-->
12.05.2021

Μόνο στο 15minutes.gr: Το τέλος του «διόσκουρου» του Αλέξη, Ιγγλέσιας και των Podemos στην Ισπανία «καμπανάκι» για τον Τσίπρα

Ο θρίαμβος της Δεξιάς στην Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας και η απόφαση του Πάμπλο Ιγγλέσιας, του ηγέτη των Podemos, μετά την ήττα του και το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε να αποχωρήσει από την πολιτική, αποτελεί ένα μεγάλο καμπανάκι για την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Το νέο αστέρι της ισπανικής δεξιάς, η Ιζαμπέλ Ντιαθ Αγιούζο, δεν δίστασε να δηλώσει πως «οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες» και πως πολύ σύντομα η ίδια θα απευθυνθεί στον λαό της χώρας. Βεβαίως για να σχηματίσει πλειοψηφία η Αγιούζο θα πρέπει να συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox, κάτι που περνάει αυτή τη στιγμή σε δεύτερη μοίρα.

Εκτός από τη 42χρονη θριαμβεύτρια των εκλογών, πάντως, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στον μεγάλο ηττημένο, τον Πάμπλο Ιγγλέσιας, τον εμβληματικό ηγέτη των Podemos, η άνοδος του οποίου στην εξουσία έγινε παράλληλα με την ανοδική πορεία του Αλέξη Τσίπρα και χάριν των μνημονίων.

Ο Πάμπλο Ιγγλέσιας συγκέντρωσε μόλις 7% στις εκλογές, με τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή της παραίτησής του και την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την πολιτική. Αισθάνομαι σαν αποδιοπομπαίος τράγος, που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομάδα υποστηρικτών του, ανακοινώνοντας πως παραιτείται από όλα τα καθήκοντά του και πως εγκαταλείπει την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής, ώστε να σταθεί εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζονται οι Podemos.

Η παραίτηση του άλλοτε διόσκουρου του Αλέξη Τσίπρα, του Πάμπλο Ιγγλέσιας, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στην Ισπανία, που σηματοδότησε η εποχή της εφαρμογής μνημονίων χωρίς η χώρα να είναι σε μνημόνια. Ταυτόχρονα αποστέλλει σαφή μηνύματα στην Κουμουνδούρου, ασχέτως εάν αυτή τα λαμβάνει ή όχι.

Για πολλούς, η παραίτηση του Πάμπλο Ιγγλέσιας μοιάζει σαν σκηνή από ταινία προσεχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν όποτε και αν γίνουν οι προσεχείς εκλογές. Τα καμπανάκια, άλλωστε, άρχισαν να χτυπούν στην Κουμουνδούρου…

 Διαβάστε επίσης