Μαίνεται για ακόμα μία ημέρα η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, καθώς ακόμα δύο σεισμοί των 4 Ρίχτερ και άνω σημειώθηκαν ανοιχτά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) και ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος εντοπίζεται 15,7 χλμ.
Μετά τα 4,9 Ρίχτερ, δύο νέοι σεισμοί 4,6 και 4,3 στα ανοιχτά της Αμοργού
Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 15:31 σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 16 Χλμ. νότια και νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 16,1 χλμ.
Νωρίτερα σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:23 στην Αμοργό. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, 10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης, ενώ 20 λεπτά μετά τα 4,9 Ρίχτερ καταγράφηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Δύο νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην καλδέρα
Στο ηφαίστειο για τις μετρήσεις, στη Νέα Καμμένη με την ομάδα της καθηγήτριας γεωλογίας Εύης Νομικού, βρέθηκε η απεσταλμενη του ΕΡΤNews στη Σαντορίνη, Λία Χριστάρα.
Όλα αυτά τα στοιχεία ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα δώσουν απαντήσεις, τουλάχιστον για να διαφανεί πως εξελίσσεται το γεωλογικό αυτό φαινόμενο. Η κ. Νομικού έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
“Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί” σημείωσε η κα Νομικού μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος έχει την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αυτή η ακολουθία και αυτό φέρνει πολύ μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.
Αισθητή και στην Αττική η σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Αμοργού ελέγχεται για να πιστοποιηθεί ότι θα αντέξει κι ένα μεγάλο σεισμό.
Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤNews στο νησί Χριστιάνα Μανιάτη, οι μαρτυρίες των κατοίκων για το πώς βιώνουν τις σεισμικές δονήσεις είναι ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια πλέον, όσο και βοή. Οι ίδιοι διατηρούν τα αντανακλαστικά τους και αυτό είναι σημαντικό, ενώ σε ετοιμότητα όμως είναι και οι Αρχές.
Στο νησί έχουν φτάσει συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε να κάνουν ελέγχους στο υφιστάμενο δίκτυο και να κάνουν συντήρηση στο δίκτυο ρεύματος.