Search
Close this search box.
Search

Μέση Ανατολή: Αγωνία για τους ομήρους της Χαμάς – Πόσοι είναι ζωντανοί και ποιοι θα επιστρέψουν

Πριν 4 ώρες

Μπορεί το Τελ Αβίβ να μην έχει φέρει ακόμα προς ψήφιση το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τη Χαμάς, αλλά αμερικανικές πηγές τόσο από την απερχόμενη όσο και από την επερχόμενη κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ξεπεράσει τον εσωτερικό σκόπελο και από την Κυριακή και για 42 ημέρες τα όπλα θα σιγήσουν στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Η κοινωνία στο Ισραήλ – και συγκεκριμένα το κοσμικό κράτος – πιέζει σήμερα για ακόμη μία φορά να «τρέξουν» οι διαδικασίες προκειμένου οι όμηροι που βρίσκονται εδώ και 468 ημέρες στα χέρια της Χαμάς να επιστρέψουν στους δικούς τους ανθρώπους…

Πόσοι είναι όμως τελικά οι άνθρωποι που ακόμη είναι εντός της Γάζας;

Η Χαμάς που μετά την 7η Οκτωβρίου και τις σφαγές στα Ισραηλινά εδάφη βρέθηκε να βομβαρδίζεται ανηλεώς – όπως και οι άμαχοι Παλαιστίνιοι – από τον στρατό του Ισραήλ δεν είχε ούτε η ίδια εικόνα για τον ακριβή αριθμό ζωντανών και νεκρών ομήρων μέχρι τα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων…

Σύμφωνα με τα όσα έχει επίσημα ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και ο ισραηλινός στρατός στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχαν απαχθεί συνολικά 251 άνθρωποι κάθε ηλικίας. Από αυτούς 157 έχουν ήδη επιστρέψει στο Ισραήλ κατά την επταήμερη εκεχειρία από τις 23 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023.

Σήμερα ΗΠΑ – Ισραήλ και Αίγυπτος φαίνεται να συμφωνούν πως εντός Γάζας η Χαμάς κρατά 94 άτομα. Τουλάχιστον 34 από αυτούς τους ανθρώπους είναι νεκροί με τη Χαμάς να έχει συμφωνήσει να επιστρέψει τις σορούς στα τελευταία όμως στάδια της εκεχειρίας. Το Ισραήλ διαρρέει πως ίσως οι νεκροί να είναι περισσότεροι από 40, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Από τους 94 συνολικά ομήρους – νεκρούς και ζωντανούς – 81 είναι άνδρες και 13 είναι γυναίκες. Εκτός από αυτούς, η Χαμάς κρατά από το 2014 ακόμη τέσσερις ομήρους – δύο εκ των οποίων είναι νεκροί και τους οποίους έχει δεχθεί να ανταλλάξει σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχθεί να μπει στην συζήτηση και η επιστροφή της σορού του Γιαχία Σινουάρ – κάτι που σήμερα δεν επιθυμεί να συζητήσει ο Νετανιάχου.

Από τους 94 ομήρους, 84 είναι Ισραηλινοί πολίτες, 8 από την Ταϊλάνδη, ένας είναι πολίτης Νεπάλ και ένας από την Τανζανία. Στους ομήρους υπάρχουν όμως και επτά που έχουν και αμερικανική υπηκοότητα και είναι δεδομένο πως θα επιστρέψουν στο Ισραήλ μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας των 42 ημερών. Στους 7 αυτούς ανθρώπους τέσσερις θεωρούνται νεκροί, ενώ οι εν ζωή ακόμη όμηροι είναι οι Edan Alexander, Sagui Dekel-Chen και Keith Siegel. Οι δύο πρώτοι από αυτούς αναμένεται να απελευθερωθούν άμεσα, ο πρώτος γιατί πληροί τα ηλικιακά κριτήρια – είναι άνω των 60 ετών – και ο δεύτερος γιατί φέρεται να είναι τραυματίας και χρήζει άμεσης νοσηλείας. Και ο τρίτος Αμερικανός αναμένεται να επιστρέψει σε ισραηλινά εδάφη, αλλά όχι στα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Από την άλλη πλευρά σήμερα στο Ισραήλ με βάση τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις του Ισραήλ μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου για τους οποίους ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά.

Το Τελ Αβίβ φαίνεται να έχει δεχθεί να προχωρήσει στην αποφυλάκιση εκατοντάδων κρατουμένων από τις φυλακές, αλλά έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή πως δεν θα απελευθερωθεί κανένας από όσους συμμετείχαν στο «Μαύρο Σάββατο». Αρκετοί από αυτούς που θα αποφυλακιστούν, ανήκουν στην κατηγορία όσων κρατούνται με εντάλματα διοικητικής κράτησης και δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι περισσότεροι από 3.500, ανάμεσά τους 95 ανήλικοι και 22 γυναίκες.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.