Search
Close this search box.
Search

Μητσοτάκης για Τέμπη: Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα – Χτίζουν ένα ολόκληρο αφήγημα σε θεωρίες συγκάλυψης

Πριν 4 ημέρες

Τα βέλη του στην αντιπολίτευση για τη στάση της στην υπόθεση των Τεμπών εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

“Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα”, αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θέλουν να εμπλέξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα στην εργαλειοποίση της τραγωδίας.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην “Καθημερινή της Κυριακής” επιχειρεί να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, στον απόηχο της ταυτοποίησης της αμαξοστοιχίας που απεικονίζεται στα βίντεο από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες.

“Τα σημαντικά αυτά οπτικά ντοκουμέντα, αν αποδειχθούν γνήσια, η Πολιτεία δεν είχε κανέναν λόγο να τα δει καθυστερημένα στη δικογραφία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η αποκάλυψή τους χαλάει τα σχέδια όσων προσπάθησαν να επιβιώσουν πολιτικά χτίζοντας ένα ολόκληρο αφήγημα επάνω σε θεωρίες συγκάλυψης” επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν κάνουμε τους δικαστές, όπως κάποιοι στην αντιπολίτευση. Ειδικά δε σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις. Μένουμε στο γεγονός ότι οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση από την πρώτη μέρα συμπεραίνουν ότι δεξαμενές εύφλεκτου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία δεν υπήρξαν. Μένει, ασφαλώς, η τελική πιστοποίηση των βίντεο από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθεί η γνησιότητά τους τότε όλο το σενάριο περί “παράνομου φορτίου” -άρα και τα τελευταία επιχειρήματα περί συγκάλυψης- καταρρίπτεται με κρότο”, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στις κατηγορίες για “μπάζωμα”, απαντά: “Θα ήθελα, για ακόμα μία φορά, να κάνω έναν απαραίτητο διαχωρισμό: είναι ένα πράγμα η αξιολόγηση κάθε επιχειρησιακού χειρισμού στο πεδίο -και ιδίως υπό το πρίσμα των αναγκών εκείνων των δραματικών ωρών -και άλλο η ανυπόστατη κατηγορία ότι δήθεν έγινε “μπάζωμα”. Δηλαδή ότι συνέβη κάτι που είχε στόχο τη συγκάλυψη. Ακόμη και η χρήση του απεχθούς αυτού όρου δηλώνει τις προθέσεις όσων τον επινόησαν. Αλλά να συγκαλύψει ποιος, τι, ποιον και γιατί; Αυτό, πέραν του ότι προσκρούει στην κοινή λογική, δεν προκύπτει από πουθενά. Αντίθετα, τώρα το επιχείρημα καταρρέει με πάταγο. Και, τελικά, για να είμαστε καθαροί: εγώ δεν περίμενα κανένα βίντεο για να αντικρούσω το ψέμα και τη χυδαιότητα”.

Ο πρωθυπουργός προτάσσει την αναζήτηση αλήθειας, τον εντοπισμό – τιμωρία των υπεύθυνων και τη βελτίωση του κράτους, μέσα από την αντιμετώπιση κενών και παθογενειών.

Ευθείες οι βολές προς την αντιπολίτευση για πολιτική εργαλειοποίηση της τραγωδίας.

“Η άγνοια είναι το έδαφος του λαϊκισμού. Η εμμονική καχυποψία, ο πρώτος σπόρος του. Ενώ το ψέμα, όσο αλλόκοτο και αν είναι, γίνεται το λίπασμα που τον βοηθά να ανθίσει και να γιγαντωθεί. Ένα παράσιτο, δηλαδή, το οποίο δυστυχώς πότιζαν επί μήνες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής που εκμεταλλεύονται με τον πιο χυδαίο τρόπο τον ανείπωτο πόνο των συγγενών” σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν θα υποταχθώ στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος. Ένα δυστύχημα που προκάλεσε εθνικό πένθος δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε φτηνό σύνθημα και σε μοχλό κομματικών σχεδιασμών. Και σε αυτό επιμένω”, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, βάλλει εναντίον όσων προσπάθησαν, όπως σχολιάζει, να εμπλέξουν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στη δική τους εργαλειοποίηση της τραγωδίας.

“Δεν μιλάω μόνο για τους γνωστούς ακραίους. Γιατί είδα και τον κ. Ανδρουλάκη να μη μένει καν στη Βουλή για να ακούσει το αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας. Ενώ, στο μεταξύ, είχε παρασύρει το κόμμα του σε ρόλο τροφοδότη των πιο απίστευτων σεναρίων […] Η χώρα μας έχει ανάγκη από αλήθεια και σοβαρότητα” υπογραμμίζει.

“Οι πολίτες ζητούν Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Κάτι που επιδιώκει και η Πολιτεία, συνδράμοντας, με κάθε τρόπο, το έργο της έρευνας και της ανάκρισης… Και ακριβώς αυτό είναι η βασική μας διαφορά με την αντιπολίτευση: εμείς διεκδικούμε να εκπροσωπούμε τη σιγουριά, το σχέδιο και το αποτέλεσμα. Ενώ εκείνη την τυφλή διαμαρτυρία. Μία διαμαρτυρία, μάλιστα, που κάποτε γίνεται άναρθρη κραυγή, δίχως προοπτική. Ένας συνασπισμός τάχα “αντι-Μητσοτακικός”, που κρύβει τη δική του έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων. Ε, λοιπόν, αυτήν τη στρέβλωση δεν θα την αφήσω να κλιμακωθεί”, σημειώνει.

“Φρένο” σε ανασχηματισμό και συνεργασία με ακροδεξιά κόμματα

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της Ακροδεξιάς, ενώ βάζει “φρένο” στα σενάρια ανασχηματισμού. “Αποτελεί το προσφιλές θέμα των παραπολιτικών στηλών”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνδέει τα πρόσωπα που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο με την επίτευξη του κεντρικού κυβερνητικού στόχου, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

“Διαχωρίζω τα κόμματα αυτά από τους πολίτες που σκέφτονται να τα υποστηρίξουν. Όμως το λέω καθαρά: πρώτον, αποκλείω κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της Ακροδεξιάς. Και δεύτερον, θα προσπαθώ συνεχώς με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε να απαντώ με χειροπιαστά έργα στα αιτήματα και στις αγωνίες αυτών των ανθρώπων”, τονίζει.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.