Όταν η Jeanne Calment γεννήθηκε στη Γαλλία στις 21 Φεβρουαρίου 1875, ο Πύργος του Άιφελ δεν είχε ακόμη κατασκευαστεί και το τηλέφωνο δεν θα εμφανιζόταν στη ζωή μας – και την καθημερινότητά μας – για έναν ακόμη χρόνο.
Όταν πέθανε στις 4 Αυγούστου 1997, είχε ζήσει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία: 122 χρόνια και 164 ημέρες. Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό, μιας και τα μάτια της είδαν πολλά, όπως για παράδειγμα δύο Παγκόσμιους Πολέμους, δεν θα το κρίνουμε εμείς. Ένας ειδικός σε θέματα μακροζωίας που γνώριζε την Calment απέδωσε το ρεκόρ ζωής της στα γεγονότα ότι ήταν πλούσια, δεν κάπνιζε παρά μόνο πολύ αργότερα στη ζωή της και δεν είχε «απολύτως τίποτα να κάνει εκτός από το να φροντίζει τον εαυτό της, να γυρίζει τη Γαλλία και να έχει κοινωνικές δραστηριότητες». Στο «ήταν πλούσια» δακρύσαμε λίγο.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν 722.000 εκατοστάρηδες – άτομα ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών – που ζουν σήμερα στον κόσμο, με την Ιαπωνία να έχει στα εδάφη της τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα – περίπου 146.000.
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που φτάνουν στον τριψήφιο αριθμό είναι γυναίκες, ενώ ο γηραιότερος άντρας που έζησε ποτέ, ο Jiroemon Kimura, έφτασε «μόλις» τα 116 έτη.
Οποιοσδήποτε μελετήσει μια λίστα με τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο που ζουν σήμερα, θα πρέπει προς το παρόν να κάνει scroll down πέρα από τα 30 πρώτα ονόματα πριν φτάσει σε έναν άντρα.
Οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άντρες σε γενικές γραμμές, με ένα μείγμα γενετικής, ορμονών και επιλογών στον τρόπο ζωής να αναφέρονται συχνότερα ως οι κύριοι λόγοι για τη μακροζωία τους.
Jeanne Calment, μπράβο σου. Στο «δεν είχε απολύτως τίποτα να κάνει εκτός από το να φροντίζει τον εαυτό της» μας κέρδισες.