Απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για κυβερνητική ολιγωρία.
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απαράδεκτο, πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να υποστηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια. Και αυτό το λέω γιατί κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί. Η Ελλάδα έχει στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και είμαστε υποχρεωμένοι στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η σκληρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να «δικαιολογεί τέτοιες επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος»
Τι είπε για την Τουρκία
«Κάποιοι θρέφονται από τις εντάσεις με την Τουρκία και δεν μπορούν να υπάρξουν αλλιώς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ειδικά για τη γειτονικά μας χώρα έστειλε σαφές μήνυμα: «Έφτασε η ώρα να ζητήσουμε από τους Τούρκους να κόψουν το casus belli» και συμπλήρωσε:
«Δεν μπορεί να υπάρχει απόφαση που να απειλεί ευρωπαϊκή χώρα να κάνει αυτό που είναι νόμιμο».
Για τη βία στα Πανεπιστήμια προειδοποίησε τους πρυτάνεις ότι θα υπάρχουν κυρώσεις.
«Δεν μπορούμε να συγχέουμε την ελευθερία της έκφρασης με φαινόμενα χουλιγκανισμού. Κάποιοι τα θεωρούσαν δεδομένα, εμείς σπάσαμε αυτή τη λογική»
Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
«Δεν νοείται Δημόσιος υπάλληλος που να αρνείται την αξιολόγηση. Δεν νοείται υπάλληλος που να αρνείται την αξιολόγηση»
Για τη Συνταγματική αναθεώρηση:
«Θα εισηγηθούμε άρση του άρθρου 103», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπό προϋποθέσεις και αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο που είναι ανεπαρκής παρατεταμένα, και η ανεπάρκειά του είναι δομική, ως προς την απόδοσή του, σε αυτήν την περίπτωση ναι θα πρέπει», είπε για πιθανές απομακρύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους
«Θα χρειαστούμε 180 ψήφους άρα χρειαζόμαστε και άλλα κόμματα»
Ανέφερε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση στα τέλη του 2025 και πρόσθεσε:
«Το 2026 θα συζητήσουμε αναλυτικά ζητήματα του Συντάγματος»