Search
Close this search box.
Search

Μαρινάκης: Δύο συναντήσεις με τους αγρότες – Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα

Πριν 2 ώρες
Παύλος Μαρινάκης

Δύο ξεχωριστές συναντήσεις, έπειτα από αίτημα των ίδιων των εκπροσώπων των αγορών θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη (13/1) στο Μαξίμου καθώς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη υπήρξε ομάδα που δεν επιθυμούσε την παρουσία της άλλης, γεγονός που οδήγησε στον διαχωρισμό. Οι εκπρόσωποι από τα 57 μπλόκα της πανελλαδικής επιτροπής, ανάμεσά τους και αυτό της Νίκαιας, διαμηνύουν ότι δεν θα πάνε στη συνάντηση, ωστόσο τις τελικές τους αποφάσεις θα τις πάρουν το απόγευμα στις γενικές συνελεύσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταστεί σαφές ότι η διαδικασία θα γίνει με θεσμικό και εκτελεστικό χαρακτήρα, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι σε κάθε συνάντηση θα συμμετέχουν έως 20 άτομα. Όπως είπε αυτό που αναμένει η κυβέρνηση είναι τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα διαθέτει προνόμια που δεν ισχύουν σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως το ειδικό καθεστώς φθηνού αγροτικού ρεύματος, το οποίο λειτουργεί ως σημαντικό αντιστάθμισμα στο κόστος παραγωγής.

«Είμαστε πολύ ανεκτικοί, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να επανέλθει η ομαλότητα. Δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά, χωρίς αιτήματα, να ταλαιπωρείται η κοινωνία», είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αποφεύγοντας το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από κάποιους που επιδιώκουν περαιτέρω ένταση, έχουμε στόχο την αποκλιμάκωση για να μην υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους».

Στην ερώτηση, εάν μετά τη συνάντηση υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας, είπε πως « δεν θέλω να απαντήσω υποθετικά, δεν θα υπάρχει δικαιολογία για περαιτέρω κλιμάκωση. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών» είπε ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, 9 στους 10 αγρότες καλύπτονται από την επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα ΓΑΙΑ. Από τις 177.954 παροχές ρεύματος που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, οι 155.103 –ποσοστό 87%– είναι ενεργές και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επιπλέον, 16.215 παροχές (9,1%) αφορούν αγρότες με οφειλές, οι οποίοι εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης, ενώ 6.636 παροχές (3,7%) παραμένουν προσωρινά μη ενεργές, κυρίως λόγω νέων συνδέσεων ή επανένταξης στο σύστημα.

Την ίδια ώρα, νέες προοπτικές διαμορφώνονται για τις ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στις χώρες της Mercosur –Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη– όπου σήμερα ανέρχονται σε 34,3 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν πρόσβαση σε μια αγορά 270 εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ προβλέπεται η προστασία 21 εγχώριων προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη από απομιμήσεις. Παράλληλα, περιλαμβάνεται ρήτρα διασφάλισης για την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών σε περίπτωση αιφνίδιας αύξησης εισαγωγών, με διατήρηση των αυστηρών προδιαγραφών της ΕΕ για την ασφάλεια τροφίμων.

Στο πεδίο της εργασίας, με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική. Έτσι, καλύπτεται πλέον το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, ανεξαρτήτως συμμετοχής τους στις οργανώσεις που υπέγραψαν τη σύμβαση, με ενιαία εφαρμογή των προβλέψεων για μισθούς, παροχές και άδειες.

Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αναμόρφωση του συστήματος πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η θέσπιση δεκαετούς Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών με έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, η υποχρεωτική κατάρτιση σχεδίων πρόληψης από Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και η δημιουργία Επιχειρησιακών Κέντρων σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη του πυροσβεστικού προσωπικού, με παρεμβάσεις όπως η εξαίρεση από μεταθέσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους, η αύξηση των επιπλέον αμειβόμενων οκταώρων, η επαναλειτουργία της Σχολής Αρχιπυροσβεστών και η διευκόλυνση της μονιμοποίησης των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Στον τομέα των μεταφορών, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021–2027 έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου συνολικού ύψους 124,7 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν τη β’ φάση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο–Ροδοδάφνη και την εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS στη γραμμή Θεσσαλονίκη–Ειδομένη.

Θετικό ήταν το αποτύπωμα και στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς το 2025 καταγράφηκε ρεκόρ επιβατικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η ετήσια κίνηση έφτασε τους 34 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το 2024, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 283.589 πτήσεις.

Στην υγεία, εγκαινιάστηκαν εννέα ανακαινισμένες χειρουργικές κλίνες στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την αναβάθμιση των υποδομών, διπλασιάζεται η δυναμική των χειρουργικών αιθουσών για ογκολογικά περιστατικά, με στόχο την αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων σε μηνιαία βάση.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.