Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δήλωση απο το βήμα της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολή. «Το θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή.
(…) Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ και σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος».
Με το βλέμμα στις εξελισσόμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή που έχουν ως επίκεντρο την Γάζα και την Συρία και σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία το τοπίο στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου αναδιαμορφώνεται, η σημερινή συνάντηση κορυφής των κυρίων Μητσοτάκη, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδη στο Κάιρο αναδεικνύει τη σημασία της σύμπραξης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η 10η Τριμερής Σύνοδος, που σήκωσε αυλαία με τις διευρυμένες συνομιλίες των τριών ηγετών εκπέμπει μήνυμα για τη στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Αθήνας-Καΐρου-Λευκωσίας, που αποτελεί άξονα σταθερότητας σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη.
Η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων αποτελεί σημείο αναφοράς στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν και θα έχουν ως επίκεντρο:
- Τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
- Την ενεργειακή συνεργασία, με αιχμή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, το έργο, που θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα του Καΐρου με την Ευρώπη και έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.
Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
- Το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
- Την ασφάλεια.
Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα που έχει προκύψει με τη συζήτηση για πιθανή τουρκοσυριακή συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. «Οι διπλωματικές μας επαφές υπό το πρίσμα μίας τέτοιας πιθανότητας είναι συνεχείς και διαρκείς. Μέχρι σήμερα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων, αξιολογούνται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και είναι ζητήματα που διαχειριζόμαστε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στην ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια, αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων.