Αύξηση 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, ενώ αύξηση 0,7% κατέγραψε σε σχέση με το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται σε 2,5% για το τρέχον έτος και σε 2,6% για το 2025 (αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σε σχέση με τον προϋπολογισμό ο οποίος τοποθετούσε τον πήχη στο 2,9% εφέτος).
Σε ετήσια βάση:
*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%.
*Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9%.
*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7%.
Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.
*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1%.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.
Σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:
*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2%.
*Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,1%.
*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 2,4%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.
*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%.
Επίσης, η Ελλάδα είχε τον έβδομο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat τα οποία επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμησή της ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,4% σε ετήσια βάση (σύγκριση με α’ τρίμηνο 2023) και 0,3% σε τριμηνιαία (σύγκριση με δ’ τρίμηνο 2023). Στο σύνολο της ΕΕ, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% και τριμηνιαίο ρυθμό 0,3%.
Υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη από την Ελλάδα είχαν η Μάλτα (4,6%), η Κροατία (3,9%), η Κύπρος (3,4%), η Λιθουανία (2,9%), η Σλοβακία (2,7%) και η Ισπανία (2,4%).
Σε τριμηνιαία βάση, μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ είχαν η Μάλτα (1,3%), η Κύπρος (1,2%), η Λετονία (0,9%), η Λιθουανία (0,8%) και η Πορτογαλία (0,8%).
Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της ΕΕ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση προήλθε από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.
Κ. Χατζηδάκης: Ανάπτυξη με πολλαπλάσιο ρυθμό
Για τα στοιχεία του ΑΕΠ έκανε σχετική δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τονίζει οτι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πολιτικής και η ανάπτυξη με πολλαπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ΕΕ και αποτελεί το μοναδικό τρόπο για τη σύγκλιση και οχι οι μαγικές συνταγές άλλων.