-->
01.10.2022

«Ναυμαχία» σε Περσικό και… Κάρυστο – Έντονο παρασκήνιο Μόσχας – Ουάσιγκτον με τα τάνκερ και στη… μέση η Αθήνα

Κόκκινο συναγερμό προκαλεί στο Μαξίμου ο πόλεμος των τάνκερ που διαδραματίζεται στον Περσικό Κόλπο.

Στην κυβέρνηση κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η πειρατεία που εκδηλώθηκε σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια από τους Φρουρούς της Επανάστασης συνιστά αντίποινα για τη δέσμευση του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο.

Διατυπώνονται επίσης φόβοι για συνέχιση των εχθροπραξιών στον Περσικό με τη δέσμευση και άλλων ελληνόκτητων τάνκερ που πλέουν στον Κόλπο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει το επίμαχο αυτό ζήτημα και κάνει ό,τι μπορεί για να αποδεσμεύσει το ρωσικό πλοίο που παραμένει στην Κάρυστο.

Σε μία τέτοια εξέλιξη αντιδρούν οι Αμερικανοί προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το πετρέλαιο που μεταφέρει το ρωσικό πλοίο ήταν ιρανικό και με τα έσοδα θα ενισχύονταν οι Φρουροί της Επανάστασης που θεωρούνται από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση.

Βέβαια αυτό που επιδιώκουν οι Αμερικανοί είναι να σπάσουν τη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία που προβλέπει συνέργειες στην προμήθεια και μεταφορά πετρελαίου προς τρίτες χώρες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μπορεί το Ιράν να εκτελεί παραγγελίες πετρελαίου για λογαριασμό της Ρωσίας, και το αντίστροφο.

Αν δηλαδή η Κίνα παραγγείλει πετρέλαιο στη Ρωσία, τότε αναλαμβάνει την προμήθεια και τη μεταφορά το Ιράν που βρίσκεται πιο κοντά στο λιμάνι της Σαγκάης.

Αν κάποιο διυλιστήριο παραγγείλει πετρέλαιο στο Ιράν και ο προορισμός είναι πιο κοντά στη Μόσχα, τότε εκτελεί την παραγγελία η Ρωσία.

Στην ουσία πρόκειται για μία σύμβαση που έχει στόχο να θολώνει τα νερά για να αποφεύγονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα έχει μπλέξει σε μία κατάσταση επικίνδυνη χωρίς να ευθύνεται για τη δέσμευση του ρωσικού τάνκερ στην Κάρυστο.

Οι ελληνικές Αρχές το αποδέσμευσαν αλλά στη συνέχεια το κατάσχεσαν οι Αμερικανοί.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον Περσικό και στις Βρυξέλλες.

Κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι μετά την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Μόσχα θα προκαλέσει τεχνητή κρίση στον Περσικό χρησιμοποιώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης που θεωρούνται το μακρύ χέρι του Πούτιν.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου ακόμα και πάνω από τα διακόσια ευρώ το βαρέλι, προκαλώντας ολέθριες συνέπειες στην οικονομία.

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά την εξέλιξη με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ.

Όπως πληροφορούμαστε από έγκυρη πηγή, ακόμα και πριν από την Σύνοδο Κορυφής είχε συνεχή επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια που έχει αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.Διαβάστε επίσης