Στις μειώσεις ή καταργήσεις των τραπεζικές προμηθειών, στο ζήτημα με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, στα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία αλλά και στα τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Καλημέρα! Άλλη μία εβδομάδα γεμάτη με πολλές κυβερνητικές δράσεις, αλλά και με σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, ολοκληρώθηκε και είμαι εδώ για να τα μοιραστώ μαζί σας. Πρωτοβουλίες μεγάλες, αλλά και μικρές, που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα μας.
Επιβάλλεται να αναφερθώ στο ζήτημα που παρουσιάστηκε με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ανέδειξε ένα υπαρκτό πρόβλημα που αναγνωρίζουμε ότι δυστυχώς υπάρχει και ταλαιπωρεί ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο. Ήδη ο Yπουργός Υγείας ανακοίνωσε τρία μέτρα για την ενίσχυση και την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Τις επόμενες προσλαμβάνονται 20 φαρμακοποιοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και θα τοποθετηθούν εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Παράλληλα, φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης θα χορηγούνται και από περισσότερα σημεία, κάτι που υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κίνηση στα μεγάλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κατά 10%. Επιπλέον, σχεδιάζεται να μεταφερθεί ένα μέρος των εκτελούμενων συνταγών για ορισμένα φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής. Το φαινόμενο με τις πολύωρες αναμονές ασθενών ή συγγενών τους είναι απαράδεκτο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το περιορίσουμε δραστικά.
Δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις από τον χώρο της υγείας: την Πέμπτη επισκέφθηκα τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Ασκληπιείο Βούλας. Παράλληλα, το Γενικό-Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» απέκτησε έναν νέο υπερσύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή. Ευχαριστούμε για τις δωρεές τους το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και τον όμιλο AKTOR. Τους ευχαριστώ όλους. Ειδικά στη θεραπεία του καρκίνου, ακόμα και η μία μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Συνεχίζω με τα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, έναν καινούργιο τύπο δημόσιου σχολείου με βάση την τεχνογνωσία μας από τα 42 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Θα λειτουργήσουν σε Κολωνό, Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι και στη Θεσσαλονίκη σε Ξηροκρήνη και Εύοσμο, ενώ στην Περιφέρεια σε Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδο και Ηράκλειο, προσφέροντας σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες τα εφόδια, τη γνώση και το περιβάλλον που χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους. Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα ακολουθεί το μοντέλο των Πρότυπων Σχολείων, με την εισαγωγή να γίνεται μέσω εξετάσεων και τη φοίτηση να είναι απολύτως δωρεάν. Τον Σεπτέμβριο του 2025, θα λειτουργήσουν οι πρώτες έξι σχολικές μονάδες, πιθανώς και περισσότερες, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία έρχονται να πολλαπλασιάσουν τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες, να προάγουν τη συνεργασία μεταξύ δημοσίων σχολείων, πανεπιστημίων και ιδρυμάτων και να δώσουν το στίγμα της συνολικής αναβάθμισης στην εκπαίδευση -μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας. Τα 11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια του δικτύου θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, που αναλαμβάνει την κτηριακή αναβάθμισή τους και την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων, διαθέτοντας 160 εκ. ευρώ σε βάθος 12ετίας. Να ευχαριστήσω και από εδώ το Ίδρυμα Ωνάση για την συνολική προσφορά του.
Επόμενο θέμα της σημερινής ανασκόπησης, η νομοθετική πρωτοβουλία μας για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών, με πρόσθετες ρυθμίσεις για την ενδοοικογενειακή βία που υπερβαίνει τη στενή ενσωμάτωση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Είμαστε ουσιαστικά η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που περνάει στο εσωτερικό δίκαιο την ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτροπή σύγχρονων εγκληματικών συμπεριφορών με έμφυλα χαρακτηριστικά, όπως η κυβερνοπαρενόχληση και η εκδικητική πορνογραφία. Επίσης, εισάγονται διατάξεις για τη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, ενώ θεσπίζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα, που περιλαμβάνει ενθάρρυνση καταγγελιών, ψυχολογική υποστήριξη και υλική βοήθεια από την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, αυστηροποιείται το έγκλημα της συμπλοκής προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά τα φαινόμενα βίας -συχνά με οπαδικά κίνητρα- ατόμων ιδίως νεαρής ηλικίας, που δρουν κατά ομάδες δίνοντας ραντεβού μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με μαχαίρια ή άλλα όπλα. Υπό προϋποθέσεις το αδίκημα θα αντιμετωπίζεται πλέον ως κακούργημα. Για πρώτη φορά ποινικοποιείται ο εξαναγκασμός ανηλίκου κάτω των 15 ετών να παρακολουθεί ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων που εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα. Θα παρομοίαζα την ενδοοικογενειακή βία και την ανήλικη παραβατικότητα με τη «Λερναία Ύδρα». Γι’ αυτό και θα προσπαθούμε συνεχώς να περιορίσουμε αυτά τα πολυπαραγοντικά φαινόμενα.
