Search
Close this search box.
Search

Ν. Μηταράκης: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της

Πριν 2 έτη

Ανοιχτή συζήτηση με δημοσιογράφους της Χίου πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, το πρωί του Σαββάτου.

Στην συζήτηση, η οποία οργανώθηκε σε τρεις θεματικές, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία αλλά και αυτά που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «το 2023 θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στη Χίο», ενώ έθεσε ως προβληματισμό το ότι σύμφωνα με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο η χώρα θα πρέπει να έχει για σχεδόν δύο μήνες υπηρεσιακή κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία με το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τις απειλές και τις προκλήσεις της ‘Αγκυρας, λέγοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης την οποία έχει κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο ίδιος εύχεται αυτά τα όπλα να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ. Αντιστοίχως ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως ήδη από τον Μάρτιο του 2020 αποτέλεσε μία υβριδική απειλή. «Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, μία από τις 26 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές», σημείωσε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το μεταναστευτικό ως ζήτημα δεν θα τελειώσει, θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, όπως συνέβαινε δεκαετίες τώρα. Μιλώντας δε για στοιχεία, τόνισε πως οι αφίξεις στη χώρα μας είναι σε ιστορικό χαμηλό, με τις περσινές να είναι οι λιγότερες της δεκαετίας και οι φετινές να είναι οι δεύτερες καλύτερες. Παράλληλα, τόνισε ότι βασική θέση, την οποία θα θέσει και ως ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη, αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Χίο, επεσήμανε πως οι ροές είναι πλέον κάτω από 1.000 κατ’ έτος όταν επί ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου στις 5.000, κάτι που υποδεικνύει μία μείωση έως και 90%. Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι του υπουργείου από την επανασύστασή του ήταν η μείωση των ροών και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. «Και οι δύο επετεύχθησαν. Στη ΒΙΑΛ για παράδειγμα δεν υπάρχουν περιστατικά που να απασχολούν καθημερινά την τοπική κοινωνία», είπε. Στο ερώτημα για το αν η ΒΙΑΛ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερος χώρος αλλά και συνολική αναβάθμιση. Στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στη θέμα της κατασκευής κλειστής δομής στη θέση Θόλος και την νομική αντιπαράθεση του υπουργείου με τον δήμο. «Κατ’ αρχήν να πω ότι στόχος μας είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και να μεταφερθεί εκτός αστικού ιστού. Τέθηκε το θέμα της ιδιοκτησίας, στα ασφαλιστικά μέτρα έκρινε το Πρωτοδικείο ότι ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στο κομμάτι που βρίσκεται στον δρόμο και το κατά πόσο αυτό ανήκει στον δήμο ή στο Δημόσιο και επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή που έχει καθοριστεί να είναι η δομή. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να το λύσουμε το θέμα νομικά», είπε. «Έχω το μοντέλο των τεσσάρων δομών στα άλλα νησιά, και ό,τι έχουμε πει έχουμε δικαιωθεί στην πράξη. Η ουσία είναι, ό,τι έχει πει η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί», ξεκαθάρισε.

Στην συνέχεια οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν στα δημόσια έργα στη Χίο με τον υπουργό να υπενθυμίζει πως το αεροδρόμιο και το κτίριό του, το φράγμα Κόρης Γεφύρι, το Τελωνείο, είναι όλα σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2023. Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, τόνισε την πρόσφατη απόφαση για μείωση κατά 30% της φορολογίας εισοδήματος για τους μαστιχοπαραγωγούς εξισώνοντας τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς με την συμβολαιακή γεωργία. Υπενθυμίζεται ότι για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύει η έκπτωση φόρου 50% για τα ίδια εισοδήματα. Παράλληλα επεσήμανε πως η Χίος απολαμβάνει πλέον μόνιμα μειωμένο ΦΠΑ, κάτι που δεν υπάρχει σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ στην συνέχεια έθεσε το όραμα για τις βάσεις της τοπικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε, οι βάσεις της τοπικής οικονομίας πρέπει να είναι τέσσερις:

Ναυτιλία: Να αποτελέσει το νησί ναυτικό κέντρο και να έρθουν στο νησί γραφεία διαχείρισης πληρωμάτων.

Μαστίχα: Να δίνονται φορολογικά κίνητρα στους μαστιχοπαραγωγούς, κάτι που θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία και οικονομία και θα προσθέσει προστιθέμενη αξία στο νησί.

