Search
Close this search box.
Search

Μερική αναδίπλωση και «συγγνώμη» από τον συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ

Πριν 12 μήνες

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζήτησε συγγνώμη και προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα σχόλιά του χθες Τετάρτη, μία ημέρα αφότου δήλωσε δημοσίως ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Στίαν Γένσεν, επικεφαλής του επιτελείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε νορβηγική εφημερίδα ότι δεν έπρεπε να μιλήσει τόσο απλουστευτικά. Τα αρχικά του σχόλια προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στο Κίεβο.

Σε εκδήλωση στη Νορβηγία την Τρίτη, ο Γένσεν είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, ωστόσο, τα μέλη της συμμαχίας ήδη συζητούν πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο 18μηνος πόλεμος.

«Νομίζω ότι μία λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γένσεν, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζονται στους διπλωματικούς κύκλους.

«Ήταν λάθος»

Μία ημέρα αργότερα, έδωσε συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, VG, που είχε αναφερθεί στα αρχικά του σχόλια.

Ο Γένσεν τόνισε χαρακτηριστικά: «Η δήλωσή μου σχετικά με αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ένα λάθος».

Έλεγχος εδαφών

Πάντως, ο Γένσεν δεν απέρριψε την ιδέα ότι συμφωνία για γη έναντι της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε τελικά να είναι στο τραπέζι.

Εάν υπήρχαν σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του ποιος ελέγχει ποια εδάφη, «θα έχει αναγκαστικά καθοριστική σημασία», δήλωσε ο Γένσενν.

«Ακριβώς για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς με ό,τι χρειάζονται», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζητά την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της πριν από το 2014 και βρίσκεται σε αντεπίθεση σε μία προσπάθεια να ανακτήσει μεγάλα τμήματα των εδαφών της που έχει καταλάβει η Ρωσία.

«Eπιτυχία» στο νοτιοανατολικό μέτωπο

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν σήμερα Πέμπτη λόγο για επιτυχία στο νοτιοανατολικό μέτωπο, όπου χθες είχαν απελευθερώσει έναν οικισμό.

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την ανακατάληψη του χωριού Ουροζάινε από τα ρωσικά στρατεύματα στα νοτιοανατολικά.

Το Ουροζάινε, στις παρυφές της περιφέρειας του Ντονέτσκ, είναι το πρώτο χωριό που το Κίεβο λέει πως έχει ανακαταλάβει από τις 27 Ιουλίου, ένδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς προχωρούν μέσα από ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη.

«Προς την κατεύθυνση του Ουροζάινε (τα ουκρανικά στρατεύματα) είχαν επιτυχία», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Κοβαλιόφ.

Ο εκπρόσωπος δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Κίεβο λέει πως η αντεπίθεσή του προχωρεί βραδύτερα από ό,τι θα ήθελε λόγω των εκτεταμένων ρωσικών ναρκοπεδίων και των ρωσικών αμυντικών γραμμών.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων της χερσονήσου της Κριμαίας, του μεγαλύτερου μέρους της περιφέρειας του Λουχάνσκ και μεγάλων τμημάτων των περιφερειών του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.