Search
Close this search box.
Search

Μητσοτάκης και Αλ Σίσι «σφράγισαν» την στρατηγική σχέση Αθήνας- Καΐρου με κοινή διακήρυξη

Πριν 9 ώρες

Στην κοινή δέσμευση Ελλάδας και Αιγύπτου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της περιοχής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, και την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα ζητήματα.

Ενίσχυση των σχέσεων μέσω στρατηγικής συνεργασίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης στρατηγικής σχέσης επιβεβαιώνει την κοινή βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν, τα οποία ανοίγουν νέους δρόμους στη ναυτιλία, την οικονομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αυτή η αναβάθμιση, όπως είπε, ενισχύει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και καθιστά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο ισχυρές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας την «υποδειγματική και σημαντική για την Ανατολική Μεσόγειο». Ειδική αναφορά έκανε και στη συνεισφορά του Αιγυπτίου Προέδρου για την προστασία της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της.

Υποστήριξη για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή

Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κοινή θέση Ελλάδας και Αιγύπτου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τόνισε, επίσης, την αντίθεση των δύο χωρών σε θέσεις περί «δύο κρατών» και προκλητικές δηλώσεις που απειλούν την προσέγγιση και το διάλογο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την επίτευξη εκεχειρίας και την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ μίλησε για τη σημασία της Αιγύπτου στο αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, με ειδική αναφορά στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY και στην έρευνα για την εξόρυξη φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Τόνισε, επίσης, τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, ενώ επεσήμανε τις κοινές πρωτοβουλίες για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα προεδρεύσει στις 20 Μαΐου σε ειδική συνεδρίαση για την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Μητσοτάκης και Αλ Σίσι «σφραγίζουν» τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου

Μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, είχε θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 10:15 το πρωί. Τον Αιγύπτιο πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τασούλας: «Υπόδειγμα διεθνώς οι σχέσεις μας»

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Διεθνές υπόδειγμα οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος Αλ Σίσι, επισημαίνοντας ότι «η μακραίωνη σχέση μας που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις είναι όλη η ουσία των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ».

«Η σχέση αυτή έχει περιθώρια βελτιώσεων. Βλέποντας τους εκπροσώπους των δύο χωρών σκέφτομαι ότι αυτό το περιθώριο καλύπτει μεγάλη θεματική από ασφάλεια και εκπαίδευση μέχρι τον πολιτισμό» συνέχισε ο κ. Τασούλας.

Καταλήγοντας, δε, τόνισε ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και πρέπει πάντα να συνεννοούνται έναντι της άλλης πλευράς που δημιουργεί μόνο δυστυχία».

«Ενδιαφέρει και τις δύο χώρες η σταθερότητα»

Από την πλευρά του ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η 5η φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας και αυτό αποτελεί απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός μεταξύ μας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, συνέχισε ο κ. Αλ Σίσι αναφερόμενος στο περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, προσπαθούμε για την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Σίσι.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.