-->
25.03.2023

Μόνο στο 15minutes.gr: «Γαλάζιες» κόντρες στο Νότιο Τομέα – Οι νέοι, οι «κομμένοι», η έκπληξη

Αποκαλύπτουμε το παρασκήνιο με τη μάχη που ήδη δίνεται και τις «γαλάζιες» κόντρες  στην εκλογική Περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών – Οι νέοι, οι «κομμένοι» και η έκπληξη

Μια από τις περιφέρειες που η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να κρατήσει τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε στις εκλογές του 2019 είναι ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθήνας. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 η ΝΔ είχε καταφέρει να φτάσει στο 39,49%, με 144.645 ψήφους και να εκλέξει 9 βουλευτές, ενώ ο  ΣΥΡΙΖΑ 32,03 και 5 έδρες.

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη περιφέρεια συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα αυξάνει και την πίεση στους υποψήφιους αφού ο Νότιος Τομέας χάνει μια έδρα στις επόμενες κάλπες.

Αυτό οφείλεται στο ότι αυξήθηκαν οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας για τους Έλληνες του εξωτερικού, από 12 σε 15. (Οι άλλες δυο έδρες προέρχονται από την Α’ Αθηνών και την Αχαΐα).

Αυτό σημαίνει πως στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική και πρώτη να είναι η ΝΔ (όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις) δεν θα χάσει μόνο αυτή την έδρα αλλά περισσότερες.

Ακόμα και σε ενδεχόμενες επαναληπτικές κάλπες από 9 που έχει σήμερα θα πάει το πολύ στις 8 έδρες.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Στην μάχη του σταυρού στο Νότιο Τομέα θα μπει ο Τάκης Θεοδωρικάκος που θα μετακινηθεί από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο πρώην πλέον υπουργός Εσωτερικών μπορεί να μην έχει τον υπουργικό θώκο αλλά έχει αφήσει ήδη το στίγμα του στο νεοδημοκρατικό κοινό και όχι μόνο. Κάτι που το δείχνουν και τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που καταγράφει.

Άλλωστε έχει ισχυρή πρόσβαση στους αυτοδιοικητικούς ενώ την υποψηφιότητα του θα στηρίξει και ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα και πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης (είχε εκλεγεί 3ος) οποίος δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Τι θα κάνει ο δήμαρχος Γλυφάδας

Παρά τις πληροφορίες που διακινούν κάποιοι περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο.

Όχι ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά οι σχέσεις του με το πρωθυπουργικό γραφείο είναι μάλλον πολικές.

Το σενάριο να κατέβει στον Νότιο Τομέα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δεν «περπατάει», αφού αν είναι υποψήφιος, θα επιλέξει το Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας.

Στην μάχη των «νοτίων» όμως, θα μπει εκ νέου ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης ο οποίος ήδη κάνει τηλεσυγκεντρώσεις μέσω skype και social media, ενώ αυξάνει και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Οι παλαιοί υποψήφιοι

Από εκεί και πέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε εκλεγεί πρώτος το 2019 έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής, αφού πιστώνεται και την καλή πορεία του στην εξωτερική πολιτική. Κάτι που για πολλούς σημαίνει πως θα κόψει και πάλι πρώτος το νήμα.

Το 2019 είχε ακολουθήσει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης που έχει το δικό του κοινό, ο Διονύσης Χατζηδάκης και ο προερχόμενος από το Ποτάμι, υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή στον ανασχηματισμό, αλλά χωρίς «πέρασμα» στο «γαλάζιο» κοινό.

voultepsΑκόμα η Άννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη που υφυπουργοποιήθηκε στο Μετανάστευσης και Ασύλου και στηρίζεται στο «Σαμαρικό μπλοκ» και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Στην κούρσα ακολουθούν ο Γιάννης Καλλιάνος που έχει το πλεονέκτημα της καθημερινής τηλεοπτικής παρουσίας ως μετεωρολόγος σε πανελλαδικό κανάλι και ο Βασίλης Σπανάκης που γυρίζει όλες τις γειτονιές των νοτίων προαστίων.

Με δεδομένο, ότι οι πρώτες κάλπες με απλή αναλογική θα δώσουν πέντε έδρες, η μάχη θα είναι σκληρή.

ΥΓ. 1 Ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα είναι υποψήφιος στα νότια. Ο Νίκος Χαρδαλιάς εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα διεκδικήσει άλλο πόστο. Το 15minutes.gr θα έχει ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες.

ΥΓ. 2 Έχει πέσει στο τραπέζι του όνομα του Βασίλη Κοντοζαμάνη για το Νότιο Τομέα. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε κατέβει το 2012 στην Αρκαδία από όπου και κατάγεται αλλά εάν τελικά κατέβει στις επόμενες εκλογές θα είναι στην Αθήνα. Να σημειωθεί πως ο Νότιος Τομέας έχει ισχυρό Αρκαδικό στοιχείο.

ΥΓ. 3 Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος επιλαχών του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου στα Νότια Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι εκ νέου στις λίστες.

Πάντως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έχει επαφή με την περιφέρεια του ενώ έχει και τηλεοπτική παρουσία από την εκπομπή που διατηρεί σε κανάλι.

 

Διαβάστε επίσης