Τον τομέα της απασχόλησης αφορά και το επόμενο θέμα, καθώς από την περασμένη Τρίτη είναι διαθέσιμος ένας χρηστικός και συνοπτικός Οδηγός για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (https://psifiakikarta.gov.gr/odigos-psifiakis-kartas/ ) για όλες τις επιχειρήσεις που υπόκεινται στην εφαρμογή της. Για πρώτη φορά καταγράφεται ψηφιακά όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας με πλήρη πληροφόρηση ανά κλάδο επιχειρήσεων (τράπεζες, supermarkets, εταιρείες φύλαξης, εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, φορείς του δημοσίου, βιομηχανία, λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση) και ρητή αναφορά στο προβλεπόμενο κυρωτικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας το 2022, σε όποιους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών εφαρμόστηκε, οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατακόρυφα. Από 1,87 εκατομμύρια το 2021, έφτασαν τις 2,68 εκατομμύρια ώρες οι καταγεγραμμένες υπερωρίες το 2023, ενώ μόνο το 7μηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2024, ήταν ήδη 1,53 εκατομμύρια από 1,49 το αντίστοιχο διάστημα της προηγουμένης χρονιάς. Έτσι αποδεικνύουμε ποιο είναι το κόμμα και η κυβέρνηση που προστατεύει τα εισοδήματα και ειδικά τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους. Θυμίζω ότι από 1η Μαρτίου η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, μαζί με την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία της εργασίας, μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε χαμηλά το ασφαλιστικό κόστος των υπερωριών για όλες τις επιχειρήσεις. Έχω μιλήσει με πολλούς εργοδότες της εστίασης και του τουρισμού και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρουν εργαζόμενους, αλλά και να ανταποκριθούν στο ακόμη υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Δεσμεύομαι λοιπόν ότι θα βρούμε λύσεις με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε η ψηφιακή κάρτα εργασίας να προστατεύσει και τους εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες κάθε κλάδου που δίνουν καθημερινά αγώνα να δημιουργήσουν και να κρατήσουν ζωντανές νέες θέσεις εργασίας. Με σεβασμό στη νομιμότητα, αλλά και χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος, μπορούμε να περιορίσουμε αισθητά τόσο την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτή προκαλεί μεταξύ των επιχειρήσεων.
Συνεχίζω με τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Το πρώτο είναι η μεγάλη επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΟΤΕ, μέλος της Deutsche Telekom, η οποία ήδη υλοποιείται από το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2027. Το σχέδιο δίνει έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G, ενώ, μέσω του προγράμματος «Fiber to the Home», η Ελλάδα θα ανέβει στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών στη συνδεσιμότητα. Ήδη η πρόοδός μας στη ψηφιοποίηση απέσπασε τα εύσημα του Γερμανού Διευθύνοντα Συμβούλου της DT, με τον οποίον συναντήθηκα προ ημερών. Μου έκανε εντύπωση η αναφορά του πως η Ελλάδα πλέον τα πηγαίνει καλύτερα από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση κράτους και οικονομίας και δεν σας κρύβω χάρηκα πολύ γιατί η πρόοδος μας καταγράφεται πλέον και συγκριτικά με μεγάλες οικονομίες. Τον ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, όπως το Gigabit voucher για νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμφωνήσαμε ότι η ψηφιοποίηση είναι προϋπόθεση για την ευημερία της επόμενης γενιάς.
Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο είναι της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων. Ο επιχειρηματικός αυτός κολοσσός εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης. Είναι μια σημαντική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή μας αυτονομία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με την έρευνα να συνοδεύεται από παράλληλες πρωτοβουλίες για μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή εξερεύνησης. Η παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών στη ελλαδική επικράτεια, της ExxonMobiL και τώρα της Chevron, ενισχύει την πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να γίνει τα επόμενα χρόνια μια δυναμική εξαγωγική οικονομία στον τομέα της ενέργειας, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στο φυσικό αέριο.
Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με μια πολιτιστική πρόταση για όσους θέλουν να δουν κάτι ξεχωριστό. Στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζεται μια έκθεση με χαρακτικά του Φρανθίσκο Γκόγια, τα «Los Caprichos», τα οποία απεικονίζουν την κοινωνική αδικία και τις κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις. Αν και είναι του 18ου αιώνα, τα μηνύματα που περνούν παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Το αφιέρωμα συνοδεύουν έργα 10 Ελλήνων δημιουργών που «συνομιλούν» με τα χαρακτικά του Γκόγια και έχουν τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος». Είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς η τέχνη συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μας καλεί να σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά. Με αυτή τη σκέψη, σας εύχομαι καλή Κυριακή!»