετικά ΜΜΕ ότι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει νομικό ζήτημα» για τη χρήση της.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το σύστημα Sarco δεν βασίζεται σε χορήγηση ουσιών, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν ο χρήστης νιώσει έτοιμος ότι θέλει να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια, εισέρχεται μέσα στην κάψουλα, πατάει ένα κουμπί και η αεροστεγής κάψουλα γεμίζει με αέριο άζωτο, το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο και μειώνει τη συγκέντρωσή του από το 20% στον ατμοσφαιρικό αέρα σε μόλις 1%.

Ελλείψει οξυγόνου, ο χρήστης αρχικά νιώθει «ελαφρώς αποπροσανατολισμένος», ίσως και «ελαφρά ευφορικός» πριν χάσει τις αισθήσεις του και πεθάνει σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, λέει ο δρ. Νίτσκε.

Συνολικά τρεις κάψουλες Sarco έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εκτύπωσης τριών διαστάσεων. Η τρίτη ολοκληρώνεται τώρα στην Ολλανδία για να σταλεί την Ελβετία, με τον Νίτσκε να δηλώνει πως «εκτός απροόπτου, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διαθέσουμε την κάψουλα στην Ελβετία το επόμενο έτος».

Ο απώτερος στόχος του γιατρού, όπως λέει, είναι να «απο-ιατρικοποιήσει» τον θάνατο, δηλαδή να καταργήσει την ψυχιατρική εξέταση που απαιτείται για την αξιολόγηση της πνευματικής κατάστασης των ασθενών και την απαραίτητη παροχή συγκατάθεσης πριν κάνει κανείς το τελευταίο βήμα από την ζωή.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που να εκτιμά τις διανοητικές ικανότητες του καθενός από εμάς» είπε.

Η ευθανασία, δηλαδή ο τερματισμός της ζωής με άμεση ιατρική παρέμβαση, είναι παράνομη στην Ελβετία, ωστόσο η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, δηλαδή η αυτοκτονία με μέσα που έχουν παρασχεθεί από τρίτους, επιτρέπεται εφόσον το πρόσωπο που βοηθά τον αυτόχειρα δεν έχει ιδιοτελή κίνητρα.

Οι περίπου 1.300 άνθρωποι που υποβλήθηκαν πέρυσι σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία έλαβαν συνταγογραφημένες ενέσεις με υψηλές δόσεις πεντοβαρβιτάλης, βαρβιτορικού που προκαλεί καταστολή του αναπνευστικού συστήματος και χρησιμοποιείται επίσης για ευθανασία ζώων.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται σε αρκετές ακόμα χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και ο Καναδάς, οι οποίες την επιτρέπουν μόνο σε ενήλικες που πάσχουν από ανίατες παθήσεις στο τελικό στάδιο ή όταν υπάρχει «αφόρητος πόνος ή οδύνη».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.