Η απουσία των Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα από την ψηφοφορία για το Ελληνικό, αλλά και η πολύ σκληρή ανακοίνωση με την οποία ο πρώην υπουργός Παιδείας επιχειρηματολογεί για τη στάση του, αναδεικνύουν περίτρανα πόσο επιφανειακή είναι η συνοχή που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα, άλλωστε, παρουσιάστηκε και στην υπόθεση της ψηφοφορίας για την Τράπεζα Πειραιώς, όπου επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ, με αποτέλεσμα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης, που πρωτοστάτησαν στη θετική ψήφο, να κατηγορούνται από τους διαφωνούντες ως εκπρόσωποι της … «τραπεζικής αριστεράς»!
«Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία του κόμματός του πως στο συγκεκριμένο θέμα έχει προσχωρήσει στη γραμμή Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Νίκος Φίλης αποτέλεσε την εμπροσφοφυλακή για τα μηνύματα που θέλησε να αποστείλει η εσωκομματική αντιπολίτευση –και, κυρίως, οι «53» και συνολικότερα η «Ομπρέλα», που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στο θέμα του Ελληνικού- προς την ηγεσία του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο που την ίδια στάση με τον Νίκο Φίλη επέλεξε και ο Θοδωρής Δρίτσας, ένα στέλεχος που βρίσκεται σε πορεία αποστράτευσης, καθώς η «Ομπρέλα» θέλησε να αποστείλει απλώς ένα μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα και όχι να οδηγηθεί σε συνολική αντιπαράθεση μαζί του.
Μόνο τυχαίο δεν ήταν, άλλωστε, το ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης δεν παραβρέθηκαν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το θέμα του Ελληνικού.