-->
13.06.2021

Υγειονομική βόμβα! Ματαιώνονται λόγω μη συμμετοχής οι μαζικοί εμβολιασμοί στη Σάμο!

Αναβάλλονται, λόγω μικρής συμμετοχής των πολιτών της Σάμου, οι προγραμματισμένοι από 5 έως 9 Ιουνίου, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της πόλεως, μαζικοί εμβολιασμοί για Covid-19, στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλάζια Ελευθερία», ανακοίνωσε  την Πέμπτη ο διοικητής του τοπικού Γενικού Νοσοκομείου, Νίκος Στεφανής.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να συνεχίσουν να κλείνουν ραντεβού στα τρία μικρά εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί.

Ήδη από χθες, ο βουλευτής του Νομού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, είχε κάνει γνωστό ότι η πλατφόρμα ραντεβού έκλεισε, από έλλειψη ανταπόκρισης για συμμετοχή.

Όπως ανέφερε, είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 4.300 εμβολιασμοί στο συγκεκριμένο πενθήμερο, ωστόσο κλείστηκαν μόνο 110 ραντεβού. Στο νησί επρόκειτο να μεταβούν 25 γιατροί από διάφορα Νοσοκομεία της χώρας, για να διενεργήσουν τους εμβολιασμούς, ενώ ήδη είχε στηθεί και ήταν έτοιμο το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο.

Σε δύο πρόσφατες αναφορές του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε επισημάνει πως η Σάμος είναι ανάμεσα στα πέντε νησιά με τη χαμηλότερη ζήτηση για ραντεβού εμβολιασμών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο νησί έχει εμβολιαστεί έως τώρα μόνο το 30,32% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έγιναν 14.871 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 10.000 με την πρώτη δόση.

«Για μία ακόμη φορά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και είναι το μόνο όπλο που έχουμε σήμερα για την προστασία από τον κορωνοϊό» δηλώνει ο βουλευτής Σάμου, καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, που σημειώνει πως «αυτή η άποψη δεν είναι αυθαίρετη, αλλά βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που έχουν προκύψει από εκατοντάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει παγκόσμια.

Πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σοβαρότητα του θέματος, δηλαδή να είναι και να παρουσιάζεται η Σάμος ως περιοχή με πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμένων κατοίκων. Αυτό, όπως είναι αντιληπτό, έχει τεράστιες επιπτώσεις, πέρα από την υγεία των κατοίκων, που είναι ο πρωταρχικός στόχος, και στην εικόνα του νησιού ως τουριστικός προορισμός με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις» επισημαίνει ο κ. Στεφανάδης.

H ανακοίνωση των προηγούμενων ημερών

Θέμα: Εμβολιασμοί σε εφαρμογή του σχεδίου ¨Γαλάζια Ελευθερία ¨.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας κ.Θεμιστοκλέους, σχετικά με τους εμβολιασμούς και το ποσοστό των εμβολιασμένων στο νησί μας, δημιουργούν ερωτήματα σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους φορείς του νησιού μας γιατί το νησί μας δεν έχει πληρότητα στους εμβολιασμούς.
Στη Σάμο σε πλήρη ανάπτυξη υπάρχουν έξι (6) εμβολιαστικές γραμμές. Δύο (2) γραμμές στο Γ.Ν Σάμου με το εμβόλιο της PFIZER, μία (1) γραμμή στο Κέντρο Υγείας Σάμου με το εμβόλιο της PFIZER, δύο (2) γραμμές στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSON και μία (1) γραμμή στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με το εμβόλιο της ΑSTRA ZENECA.
Η πληρότητα που αφορά τις εμβολιαστικές γραμμές του Γ.Ν. Σάμου και του Κέντρου Υγείας Σάμου με το εμβόλιο της PFIZER είναι υψηλή ενώ η πληρότητα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με το ΑSTRA ZENECA είναι πολύ χαμηλή και λίγο πιο αυξημένη στα εμβόλια της JOHNSON & JOHNSON.
Όλα τα εμβόλια που διατίθενται στην Ελληνική Επικράτεια έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και είναι ασφαλή όμως ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε οποιοδήποτε τύπο εμβολίου/ φαρμάκου.
Ο μη εμβολιασμός την παρούσα φάση που διανύουμε δεν μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και στην ανοσία που πρέπει να αναπτύξει το νησί μας.
Τις επόμενες ημέρες, στις 05 με 09 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας, μαζικός εμβολιασμός σε πολίτες από 18 ετών και άνω, στα πλαίσια του σχεδίου ¨ Γαλάζια Ελευθερία¨.
Το μόνο όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας είναι το εμβόλιο, για να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας, για να κερδίσουμε την ¨Ελευθερία¨μας.
Καλούμε τους πολίτες του νησιού μας να προσέλθουν μαζικά στους εμβολιασμούς στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλεως Σάμου.

 

Διαβάστε επίσης