Τουρισμός: Να έρθει η Χίος στον χάρτη και να επιτραπεί η ανέγερση ξενοδοχείων που θα είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Ψηφιακοί νομάδες: Να αποτελέσει η Χίος προορισμό για ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν από το νησί για μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Έδωσε μάλιστα ο κ. Μηταράκης και μία «είδηση» όπως είπε, αποκαλύπτοντας πως το επόμενο διάστημα μία μεγάλη εταιρεία θα ανοίξει γραφεία στο νησί, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια μιλώντας για την Υγεία στην Χίο ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά θέματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν θέτοντας ως παράδειγμα τα ασθενοφόρα τα οποία υπάρχουν στις δομές υγείας στο νησί, με το θέμα να επικεντρώνεται στον αριθμό των διασωστών. Σε αυτό το σημείο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε πως η Υγεία στη Χίο έχει ενισχυθεί κατά τα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, συμπλήρωσε πως οι απαραίτητες θέσεις έχουν προκηρυχθεί,ενώ κατέληξε λέγοντας ότι γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου το θέμα να λυθεί μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία για τη Σχολή Διασωστών. «Έχουμε κόσμο, αλλά χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις και θα γίνουν. Το προσωπικό που αποσπάστηκε στη Μυτιλήνη είναι το ίδιο που αποσπάστηκε στη Χίο. Έχουν προκηρυχθεί θέσεις. Το θέμα είναι να βρεθούν άτομα με την εξειδίκευση του διασώστη», είπε. Παράλληλα ο κ. Μηταράκης είπε πως άλλο ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί είναι αυτό των κρεβατιών ΜΑΦ οι οποίες θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ΜΕΘ, κλίνες οι οποίες δημιουργήθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό -και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο», είπε, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά συνολικά τη χώρα όχι μόνο τη Χίο.

Τέλος, ο κύκλος των θεματικών της συζήτησης έκλεισε με θέματα που άπτονται της ευρύτερης πολιτικής και συγκεκριμένα των επερχόμενων εκλογών οι οποίες θα γίνουν το 2023 όπως είπε ο κ. Μηταράκης. Μιλώντας για τους τοπικούς συσχετισμούς είπε πως και στο παρελθόν υπήρχαν δίπολα και πολύπολα στη ΝΔ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η ΝΔ είναι μία και είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Στόχος δικός μου είναι να υπάρχει ένα δυνατό και ελκυστικό για τους ψηφοφόρους ψηφοδέλτιο το οποίο θα φέρει αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά του 2019, αλλά και προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου η ΝΔ είχε το καλύτερο ποσοστό πανελλαδικά», είπε ο κ. Μηταράκης.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο η Χίος να γίνει μονοεδρική είπε πως αυτό δεν είναι μία πολιτική απόφαση αλλά ένα αποτέλεσμα καθαρής στατιστικής, η οποία προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα προτιμούσε να είναι διεδρική έτσι ώστε και ο αντίπαλος πόλος να εκπροσωπείται στη Βουλή.

Κλείνοντας, ο Νότης Μηταράκης πρότεινε να υπάρξει πολιτική βούληση από όλα τα κόμματα προκειμένου το εκλογικό σύστημα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης να εφαρμοστεί από την πρώτη Κυριακή προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Στις δεύτερες εκλογές όμως η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Φαίνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Προδιαγράφουν αυτοδυναμία ΝΔ στο 2023. Το ζήτημα είναι η δεύτερη τετραετία να μετουσιωθεί στην πράξη». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως δεν είναι δική του απόφαση εάν αναλάμβανε και μετά τις εκλογές το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «αυτά δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου», είπε και συμπλήρωσε πως «θα ήθελα να κάνω οτιδήποτε μπορώ να προσφέρω. Όταν ανέλαβα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το ανέλαβα σε μία εποχή, η οποία ήταν ηλεκτρική καρέκλα. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, μου αρέσουν τα δύσκολα και μου αρέσει στο τέλος, όταν αποχωρήσω από την πολιτική, να μπορώ να πω ότι κάτι έκανα και κάτι άφησα πίσω μου».

Τέλος, μιλώντας για την επόμενη ημέρα στην πολιτική ο κ. Μηταράκης είπε πως με την οικογένειά του έχουν αγοράσει κάποια χωράφια με μαστιχόδεντρα στη Χίο, και θα ήθελε να μένει συστηματικά στο νησί πολύ περισσότερο από όσο έμεινε τα τελευταία 30 χρόνια.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.