Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «είμαστε αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα πετύχει». Ερωτηθείς πόσο άμεση μπορεί να είναι μια ιρανική επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ, ανέφερε ότι δεν θέλει να εισέλθει σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά πιστεύει ότι θα γίνει αργά η γρήγορα.
Η απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.
Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ» είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στενό σύμμαχό του, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Στέλνουν ενισχύσεις οι ΗΠΑ στο Ισραήλ
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε «οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης. Όπως ανέφερε, ο Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ’ επανάληψη από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί».
Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του, την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου συναντά υπουργούς
«Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα και το εύρος αυτής της ενδεχόμενης επίθεσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ιρανική απειλή αξιολογείται ως «αξιόπιστη» και «πραγματική» και ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί την κατάσταση ως όσο πιο κοντά μπορεί».
Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα εντεινόμενων εντάσεων και υπό τον φόβο επαπειλούμενων χτυπημάτων, χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Αυστραλία, προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο σε Ισραήλ και Ιράν.