Search
Close this search box.
Search

NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis I έφθασε στην Σελήνη

Πριν 2 έτη

Πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, η ρομποτική αποστολή Artemis I της NASA, έφτασε στον προορισμό της.

Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14 τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

Χάθηκε η επικοινωνία με τη Γη

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά καθώς το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι και η NASA περιμένει αγωνιωδώς για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση εικόνων.

Με την ολοκλήρωση της μανούβρας το Orion θα συλληφθεί από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί τελικά σε μια ασυνήθιστη τροχιά γύρω της.

Ένα σημαντικό ορόσημο θα έρθει στις 26 Νοεμβρίου, οπότε το σκάφος θα φτάσει τα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη και θα καταρρίψει έτσι το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13. Κανένα όχημα σχεδιασμένο για ανθρώπους δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Στη συνέχεια το Orion θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η ίδια αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα.

Τουλάχιστον έναν χρόνο αργότερα, πιθανώς το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη.

Επικεφαλής NASA: Οι άνθρωποι θα κατοικήσουν στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ και οι συνεργάτες του έκαναν τα πρώτα βήματα στη Σελήνη το 1969, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται πότε θα ερχόταν η σειρά και των υπολοίπων από εμάς να ακολουθήσουμε στα χνάρια τους.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουμε, αποκαλύπτει τώρα ο επικεφαλής της NASA, Χάουαρντ Χου. Ο Χου υποστήριξε πως, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να πάνε στο φεγγάρι, αλλά και να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Χάουαρντ Χου, ο οποίος ηγείται του προγράμματος Orion της NASA, είπε ότι θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό στο φεγγάρι για να υποστηρίξει τις επικείμενες επιστημονικές αποστολές.

Μιλώντας στο BBC και τη δημοσιογράφο Λώρα Κούνσμπεργκ, ο Χου είπε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis που μετέφερε το σκάφος Orion ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το διαστημόπλοιο, ο Χου είπε ότι υπήρχε ένα «ανδρείκελο» που έπαιρνε τη θέση του διοικητή.

Όταν ρωτήθηκε από το BBC πότε θα δούμε ανθρώπους να ζουν στο φεγγάρι, ο Χου είπε : «Σίγουρα αυτή τη δεκαετία, θα έχουμε ανθρώπους που θα μένουν στο διάστημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα έχουν ενδιαιτήματα, θα έχουν ρόβερ για τις μεταφορές τους.

«Στη NASA εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε αυτό, καθώς για να μείνουν άνθρωποι στο φεγγάρι, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές».

Έκπληκτη, η δημοσιογράφος ρώτησε ξανά τον Χου εάν πρόκειται να μείνουν άνθρωποι στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο επικεφαλής της NASA επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ζήσουν στο φεγγάρι και να παραγάγουν «επιστημονικό έργο» πάνω σε αυτό. Το Orion βρίσκεται επί του παρόντος 83.300 μίλια μακριά από τη Σελήνη, μετά την εκτόξευσή του του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα την Τετάρτη 6/11.

Η εκτόξευση της Τετάρτης ήλθε μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Ο Χου είπε: «Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του διαστήματος σε βάθος, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική μέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ανθρώπινη πτήση στο διάστημα και την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα.

«Επιστρέψαμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα προσσεληνωθούν στο άμεσο μέλλον». Ο Χου είπε στο BBC ότι η αποστολή πήγαινε καλά μέχρι στιγμής.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.