Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνουμε εγκύρως ότι η ξαφνική μετάλλαξη του Εμανουέλ Μακρόν στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε νευρική κρίση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θεωρούσαν δεδομένο σύμμαχο τον Μακρόν, ενώ παράλληλα προεξοφλούσαν την παρέμβασή του υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Αντιλαμβάνεστε την έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν διαπίστωσε την απροθυμία του Μακρόν να πιέσει για κυρώσεις.
Το ερώτημα είναι τι είχε προηγηθεί για να οδηγήσει τον Γάλλο Πρόεδρο σε αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα.
Ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι
Όλα άρχισαν όταν η Τουρκία όρισε νέο πρέσβη στη Γαλλία. Κατά περίεργη σύμπτωση, ο Τούρκος διπλωμάτης συνδεόταν με στενή φιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ήταν αυτός που σήκωσε το βάρος και κατάφερε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας.
Ο διορισμός του 47χρονου Ali Onaner (αριστερά στη φωτογραφία με τον Μακρόν και παλιούς συμμαθητές τους), από την Τυνησία στη Γαλλία, ήταν κρίσιμος. Ο νέος πρέσβης ήταν συμμαθητής του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην Εθνική Σχολή Διοίκησης (National School of Administration).
Sınıf arkadaşım #Macron beklenenden de daha yüksek oy alarak #Fransa #Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı! #Tebrikler ! 🇹🇷🇫🇷
Δημοσιεύτηκε από Ali Onaner στις Κυριακή, 7 Μαΐου 2017
Ο Onaner, ο οποίος είναι διπλωμάτης καριέρας ήταν από τους πρώτους που είχε συγχαρεί τον Μακρόν με ένα tweet όταν ο φίλος και συμμαθητής του κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2017.
Μάλιστα πρόσφατα έγραψε και ένα “μήνυμα” στο Twitter προς στον Γάλλο πρόεδρο, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να δει την Άγκυρα να ανοίξει “σοβαρά κανάλια διαλόγου” . Στις 9 Σεπτεμβρίου έγραψε στο Twitter ο OnanerQ: “Έχω κάποιες φιλικές συμβουλές για τον συμμαθητή μου Mακρόν: προχωρήστε, μην περιμένετε, συνεχίστε”.
Okul arkadaşım @EmmanuelMacron’a dostça bir tavsiye: İlerle, bekleme yapma, devam et https://t.co/oXsiN2JexP
— Ali Onaner (@AliOnaner) September 19, 2020
Ο Ali Onaner, που μιλά τέλεια γαλλικά – έλαβε το απολυτήριο από το λύκειο Charles-de-Gaulle στην Άγκυρα – ήταν πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Τύνιδα για δύο χρόνια, από όπου παρακολούθησε από πολύ κοντά τη στρατιωτική παρέμβαση της χώρας του στη Λιβύη, την οποία διακαώς υπερασπίστηκε στα Τυνησιακά μέσα ενημέρωσης. Η Άγκυρα υποστήριζε την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Γαλλία υποστήριζε το άλλο στρατόπεδο, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Haftar.
Ο Onaner είναι κοντά στον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε την Τρίτη τηλεφωνικώς με τον Γάλλο ομόλογό του Σαν Υβ Λεντριάν. Ο Onaner ήταν διευθυντής του γραφείου του Τσαβούσογλου από το 2017 έως το 2018. Γνωρίζει καλά τη Γαλλία, καθώς, εκτός από την ENA, ήταν επίσης, από το 2012 έως το 2016, νούμερο δύο στην τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι.
Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου του στην Άγκυρα. Αυτή η τελευταία εμπειρία θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη για να εξηγήσει στη γαλλική κοινή γνώμη τις πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Ερντογάν.
Μετά ανέλαβε ο Τσαβούσογλου
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θεωρείται κορυφή στα παζάρια. Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ο Τσαβούσογλου είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε να σεβαστεί η Τουρκία τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Λιβύη.
Τον διαβεβαίωσε ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου της TOTAL θα συνεχίσουν να λειτουργούν με προνομιακούς όρους, ενώ παράλληλα κάλεσε την Γαλλία κατά το πρότυπο της Ιταλίας να συμμετέχουν από κοινού στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.
Το τουρκικό παζάρι έφερε αποτελέσματα. Η Γαλλία ταυτίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής με το λόμπι των φιλότουρκων, δηλαδή την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, και η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη διπλωματική ήττα.