Για μια πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ανάλογα διθυραμβικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη που εκτίμησε ότι πιθανώς να δούμε τα πρώτα ξένα ΑΕΙ σε λειτουργία, το 2024-2025. Αν και η εκτίμηση είναι ότι μάλλον αυτό θα καθυστερήσει και τα πρώτα τμήματα θα τα δούμε το 2027.
Και αυτό γιατί οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι πολύ αυστηρές γι΄αυτό και άλλωστε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών Κολλεγίων διαμαρτύρονται, αφού πολύ δύσκολα τα δικά τους ιδρύματα θα ανέβουν την κλίμακα και θα “πανεπιστημιοποιηθούν”.
Για παράδειγμα, για να λάβει άδεια ένα παράρτημα ξένου πανεπιστημίου θα ξεκινήσει να υποδέχεται φοιτητές στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται, να είναι πιστοποιημένο από την αντίστοιχη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διαθέτει οικονομική αξιοπιστία και ευρωστία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να καταβάλει εγγυητική επιστολή αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για κάθε σχολή και πληρωμή παραβόλου ύψους 500 χιλιάδων ευρώ επίσης για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας. Αυτή η προϋπόθεση ανεβάζει αμέσως τον λογαριασμό στα 2 εκ ευρώ για κάθε αίτηση, γεγονός που φυσικά αποκλείσει τις επιχειρήσεις “άρπα κόλλα”.
Πώς θα επιλέγονται οι φοιτητές
Πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των Ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην Ελλάδα, είναι η διαδικασία που θα επιλεγεί για την επιλογή των φοιτητών. Θα επιλέγονται οι φοιτητές με μόνο κριτήριο των οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους να πληρώνουν τα δίδακτρα; Όχι είναι η απάντηση.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή, για το θέμα έγινε χθες Τετάρτη μεγάλη κουβέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αν και θεωρητικά η επιλογή των φοιτητών προβλέπεται να γίνεται με βάση το σύστημα που έχει το μητρικό πανεπιστήμιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσει και στα μη κρατικά πανεπιστήμια η ελάχιστη βάση εισαγωγής που ισχύει σήμερα στα κρατικά ΑΕΙ.
Ποιοι θα διδάσκουν; Ο νόμος που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για τους καθηγητές. Δηλαδή- όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα- θα πρέπει το ιδρύματα να διαθέτουν τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακούς με διδακτορικό τίτλο, ενώ το ειδικό διδακτικό προσωπικό- δηλαδή σημαντικές προσωπικότητες ή πρόσωπα υψηλού κοινωνικού κύρους που δεν διαθέτουν όμως διδακτορικό- δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 20%. Τα ιδρύματα για να ξεκινήσουν θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 3 σχολές, ενώ το κάθε υποψήφιο για αδειοδότηση ανώτατο ίδρυμα, θα μπορεί να έχει μόνο μια σύμβαση δικαιόχρησης με πανεπιστήμιο του εξωτερικού και όχι περισσότερες.
Τα κτίρια θα πρέπει να έχουν βιβλιοθήκη και εργαστήρια
Για να λάβουν τα μη κρατική πανεπιστήμια άδεια, θα πρέπει να τηρούν και αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά τα κτίρια. Δηλαδή το κτίριο όπου θα εδρεύει το ΑΕΙ θα πρέπει να έχει φυσικά άδεια σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, θα πρέπει να διαθέτει βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων, αίθουσες πολυμέσων και επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Οσον αφορά τα δίδακτρα, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι για το θέμα των διδάκτρων των μη κρατικών ΑΕΙ πως είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όσα από αυτά ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστήμια και επιβεβαίωσε πως αυτά τα παραρτήματα θα ακολουθούν τους όρους λειτουργίας των μητρικών τους ιδρυμάτων και σε θέματα παροχής υποτροφιών.
Ως προς τους όρους εγκατάστασης των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγκατάστασης και αδειοδότησης των ξένων παραρτημάτων, για την αξιολόγησή τους και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.