Search
Close this search box.
Search

Μπουρλά: Όλα τα φάρμακα της Pfizer χωρίς κέρδος σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα

Πριν 1 έτος

Από 23 σε 500 αυξάνονται τα σκευάσματα που θα διαθέτει η Pfizer στο πλαίσιο του «Συμφώνου για έναν Υγιέστερο Κόσμο». Εκτός από τα φάρμακα και τα εμβόλια που παρέχονται ήδη, το Σύμφωνο ενισχύεται με ιατρική εκπαίδευση και υποστήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ρουάντα. 

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι διευρύνει το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο», διαθέτοντας χωρίς κέρδος το πλήρες χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και εμβολίων της, για το οποίο κατέχει τα παγκόσμια δικαιώματα, με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο» παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2022 και αποτελεί μια πρωτοβουλία που εστιάζει στο να μειώσει τις υφιστάμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας, ανάμεσα σε πολλές χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα και τον υπόλοιπο κόσμο. Αρχικά, αφορούσε στη δέσμευση της Pfizer να παρέχει χωρίς κέρδος όλα τα εντός πατέντας φάρμακα και εμβόλιά της που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ, σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το φορτίο των νόσων αλλά και τις ανάγκες των ασθενών που δεν καλύπτονται σε αυτές τις χώρες, η Pfizer διευρύνει το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο» συμπεριλαμβάνοντας και τα εκτός πατέντας προϊόντα, αυξάνοντας τα συνολικά παρεχόμενα προϊόντα από 23 σε περίπου 500.

Το χαρτοφυλάκιο του Συμφώνου πλέον περιλαμβάνει τα φάρμακα και τα εμβόλια που είναι εντός και εκτός πατέντας, τα οποία αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν αρκετά από τα πιο σημαντικά μεταδοτικά και μη νοσήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα σήμερα. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και εμβολίων συμπεριλαμβάνονται οι χημειοθεραπείες και οι από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες καρκίνου, που έχουν τη δυνατότητα δυνητικά να αντιμετωπίσουν σχεδόν ένα εκατομμύριο νέων περιστατικών καρκίνου σε χώρες μέλη του Συμφώνου κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει, επίσης, ευρύ φάσμα αντιβιοτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης νοσηρότητας, θνησιμότητας και κόστους, που σχετίζονται με την αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) και στην αποτροπή περίπου 1,5 εκατομμυρίου θανάτων στις χώρες αυτές κάθε χρόνο λόγω βακτηριακών λοιμώξεων σε νοσοκομεία και κλινικές. Καθώς η Pfizer παρουσιάζει νέα φάρμακα και εμβόλια, τα προϊόντα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Συμφώνου και θα διατίθενται χωρίς κέρδος.

«Ξεκινήσαμε το Σύμφωνο για να συνεισφέρουμε στη μείωση των τεράστιων ανισοτήτων στον τομέα της υγείας στον κόσμο μας. Η ελπίδα μας είναι να ενδυναμώσουμε τις κυβερνήσεις των χωρών και να συν-δημιουργήσουμε λύσεις, καθώς και με άλλους εταίρους από διαφορετικούς τομείς και να εξαλείψουμε πολλά από τα συστημικά εμπόδια για καλύτερη υγεία. Στους μήνες που πέρασαν από την παρουσίαση του Συμφώνου, ήταν ηχηρό το μήνυμα από τους ηγέτες αυτούς, ότι η πρόσβαση σε ευρύτερο και πιο άμεσο φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας, με συνέπεια, είναι απαραίτητη για έναν ουσιαστικό και βιώσιμο μετασχηματισμό. Πιστεύουμε πως η διεύρυνση αυτή στα προϊόντα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων που περιορίζουν ή αποτρέπουν την πρόσβαση, θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ή ακόμα και να επιταχύνουμε το όραμά μας για έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στα εμβόλια που χρειάζονται για να ζουν υγιέστερα για περισσότερα χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Από την παρουσίασή του τον Μάιο του 2022 μέχρι και σήμερα, το «Σύμφωνο για έναν Υγιέστερο Κόσμο» συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τους στόχους του για την «επίτευξη παγκόσμιας ισότητας» στον τομέα της υγείας, τόσο μέσω της διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων, όσο και της ενδυνάμωσης συστημάτων υγείας. Η Ρουάντα ήδη παρέλαβε εννέα φάρμακα και εμβόλια της Pfizer για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνων, καθώς και μολυσματικών και φλεγμονωδών νόσων. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ρουάντα, η Pfizer παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση για να υποστηρίξει την παραλαβή φαρμάκων και εμβολίων και τον Νοέμβριο η Pfizer στο πλαίσιο της «Ομάδας Παγκόσμιας Υγείας» που έχει δημιουργήσει, ανέπτυξε την πρώτη Ομάδα στη χώρα, με στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού με φάρμακα. Eπίσης, είναι σε εξέλιξη συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας του Μαλάουι, της Γκάνα και της Σενεγάλης, καθώς και με πολλά άλλα κράτη μέλη του Συμφώνου για την καλύτερη κατανόηση των κρίσιμων υγειονομικών αναγκών και των ευκαιριών για την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας.

«Το Σύμφωνο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη υγειονομική ασφάλεια της Ρουάντα και της ηπείρου ευρύτερα. Η παροχή του διευρυμένου χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, θα βελτιώσει περαιτέρω την πρόοδό μας και θα προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε βασικές εθνικές πρωτοβουλίες υγείας, που οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα στον τομέα της Υγείας», ανέφερε ο Paul Kagame, Πρόεδρος της Ρουάντα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.