-->
13.06.2024

Μετά το Brexit έρχεται το… Polexit; – Μήνυμα Μπορέλ στην Πολωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει «σταθερή απάντηση» στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που αμφισβητεί την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και θα πει στη Βαρσοβία να «τηρεί τους κανόνες του μπλοκ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε δηλώσεις του στο Reuters από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ο Μπορέλ επανέλαβε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν ανέφερε ποια μέτρα μπορεί να λάβει η Επιτροπή για να συμμορφώσει την Πολωνία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας, υπονομεύοντας το κεντρικό δόγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και πυροδοτώντας τις συζητήσεις για ένα «Polexit» – ότι δηλαδή η Πολωνία ενδέχεται κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ερωτηθείς κατά τη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-ΕΕ πώς θα απαντούσε η ΕΕ στην απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι «η απάντηση θα είναι μια σταθερή απάντηση».

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Είστε μέλος ενός μπλοκ, πρέπει να τηρείτε τους κανόνες του μπλοκ. Και ο πιο σημαντικός κανόνας του μπλοκ είναι ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερεί του εθνικού δικαίου», σημείωσε.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να αποδεχτούν την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, διότι διαφορετικά το μπλοκ δεν μπορεί να «λειτουργήσει ως μια ένωση», είπε ο Μπορέλ.

Παρά την αυξανόμενη ένταση, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, διαβεβαιώνει ότι η Πολωνία δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την ΕΕ.Διαβάστε επίσης