«Γιμί Τ’σουβά» ονομάζεται η χθεσινοβραδινή απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία έγινε σε τρία κύματα. Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και drones όπως και σε χώρους παραγωγής όπλων.
Το Ιράν το οποίο, σε ένα ελεγχόμενο σύστημα ενημέρωσης απέδιδε, στη διάρκεια της νύχτας τις εκρήξεις σε πυρά της δικής του αεράμυνας, τελικά παραδέχθηκε την επίθεση αλλά είπε ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα. Κι αυτό είναι ένδειξη ότι η Τεχεράνη μάλλον δεν θα απαντήσει.
❗Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν. Χτύπησε σε βάσεις του IRGC, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ιρανική πρωτεύουσα.
Telegram:https://t.co/GbXSsXERcz pic.twitter.com/9SOK4Gzv8D
— laralara_Z (@loraavra) October 26, 2024
Είχε ενημερωθεί η Τεχεράνη
Την Παρασκευή, το Ισραήλ απέστειλε μήνυμα στο Ιράν πριν πραγματοποιήσει τα στοχευμένα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει, αποκαλύπτει σήμερα το Axios. Τρεις πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν στο site ότι το μήνυμα στόχευε στον περιορισμό των συνεχιζόμενων επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και την αποτροπή μιας ευρύτερης κλιμάκωσης.
Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, τρία «κύματα» αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το πρώτο «κύμα» επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν, ενώ τα δύο επόμενα στόχευσαν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drone, καθώς και μονάδες παραγωγής όπλων. Το Ιράν δήλωσε πως απέκρουσε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους.
Αξιωματούχοι του Ισραήλ σημείωσαν ότι οι επιθέσεις ήταν αντίποινα για την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου. Το μήνυμα του Ισραήλ διαβιβάστηκε στην Τεχεράνη μέσω τρίτων μερών, διευκρίνισαν οι πηγές του Axios.
Ο ιστότοπος AXIOS επικαλούμενος δύο πηγές που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά εάν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.
Ειδικό βάρος έχει η δήλωση αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά πως εάν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Και κατέληξε: «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».
Κομιστής του μηνύματος του Ισραήλ φέρεται να ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ. «Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.
Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.
Ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Daniel Hagari δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι αν το Ιράν κλιμακώσει σε απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να ανταποδώσει.
Αυτό προδιαγράφει και το τι έπεται εάν βέβαια δεν υπάρξει απάντηση από το Ιράν. Κάτι που με τη μέχρι στιγμής αντίδραση του Ιραν κρίνεται αμφίβολο.