«Υλοποιήσαμε τα αιτήματα των αγροτών που πέρσι διεκδικούσαν στα μπλόκα. Ένα από αυτά ήταν η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου, πράγμα που έγινε» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για τον Πρωτογενή Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την «Ωρα του Πρωθυπουργού».
«Η πραγματικότητα διαψεύδει τη διαμαρτυρία σας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι η κυβέρνηση έριξε τον ΦΠΑ στους αγρότες.
«Φώναξα τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο πρωθυπουργός, «άκουσα τα αιτήματά τους».
Ενώ πρόσθεσε: «Από αυτή την κυβέρνηση φορολογούνται 9% και μειωμένα κατά 50% για όλες τις ενώσεις παραγωγών. Εμείς ρίξαμε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα, στα αγροτικά μηχανήματα. Ζητούσαν μονιμοποίηση του ειδικού τέλους, έγινε από αυτή την κυβέρνηση. Προτείνατε τη συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο. Υποκριτικό να υποστηρίζετε κ. Ανδρουλάκη ότι η κυβέρνηση έχει ανύπαρκτη πολιτική στον αγροτικό τομέα και σκοπός της είναι η απαξίωση του αγροτικού τομέα. Πρόκειται για μηδενιστικά συνθήματα που δεν ισχύουν».
Νωρίτερα από το βήμα της βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες και ότι με την πολιτική της διώχνει τους αγρότες από την ύπαιθρο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε, ακόμη:
«Η μεγάλη πρόκληση για τη μεγάλη δυσκολία να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων μας. Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε σε μία νέα πραγματικότητα, ιδίως στη Μεσόγειο. Και από τη δυνατότητά μας να μπορέσουμε να γίνουμε ανθεκτικότεροι, θα εξαρτηθεί τελικά αν η χώρα θα μπορέσει να βαδίσει σε αυτή τη νέα εποχή. Διαφορετικά θα επικρατήσει η ανασφάλεια των φυσικών καταστροφών.
Ενώ ο μοναδικός ως προς τα εν γένει συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ο αγροδιατροφικός τομέας θα υποχωρεί μπροστά στον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων. Κάτι το οποίο θα συντηρούν προφανώς διαχρονικές εθνικές παθογένειες (…)».
Προχωρώντας στην απάντησή του σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε:
«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι οι πρακτικές τις άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική του “δανεικά και αγύριστα”, μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησε.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε επί της αρχής στην βασική διάγνωση. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι λίγο υποκριτικό από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υποστηρίζει, όπως διαβάζω εδώ, στην ερώτησή σας, ότι η κυβέρνηση έχει τελείως ανύπαρκτες πολιτικές στον πρωτογενή τομέα, διότι τάχα σκοπός μας είναι να απαξιώσουμε τον αγροτικό κόσμο. Ότι η Περιφέρεια σήμερα έχει εικόνα εγκατάλειψης. Όλα αυτά κύριε Ανδρουλάκη, δεν είναι παρά μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας. Τα διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν κρύβει τις δυσκολίες και θα μιλήσω με ειλικρίνεια για αυτές (…)».
Ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Περιγράφει όμως και το αναχώματα τα οποία η κυβέρνησή μας έχει υψώσει απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, αλλά και το σχέδιό μας για το πώς θα πρέπει να κάνουμε αυτήν την μεγάλη εξυγίανση και μετατροπή του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος να είναι πραγματικά ανταγωνιστικός και να εκμεταλλεύεται τα εγγενή συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Θέλω να θυμίσω λοιπόν, ότι από αυτήν την κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 9% και μειωμένα κατά 50% για όλες τις ενώσεις παραγωγών, καθώς και για τα σχήματα συμβολαιακής παραγωγής.
Και αυτή είναι η κυβέρνηση, η οποία έριξε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13 στο 6%. Στα αγροτικά μηχανήματα, από το 24 στο 13%.
Αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών όταν καλή ώρα τέτοια εποχή πέρυσι, είχαν βγει στους δρόμους, στα μπλόκα, κάτι το οποίο αποτελεί περίπου ένα εθιμικό δικαίωμα των αγροτών.
Τον Ιανουάριο τους φώναξα όμως, κύριε Ανδρουλάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, και άκουσαν τα αιτήματά τους και δύο συν ένα αιτήματα – πρωτίστως αυτά. Με αυτά κατέβηκαν οι αγρότες στα μπλόκα πέρυσι.
Ποια ήταν τα αιτήματά; Η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο; Έγινε από αυτή την κυβέρνηση και εφαρμόζεται το 2025 (…)».