Search
Close this search box.
Search

Μπορέλ προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον θάνατο του Ναβάλνι

Πριν 9 μήνες

Προς τιμήν των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Ρωσία του Αλεξέι Ναβάλνι, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποκαλεί πλέον τις κυρώσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «καθεστώς κυρώσεων Ναβάλνι», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου βασικά θέματα στην ατζέντα είναι, εκτός από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η νέα ευρωπαϊκή αποστολή «Ασπίδες».

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, θα είναι παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση.

Την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα αποφασίσει σύντομα το 13ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι πλέον θα λάβουν υπόψη τους και τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο μεταξύ, «σφοδρή» επίθεση εναντίον των ομολόγων του στην Ε.Ε., επειδή δεν κατάφεραν να προχωρήσουν ταχύτατα στην παροχή αρκετών πυρομαχικών στην Ουκρανία, ώστε να νικήσει τη Ρωσία, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. Κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, είπε ότι ήταν ένα «θαύμα που μπόρεσε να αντέξει μέχρι στιγμής» η Ουκρανία, δεδομένου του πλεονεκτήματος έξι προς ένα που έχει η Ρωσία όσον αφορά τα πυρομαχικά. «Περάσαμε δύο χρόνια συζητώντας, προσπαθώντας να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία λίγο λίγο», είπε. Κάλεσε την Ε.Ε. να σταματήσει να διστάζει για τα στρατιωτικά κονδύλια, με τη Γερμανία να έχει συνδράμει έως τώρα με 17 δισ. ευρώ και την Ευρώπη να συζητά ακόμα ένα ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ, ετησίως.

Κοινός ευρωπαϊκός στρατός

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, η χώρα της οποίας ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι «έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, προσπαθώντας να υποτάξει, να εισβάλει σε αυτή τη χώρα που πεινάει για δημοκρατία και ελευθερία, όπως και ο πιο σκληρός αντίπαλος του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε αυτό το Σαββατοκύριακο. Και εδώ, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι διακυβεύεται σήμερα. Εάν η Ρωσία καταφέρει να επεκταθεί, είναι μια δικτατορία που θα επεκταθεί και θα κινηθεί λίγο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση». «Είναι σημαντικό και εδώ να είμαστε ενωμένοι, να αναπτύξουμε μαζί μια αμυντική ικανότητα, να αναπτύξουμε επίσης έναν στρατό, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε το έδαφός μας, αλλά και τις αξίες μας», ανέφερε η Χάτζα Λαμπίμπ.

Ανησυχία για την επικείμενη επιχείρηση των Ισραηλινών στη Ράφα

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή –ενόψει και της επικείμενης επίθεσης των Ισραηλινών στη Ράφα– εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., προσερχόμενοι στη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «όλοι φοβούνται» ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα δώσει το «πράσινο φως» σε μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα τις επόμενες ημέρες, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση να μην προχωρήσει σε αυτήν. Επέκρινε παράλληλα την Ουγγαρία που δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν που συγκέντρωσε 26 υπογραφές και με το οποίο η Ε.Ε. ζητά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση.

«Σχεδόν 1,7 εκατ. άνθρωποι προωθούνται στα σύνορα. Η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, αλλά όλοι φοβούνται ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Η μόνη λύση είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να επιτρέψει την αναζήτηση πολιτικής λύσης» ανέφερε ο Μπορέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, αλλά και να μην προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. «Είπα ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την αυτοάμυνα ιδιαίτερα, ύστερα από τόσο καιρό μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», τόνισε ο Μπετέλ. «Επιχείρησα να τους πω ότι, εάν δεν θέλουν να χάσουν και την τελευταία στήριξη που έχουν στον κόσμο, θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες για τις οποίες θα μετανιώσουν. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν πίεση από την ισραηλινή πλευρά, ότι υπάρχουν ακόμα όμηροι, ακόμα οικογένειες που επιθυμούν να απελευθερωθούν οι όμηροι. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες άνθρωποι θα σκοτωθούν στη Γάζα και ιδιαίτερα στη Ράφα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ ανέφερε ότι «η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική: Σχεδόν 1,5 εκατ. πρόσφυγες στα νότια της Ράφα, Παλαιστίνιοι που στερούνται τα πάντα, και η απειλή μιας χερσαίας επιχείρησης». «Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός, απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση ομήρων. Αυτή είναι η θέση του Βελγίου και είναι αυτή που θα υπερασπιστώ και πάλι σήμερα. Αποφασίσαμε επίσης να λάβουμε κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων», ανέφερε η υπουργός. «Πιθανότατα γνωρίζετε ότι εδώ και αρκετό καιρό, ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, σημειώθηκε αύξηση της βίας στη Δυτική Οχθη. Θα συμβάλουμε επίσης αύριο στο Διεθνές Δικαστήριο σε νομικό επίπεδο για να δούμε τις νομικές συνέπειες αυτής της εδαφικής κατοχής», προσέθεσε. «Υπάρχει όμως και η αναζωπύρωση της βίας που διαπράττεται από βίαιους ανθρώπους, εποίκους στη Δυτική οχθη. Και έτσι αποφασίσαμε κυρώσεις. Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έτοιμες να μας ακολουθήσουν. Και θα δούμε στα 27 αν μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί. Νομίζω ότι σε αυτήν τη σύγκρουση, όπως και σε άλλες, είναι απαραίτητο να υπερασπιστούμε μαζί το κράτος δικαίου, να είμαστε ενωμένοι και να μιλάμε με τον ίδιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Θα ήταν παράλογη κίνηση ο βομβαρδισμός της Ράφα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν, καθώς εκεί είναι εγκλωβισμένοι 1,5 εκατ άνθρωποι. «Η πλειοψηφία των υπουργών Εξωτερικών σε αυτό το συμβούλιο θέλουν το τέλος ενός τρομακτικού πολέμου και της βίας. Είμαστε ξεκάθαροι ότι οι όμηροι θα πρέπει να απελευθερωθούν». «Θεωρούμε επίσης ότι εισβολή στη Ράφα ή επίθεση στη Ράφα θα προκαλέσει καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Η Ιρλανδία μαζί με την Ισπανία ζήτησαν από την Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ σε σχέση με την υποχρέωση των Ισραηλινών να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ιρλανδός υπουργός ανέφερε πάντως ότι αποτελεί «πρόκληση» να πειστούν και άλλα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα αυτό.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά πρέπει να δώσουμε πλέον έμφαση στην ανάγκη επίτευξης παύσης εχθροπραξιών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. «Η Χαμάς πρέπει να παραδώσει τα όπλα», προσέθεσε και επίσης τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.