Search
Close this search box.
Search

Metron Analysis: Στις 16,7 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ, κάθετη πτώση της δημοφιλίας της Μαρίας Καρυστιανού

Πριν 2 μήνες
Δημοσκόπηση MARC

Την  κάθετη πτώση της δημοτικότητας της Μαρίας Καρυστιανού – ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί ή κεντροαριστεροί και η ελαφρά άνοδός της στους δεξιούς ψηφοφόρους κατέγραψε η Metron Analysis στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Την ίδια στιγμή, η απότομη άνοδος του ποσοστού της «γκρίζας ζώνης» (αναποφάσιστοι και «δεν απαντώ») που φτάνει το 15,2% από 11,7% τον Ιανουάριο, δημιουργεί  to εξής παράδοξο:  η ΝΔ με απώλεια σχεδόν μίας μονάδας στην πρόθεση ψήφου,  κερδίζει σχεδόν μία μονάδα στην εκτίμηση ψήφου, φτάνοντας στο 29,4%, από 28,5% τον περασμένο μήνα. Η αξιωματική αντιπολίτευση που επίσης χάνει μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου (από το 9,8% στο 9,3%) «γράφει» 12,7% στην εκτίμηση ψήφου, από 12,.5% τον Ιανουάριο.

Στην τρίτη θέση με 11,2% παραμένει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Ελληνική Λύση ακολουθεί από κοντά με 10,9%. Από τα κόμματα, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ (+1 μονάδα), η Φωνή Λογικής (+0,5 της μονάδας) και το ΜεΡΑ25(+0,3) εμφανίζουν άνοδο, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταγράφουν πτωτική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς πέρα από τους αναποφάσιστους, άνοδο εμφανίζουν και τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (από το 6% στο 6,6%) όπως και  το άκυρο/λευκό (από το 4% στο 5,4%). Στην ολότητά της, η «γκρίζα ζώνη» φτάνει εν ολίγοις στο 27,2% του εκλογικού σώματος…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να μην έχει αντίπαλο πέρα του «Κανένα» για την πρωθυπουργία – είναι στο 26% με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο 8%, τον Κυριάκο Βελόπουλο στο 6%, τους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα στο 5%, και την Μαρία Καρυστιανού στο 3%. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μετρά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με αυθόρμητες αναφορές, ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει και τους αρχηγούς των υπό δημιουργία κομμάτων.

Μικρές αλλαγές διαπιστώνονται και στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών: ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει μία μονάδα στις θετικές αξιολογήσεις και φτάνει στο 28% που είναι υψηλό 5μήνου. Μία μονάδα κερδίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης και φτάνει στο 13%, αλλά μένει μακριά από το υψηλό 5μήνου που ήταν 16% τον Νοέμβριο. Ο πρωθυπουργός χάνει μία μονάδα δημοτικότητα και παραμένει στην τρίτη θέση μετά από Κωνσταντοπούλου και Κουτσούμπα και ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει μία μονάδα, αλλά παραμένει στην 6η θέση, πίσω και από τους Βελόπουλο και Φάμελλο.

Οριακές είναι οι μεταβολές στο ερώτημα αν η διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται περισσότερο την πολιτική σταθερότητα ή την πολιτική αλλαγή: Αυτόν τον μήνα, η πολιτική σταθερότητα (37%) χάνει μία μονάδα υπέρ της πολιτικής αλλαγής (62%). Κατά τα άλλα, μειώθηκε μία μονάδα (από το 69% στο 68%) το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.

Τα κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα

Σαφή πτωτική τάση εμφανίζει η δυνητική ψήφος για το κόμμα Καρυστιανού, που εμφανίζει απότομες απώλειες στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς: Το «πολύ πιθανό να την ψηφίσω» μειώθηκε από το 16% τον Ιανουάριο στο 13% σήμερα. Πλέον τα υψηλότερα ποσοστά «πολύ/αρκετά πιθανό να την ψηφίσω» καταγράφονται μεταξύ των κεντρώων και των δεξιών ψηφοφόρων. Μάλιστα, ο χώρος της Δεξιάς είναι ο μόνος στον οποίον η κα Καρυστιανού ανεβάζει τη δημοτικότητά της.

Οριακή πτώση εμφανίζει η δυνητική ψήφος για το κόμμα Τσίπρα – μετρήθηκε στο 9% από 10% τον Ιανουάριο. Ο πρώην πρωθυπουργός συσπειρώνει σημαντικές δυνάμεις (42% και 40%) μεταξύ των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, αλλά έχει περιορισμένη πρόσβαση 17%) στους κεντρώους και ελάχιστη προσέγγιση στους κεντροδεξιούς και τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Δείτε την έρευνα: 

metron-analysis-2
metron-analysis-3
metron-analysis-4
metron-analysis-5
metron-analysis-6
metron-analysis-7
metron-analysis-8
metron-analysis-9
metron-analysis-10
metron-analysis-11
metron-analysis-12
metron-analysis-13
metron-analysis-14
metron-analysis-15
metron-analysis-16
metron-analysis-1

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.

Σε «τείχος» προσέκρουσε η προσπάθεια της διοίκησης της «Βιολάντα» να επαναλειτουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας, όταν κατέθεσε εκ νέου φάκελο με τα απαραίτητα έγγραφα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με την σειρά της απέρριψε το αίτημα, καθώς και πάλι εντοπίστηκαν παραλείψεις. Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikos.gr, η διοίκηση της μπισκοτοβιομηχανίας έχει προχωρήσει σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανοίξει το δεύτερο εργοστάσιο της «Βιολάντα», στο οποίο είχε μπει λουκέτο για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να μην συνέβαινε μια νέα τραγωδία όπως αυτή με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες. Έτσι, πριν από περίπου 15 ημέρες, κατατέθηκε, από την πλευρά της διοίκησης της «Βιολάντα», εκ νέου φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την επαναλειτουργία του δεύτερου εργοστασίου. Από την πλευρά της, απέρριψε το σχετικό αίτημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, εντοπίστηκαν ξανά παραλείψεις στο ζήτημα της πυρασφάλειας. «Δεν γνώριζα για την οσμή του υγραερίου» Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα», Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης, χθες (22/04) πέρασε εκ νέου το κατώφλι του ανακριτή Τρικάλων, για την συμπληρωματική απολογία του, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά και για την πρόκληση σωματικών βλαβών, καθώς υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πέντε νεκρές εργάτριες, άλλοι επτά εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την φονική έκρηξη. Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε, για ακόμη μία φορά, ότι γνώριζε για την οσμή υγραερίου στο εργοστάσιο, ενώ φέρεται να επεσήμανε πως παραμένει στο πλευρό των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, ζητώντας εκ νέου την αποφυλάκισή του. Ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας κρατείται προσωρινά από τις 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι δικαστικές Αρχές δεν είχαν κάνει δεκτό το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Η πλευρά του κατηγορούμενου, προσέφυγε κατά της απόφασης, και τώρα μένει να φανεί εάν το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερος ή να παραμείνει στη φυλακή.