-->
25.05.2024

Μόνο στο 15minutes-Ανασχηματισμός: Ποιοι μπαίνουν, ποιοι φεύγουν και οι εκπλήξεις (ονόματα)

Ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ερχομός του νέου έτους φέρνει και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια προσπάθεια να δώσει μήνυμα επανεκκίνησης, μαζί με την σταδιακή άρση των μέτρων από το lockdown.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έχει κλειδώσει το νέο σχήμα και δέχεται τις τελευταίες εισηγήσεις πριν πατήσει το κουμπί των αλλαγών. Οι επικείμενες αλλαγές φέρνουν μετακινήσεις, εκπλήξεις πρώτου μεγέθους και όπως είναι φυσικό αποχωρήσεις από την κυβέρνηση.

Αν και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά τα μέτωπα με την υγεία και τον κορωνοιό αλλά και τα ελληνοτουρκικά έως την τελευταία στιγμή υπήρχαν σκέψεις για αλλαγές.

Γεραπετρίτης αντί Δένδια;

Στο υπουργείο Εξωτερικών να μετακινηθεί για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Νίκος Δένδιας να αναλάβει άλλο πόστο, μετά και τις αναταράξεις που έχουν δημιουργηθεί με την γερμανική πλευρά. Πάντως οι μυημένοι επιμένουν πως ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει κανονικά.

Στο Εξωτερικών για θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα του Άγγελου Συρίγου και του Δημήτρη Καιρίδη ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η έλευση του Μόσιαλου

Όσον αφορά το υπουργείο Υγείας στην θέση του Βασίλη Κικίλια ενδέχεται να τοποθετηθεί ο καθηγητής και προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος και να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ανεξάρτητα όμως τι θα γίνει με τον Ηλία Μόσιαλο, ο Βασίλης Κικίλιας μάλλον αλλάζει υπουργείο.

Πάει για το Εργασίας o Χατζηδάκης

Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Κωστής Χατζηδάκης, όλα δείχνουν, πως αποχωρεί με προορισμό το Εργασίας από το οποίο φεύγει ο Γιάννης Βρούτσης.

Στο Ενέργειας και στην θέση του Κωστή Χατζηδάκη υπάρχει ένα σενάριο να πάει ο σημερινός αναπληρωτής Ανάπτυξης υπάρχει Νίκος Παπαθανάσης.

Από την άλλη, για το Εργασίας έχει συζητηθεί και η περίπτωση του Θοδωρή Ρουσόπουλου.

O γρίφος του Σταϊκούρα

Στο Οικονομικών για τον Χρήστο Σταϊκούρα οι απόψεις διίστανται. Μάλιστα είχε βολιδοσκοπηθεί και στέλεχος από τον τραπεζικό χώρο ενώ υπάρχει εισήγηση και περαιτέρω αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου υπάρχει ενδεχόμενο να πάει ο Στέλιος Πέτσας αν και το όνομα του σημερινού κυβερνητικού εκπροσώπου έχει συζητηθεί και για αναπληρωτής στο υπουργείο Εργασίας.

Η Νίκη μάλλον μένει

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μετακινηθεί μόνο σε περίπτωση καραμπόλας ενώ η Νίκη Κεραμέως παρά τα όσα ακούγονταν φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Παιδείας.

Όμως οι υφυπουργοί της, Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης είναι στην πόρτα εξόδου. Πάντως η Νίκη Κεραμέως συζητήθηκε τις τελευταίες ώρες και για το Ενέργειας.

Στο υπουργείο Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης αποχωρεί με την θέση του να φλερτάρουν τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος χωρίς να αποκλείεται άλλη έκπληξη. Για το ίδιο υπουργείο ακούστηκε για θέση υφυπουργού και η Νόνη Δούνια στην θέση του Μάνου Κονσόλα.

Στο Δικαιοσύνης αν και ο Κώστας Τσιάρας έχει φέρει σε πέρας σημαντικά νομοσχέδια υπάρχει γκρίνια από τις τάξεις των δικηγόρων.

Στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποχωρεί μάλλον ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ενώ ένας εκ των δυο, ο Κώστας Σκρέκας ή η Φωτεινή Αραμπατζή θα φύγει από το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής η θέση του Γιώργου Κουμουτσάκου είναι ιδιαίτερα επισφαλής, ενώ όλα δείχνουν πως ακόμα αποχωρούν ο Αλκιβιάδης Στεφανής από το Άμυνας και ο Θόδωρος Καραόγλου από το Μακεδονίας – Θράκης

Όσο για τον Λευτέρη Αυγενάκη στο Αθλητισμού οι εισηγήσεις είναι διφορούμενες με τον κρητικό πολιτικό να βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη.

Στο Μαξίμου

Τις τελευταίες ώρες συζητείται το σενάριο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος να μετακινηθεί στο Μαξίμου με ειδικό ρόλο για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ποιοι μπαίνουν

Μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών που θα μπουν στο νέο σχήμα φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” ο Χρήστος Ταραντίλης ακόμα και για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά την άρνηση δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ όπως αποκάλυψε το 15minutes.gr.

Πάντως ο βουλευτής Επικρατείας έχει συζητηθεί και για την θέση του Χρήστου Δήμα ως υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Κώστας Κατσαφάδος στο Ναυτιλίας ή στο Άμυνας, ο Σπήλιος Λιβανός σε παραγωγικό υπουργείο ενώ στην εξίσωση μπορεί να μπει και ο Κώστας Καραγκούνης παρόλο που εκλέγεται στον ίδιο νόμο.

Ακόμα ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Στύλιος, ο Χρήστος Κέλλας, η Άννα Ευθυμίου, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Γιάννης Μπούγας ο οποίος ακούγεται για υφυπουργός στο Δικαιοσύνης, ενώ πάνω στο τραπέζι είναι και το όνομα του Σταύρου Κελέτση.Διαβάστε επίσης