Search
Close this search box.
Search

Μήνυση κατά διευθύνοντος συμβούλου ΟΣΕ και υπαλλήλων ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ από συγγενείς θυμάτων Τεμπών

Πριν 3 ώρες

Η μήνυση εστιάζει στα γεγονότα της μη παράδοσης βιντεοληπτικού υλικού από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης και τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Για πλαστογραφία με τη μορφή νόθευσης εγγράφου, κακουργηματική απιστία, υπόθαλψη εγκληματία, ψευδή κατάθεση και αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς κατηγορούν δεκαεπτά (17) συγγενείς θυμάτων Τεμπών τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, τον εκπρόσωπο και διαχειριστή της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, εταιρία φύλαξης του Οργανισμού, τον Τεχνικό Διευθυντή της Εταιρίας και δύο υπαλλήλους (έναν υπάλληλο σεκιούριτι και έναν χειριστή επιχειρησιακού κέντρου) μέσω μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν στην εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας. Η μήνυση στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ όσο και ο εκπρόσωπος και διαχειριστής της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου 2025 και πήρε αναβολή για τις 15 Οκτωβρίου.

Επί της ουσίας η μήνυση εστιάζει στα γεγονότα της μη παράδοσης βιντεοληπτικού υλικού από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης και τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που ενεπλάκη στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, στην μη έγκαιρη παράδοση βιντεοληπτικού υλικού καθώς και στο γεγονός ότι τα τρία τελευταία βίντεο παραδόθηκαν από το νομικό σύμβουλο της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ στον εφέτη ανακριτή στις 5 Φεβρουαρίου 2025, ενώ είχαν εντοπιστεί από το Νοέμβριο του 2024.

Επίσης γίνεται αναφορά και στον πραγματογνώμονα – άγγλο ειδικό Μαρκ Κούνεϊ, ο οποίος στην πραγματογνωμοσύνη του στον εφέτη ανακριτή είχε επισημάνει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την επανεγγραφή καθενός από τους παραδοθέντες σκληρούς δίσκους δεν είναι 15 ημερών, όπως είχαν καταθέσει οι εκπρόσωποι της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ και του ΟΣΕ. Εάν λοιπόν ισχύει αυτό, τότε η διαγραφή έγινε χειροκίνητα και όχι λόγω αυτόματης ρύθμισης;

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τεχνικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία των Τεμπών, στις ημερομηνίες που ζητήθηκε το κρίσιμο για την έρευνα υλικό, δηλαδή στις 2 και 3 Μαρτίου 2023, υπάρχει έντονη κινητοποίηση στον server της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ σχετικά με τα βίντεο που αφορούν στη σύγκρουση, όπως διαγραφές και τροποποιήσεις φακέλλων με ονομασία «ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ» και «ΚΕΚ ΡΑΨΑΝΗΣ», όμως αυτή η δραστηριότητα, σύμφωνα με τη μήνυση, δεν ακολουθείται από κατάθεση των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας στον ανακριτή, αν και όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ οι κάμερες, οι οποίες κατέγραφαν τη φόρτωση, άφιξη, διέλευση της αμαξοστοιχίας ήταν «εκτατοντάδες».

Στη μήνυση επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπήρχε σύστημα αυτόματης διαγραφής στο σύστημα των καμερών της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ μετά από 15 μέρες και ότι η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα εφαρμόζεται μόνο στους σταθμούς και όχι στις σήραγγες, όπως για παράδειγμα στη σήραγγα Πλαταμώνα ή Τεμπών.

Αυτό εν ολίγοις που ισχυρίζονται συγγενείς θυμάτων, που κατέθεσαν τη μήνυση είναι ότι όλες οι κινήσεις και οι διαγραφές αρχείων ήταν σε γνώση τόσο του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ όσο και του εκπροσώπου και διαχειριστή της ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ. Συνεπώς, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν ήταν ότι στόχος των μηνυόμενων ήταν η απόκρυψη της αλήθειας.

Στη μήνυση επίσης αναφέρονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ημερομηνία δημιουργίας των αρχείων βίντεο που παρέδωσε ο κ. Καπερνάρος στον Εφέτη Ανακριτή ήταν η 20η Νοεμβρίου 2024 και όχι η 5η Φεβρουαρίου 2025. Είναι ανάγκη επομένως, για την αναζήτηση της αλήθειας να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο τα τρία βίντεο από τις σήραγγες παραδόθηκαν τρισήμιση μήνες μετά. Καταθέτουν επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λίγες μόλις ημέρες πριν την παράδοση των τριών βίντεο Καπερναρου στον εφέτη ανακριτή παρατηρείται περίεργη κινητικότητα στον server της εταιρίας φύλαξης του ΟΣΕ.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία αναζητούσε βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία, το ίδιο και οι δικαστικές Αρχές.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.