Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στην ζωντανή τηλεμαχία στην ΕΡΤ.
Η τηλεμαχία θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα και τον συντονισμό θα κάνει ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους θα απευθύνουν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS Λήδα Μπόλα και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Προβατάς.
Ο κ. Μπακογιάννης ρωτήθηκε για την καθαριότητα στην πόλη – δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν και μίλησε για τα πεπραγμένα του Δήμου στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028».
Ακολούθησε ερώτηση του κ. Δούκα στον Κώστα Μπακογιάννη για τον μεγάλο περίπατο: «Πόσο περίπου κόστισε αυτή η ιστορία, πόσες δουλειές χάθηκαν, αν αυτά έχουν αποτιμηθεί», ήταν η ερώτηση του κ. Δούκα.
“Χαίρομαι που με ρωτάτε. Στην Ομόνοια μηδενικό κόστος. Στο Σύνταγμα 1,5 εκατομμύριο και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Έχουμε καταλάβει το λάθος μας. Το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα” απάντησε ο κ. Μπακογιάννης.
“Υπάρχουν κοντέινερ στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σοβάδες πέφτουν σε σχολεία… Πρέπει να υπάρχει σχολείο και να υπάρχουν υποδομές. Θέλω να πω ότι δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι να βρω τα προβλήματα και να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές”, σχολίασε ο Χάρης Δούκας.
“Έχετε δίκιο για τα σχολεία. Έχουμε κάνει εκτενέστατες εργασίες αποκατάστασης σε 170. Μπορούμε να τις κάνουμε το καλοκαίρι, όταν είναι κλειστά. Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε… Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε”.
«Χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους», είπε ο χάρης Δούκας, κατηγορώντας τον κ. Μπακογιάννη ότι φύτεψε ελάχιστα δένδρα σε σχέση με τις εξαγγελίες του. Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα, είπε.
«Τα επόμενα 4 χρόνια θα φτιάξω 40 παιδικές χαρές. Μία παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά» η πρόταση του κ. Δούκα επισημαίνοντας ότι «έχω αναδείξει πάρα πολύ αυτό το θέμα».
Η Αθήνα δεν προχωράει έτσι, απάντησε ο δήμαρχος. Ανέφερε ότι ο Δήμος γκρέμισε ένα εργοστάσιο, στα Σεπόλια, που τώρα είναι πάρκο. Μιλώντας για τις εκκρεμούσες απαλλοτριώσεις, είπε ότι ο Δήμος προχώρησε σε 35 απελευθερώσεις χώρων.
Ο κ. Δούκας έθεσε το θέμα των σχολείων – είπε ότι υπάρχουν σχολεία σε άσχημη κατάσταση – προσθέτοντας ότι θέλει να αλλάξει την κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι υπάρχουν σχολεία πολύ παλιά στην πόλη , σημειώνοντας ότι έχουν γίνει από τον Δήμο επισκευές σε 170 σχολεία. Πρώτος στόχος, οι πράσινες αυλές, τόνισε. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε, ανέφερε.
Η ασφάλεια της πόλης
«Η ασφάλεια είναι η βάση. Λέμε ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Συμφωνήσαμε με τον υπουργό, τον κ. Οικονόμου να βάλουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης στην ερώτηση για την ασφάλεια στην πόλη.
Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει όμως να αλλάξει και το μοντέλο. Χρειαζόμαστε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αυτό θέλει επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, συνεργασία του δήμου με την αστυνομία και βεβαίως η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο με παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός»
Ο κ. Μπακογιάννης μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς, οι οποίες πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις. Και θέλει συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία, την οποία έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Και φυσικά η πρόληψη. Φως δηλαδή. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε 43.500 φωτιστικά σε όλη την Αθήνα με Led. Όπως επίσης να συνεργαστούμε με τον ΟΚΑΝΑ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Έχουμε τον νέο ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διευρύνουμε. Και πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστούμε».
Τοποθέτηση Δούκα: Στις γειτονιές οι πολίτες δε μου ζήτησαν κάμερες αλλά την παρουσία οργάνων της τάξης. Το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας είναι η μικροπαραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα, γι’ αυτό απαιτείται η παρουσία.
“Για να είναι μία πλατεία ασφαλής, πρέπει να είναι φωτισμένη, να έχει κόσμο… Ο φωτισμός είναι ζητούμενο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα για τα led… Το πρόβλημα με τη δημοτική αστυνομία, είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής”, είπε ο Χάρης Δούκας.
Ο φωτισμός είναι βασικός. Σε πολλές πλατείες της Αθήνας δεν υπάρχει φωτισμός. Θέλουμε πάρα πολύ δουλειά σε αυτό.
Επίσης, πριν 10 χρόνια υπήρχαν 1000 δημοτικοί αστυνόμοι, σήμερα υπάρχουν μόλις 200. Η δημοτική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί.
Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου.
Κλιματική αλλαγή
Στην ερώτηση για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε:
«Κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλοτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Ντάνιελ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα.
Και να προσθέσω κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελως που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. ‘Αρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί».