Search
Close this search box.
Search

Μαραντζίδης για Κασσελάκη: Είναι «τζόκερ» που όμως δεν κερδίζει

Πριν 2 μήνες

“Πρωτοφανή αδιαφορία” στην ιστορία των εκλογών στην Ελλάδα, επισήμανε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, μιλώντας για το πώς αντανακλούν οι Ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου στους Έλληνες ψηφοφόρους.

“Όπως αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, το τζόκερ δεν κερδίζει πάντα”, είπε, χαρακτηριστικά, για την απήχηση του Στέφανου Κασσελακη ενόψει ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Μαραντζίδης ανέφερε: “Σε αυτές τις εκλογές, πώς το λένε αυτοί που ασχολούνται με τα ζώδια… όλα τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν. Δηλαδή, οι εκλογές είναι ούτως ή άλλως δεύτερης τάξης. Δεύτερον, υπάρχει μια παρατεταμένη κόπωση από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα κρίσιμης σημασίας”.

“Δηλαδή οι ψηφοφόροι ψήφισαν δύο φορές, Μάιο, Ιούνιο για εθνικές εκλογές και μετά ψήφισαν άλλες δύο για δημοτικές και περιφερειακές μέσα στο 23, σύνολο τέσσερις. Αυτό το αίσθημα κόπωσης, δηλαδή από μια εκλογική διαδικασία που στ’ αλήθεια οι άνθρωποι δεν διακρίνουν διαφορετικές ατζέντες και αυτό είναι μια μεγάλη και κρίσιμη συζήτηση”, συνέχισε.

Νίκος Μαραντζίδης: Δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις ευρωεκλογές
“Δεν είναι μόνο οι αστοί και οι νέοι που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Μοιάζει να είναι ο κάθε άνθρωπος σήμερα στην Ελλάδα που δείχνει μια, να μην πω αποστροφή, αυτό είναι υπερβολή, να μην πω απόλυτη αδιαφορία αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια αποστασιοποίηση και η αποστασιοποίηση σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται και με μια καχυποψία ή με έναν κυνισμό ότι, έλα μωρέ και τι θα γίνει δηλαδή αν έρθουν αυτοί και φύγουν εκείνοι, Τι θα συμβεί πραγματικά στη ζωή μας διαφορετικό;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραντζίδης.

“Αυτή η αποστασιοποίηση – που δεν έχει δημιουργηθεί σήμερα, ούτε χθες, ούτε το 24, ούτε το 23 ούτε το 22- έχει διαμορφωθεί με τα χρόνια και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στην Ελλάδα βέβαια και στην Ανατολική Ευρώπη είναι πιο έντονο. Έχει παράξει μια απόσταση ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική διαδικασία στο σύνολό της και κατ’ επέκταση και στα κόμματα και στις εκλογές κλπ. Τώρα, όλοι παρακαλάνε τους πολίτες να κάνουν ένα κόπο και να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν. Σωστά το κάνουν γιατί είναι μια διαδικασία που έχει τη σημασία της. Παρόλα αυτά όλοι, κατά κάποιο τρόπο έχουμε μια αγωνία αν όντως οι πολίτες θα πάνε ή απλώς θα πάνε στη θάλασσα και δεν θα επιστρέψουν την Κυριακή το βράδυ για να ψηφίσουν” προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραντζίδη, είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ποσοστά συμμετοχής σε αρκετές από τις χώρες είναι δραματικά χαμηλά. Για παράδειγμα, η Τσεχία στις προηγούμενες Ευρωεκλογές είχε κάτω του 30% ή και 27% συμμετοχή και αρκετές χώρες βρίσκονταν όχι απλώς κάτω από το 50 αλλά πολύ κάτω και από το 40%, στη συμμετοχή.

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή και ειδικά σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Μαραντζίδης έκανε λόγο για ένα “φαινόμενο, πάρα πολύ ενδιαφέρον από πολλές πλευρές”.

“Ας πούμε, είναι ενδιαφέρον, δείτε μια πλευρά που δεν έχει να κάνει στενά με τον ίδιο, αλλά έχει να κάνει με ένα φαινόμενο. Σκεφθείτε τον κυνισμό και την απόγνωση ταυτόχρονα χιλιάδων ανθρώπων που είναι μέλη ενός κόμματος που λέγεται ριζοσπαστική Αριστερά. Θέλω να το υπογραμμίσω το επίθετο, δεν λέγεται Αριστερά απλώς, λέγεται ριζοσπαστική Αριστερά. Και πήγαν και ψήφισαν και υποστηρίζουν έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση όχι με τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της Αριστεράς, αλλά τουλάχιστον ιστορικά, ούτε με την Αριστερά και όταν λέω ιστορικά, μέχρι πάρα πολύ πρόσφατα.

Δεν εννοώ τι έκανε ο άνθρωπος πριν 20 χρόνια, που εξάλλου ήταν πολύ μικρός. Και ο ίδιος, η κοσμοθεωρία του δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά και επιπλέον δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πολιτική γενικώς, ούτε ειδικώς” ανέφερε ο κ. Μαραντζίδης.

“Και αναρωτιέμαι με όρους κοινωνικής ψυχολογίας, τι κάνει ανθρώπους που ανήκουν σε μία κοινότητα ιδεών, οργανωτική, πολιτική να κατευθύνονται σε τέτοιες επιλογές; Δηλαδή τι είναι αυτό; Είναι ακραίος τυχοδιωκτισμός, είναι λαϊκισμός, είναι απόγνωση, είναι πάλι κυνισμός; Δηλαδή τίποτα δεν έχει σημασία; Σημασία έχει μόνο να βρούμε το τζόκερ που κερδίζει; Όπως αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, το τζόκερ δεν κερδίζει πάντα. Τουλάχιστον δεν είναι το Τζόκερ που εμείς νομίζουμε. Εξάλλου αν ήταν έτσι θα ήμασταν όλοι πλούσιοι”, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μαραντζίδης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.