Search
Close this search box.
Search

Νέα πολιτική κρίση στη Γαλλία: Λεπέν και Μελανσόν κατέθεσαν πρόταση μομφής

Πριν 4 λεπτά

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την κατάθεση προτάσεων δυσπιστίας από την Αριστερά αλλά και τα ακροδεξιά κόμματα, μετά την απόφαση του  Γάλλου πρωθυπουργού  να ενεργοποιήσει για τον προϋπολογισμό το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής ολα δείχνουν ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πέσει και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναγκαστεί σε παραιτηση μετά από μόλις 2,5 μήνες στη θέση του. Η διαδικασία αναμένεται την Τετάρτη καθώς οι προτάσεις δυσπιστίας τίθενται σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση εντός 48 ωρών από την κατάθεσή τους.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ο συνασπισμός που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, την Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, είχε προαναγγείλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης.  Η πρόταση μομφή κατατέθηκε από 185 βουλευτές που καταγγέλλουν έναν «προϋπολογισμό λιτότητας που θα αποδυναμώσει σοβαρά την κοινωνική μας προστασία».

«Σε κανένα σημείο η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις ψήφους της Εθνοσυνέλευσης και δεν άνοιξε το δρόμο για συζήτηση. Παραμέρισε τις τροπολογίες των ομάδων του Νέου Λαϊκού Μετώπου» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι «η απουσία διαλόγου, η περιφρόνηση των προτάσεων που κατατέθηκαν και της κοινοβουλευτικής εργασίας καθιστούν αναγκαία τη μομφή».

Πάντως, οι βουλευτές του συνασπισμού κατήγγειλαν τη Μαρίν Λεπέν, καίτοι η τελευταία είπε ότι θα υπερψηφίσει και τις δύο προτάσεις μομφής. «Ο πρωθυπουργός υπέκυψε στις άθλιες εμμονές τους, με έναν νέο μεταναστευτικό νόμο που θα συνεχίσει την ηθική και πολιτική χρεοκοπία του περασμένου έτους» σημειώνουν.

Πλέον και μετά τη χρήση της συνταγματικής ρήτρας 49.3, πρόταση μομφής κατέθεσε και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, με την Μαρίν Λεπέν να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της θα στηρίξει και την πρόταση της Αριστεράς. «Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων του Εθνικού Συναγερμού. Είπε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας.  Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», δήλωσε.

Μαζί, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτουν 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Παρά τις παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής στον Εθνικό Συναγερμό, τελικώς δεν υπήρξε λύση. Ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι απαιτείται μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Παράλληλα, ανέφερε στους βουλευτές ότι αντιμετωπίζουν «μια στιγμή αλήθειας». «Σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι Γάλλοι δεν θα σας συγχωρήσουν αν υποστηρίξετε συγκεκριμένα (πολιτικά) συμφέροντα πάνω από το μέλλον του έθνους», είπε. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και εγώ αναλαμβάνω τη δική μου», τόνισε, ενώ ενεργοποίησε το 49.3.

Η Λεπέν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συναγερμού, κατηγόρησε τον Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο, ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να ακούσει τις πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

«Είναι άδικο να πληρώνει ο γαλλικός λαός τις συνέπειες της ανικανότητας του Εμανουέλ Μακρόν τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι Γάλλοι για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά οι ηγέτες τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Η Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να υποχωρήσει.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ματίλντ Πανό δήλωσε: «Μπορούμε να ρίξουμε τον κ. Μπαρνιέ και αυτόν τον προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε τις συζητήσεις της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης με την ακροδεξιά ως «παζάρια» και είπε ότι «όλα είναι ένα κόλπο». Κατηγόρησε τον Μακρόν ότι βύθισε τη χώρα στο χάος.

Σταθερότητα ζητούν οι ΚΟ της κυβερνητικής βάσεις 

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Χ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της κυβερνητικής βάσης ζητούν «σταθερότητα και κατευνασμό».

«Σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας που βιώνουμε, η πεποίθησή μας είναι ξεκάθαρη: η χώρα μα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Σταθερότητα οικονομική, σταθερότητα χρηματοπιστωτική,σταθεροτητα συνταγματική» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι εφόσον η πρόταση δυσπιστίας καταψηφιστεί, τότε η χώρα μπαίνει στο άγνωστο. «Σήμερα, ο καθένας ξαναβρίσκεται αντιμέτωπος με τις ευθύνες του» τονίζουν, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ πολιτικών υπολογισμών ή του ευρύτερου καλού.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής Ζαν-Ρενέ Καζνέβ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη σχεδίου και στρατηγική του χάους.

«Το ερώτημα που θέτω σε όσους πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της μομφής την Τετάρτη ή την Πέμπτη (είναι): “Τι έχουν σχεδιάσει από πίσω;”. Στην πραγματικότητα δεν έχουν σχεδιάσει τίποτα» και εφαρμόζουν μια “στρατηγική του χάους”» είπε.

Τι θα συμβεί αν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί

Εάν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί την Τετάρτη, ο Μπαρνιέ θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να παραμείνουν σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι ο Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει μια νέα κυβέρνηση.

Ο Μακρόν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τα κόμματα να αναζητήσουν έναν νέο πλειοψηφικό συνασπισμό ή να προχωρήσει στον διορισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, μέχρι να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν το καλοκαίρι, κι αυτό επειδή με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορούν να γίνουν γενικές εκλογές εντός 12 μηνών από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Η σημερινή εξέλιξη βρίσκεται σε συνέχεια της μεγάλης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία, όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο και κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η πρόταση μομφής περάσει, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση ανατρέπεται από το 1958.

Αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Την ίδια ώρα, η απόφαση του Μισέλ Μπαρνιέ να ενεργοποιήσει το 49.3 που άνοιξε τον δρόμο για την αποδοκιμασία της κυβέρνησή του προκάλεσε τριγμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αυξήθηκε. Το επιτόκιο των δεκαετών γαλλικών κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 2,92% γύρω στις 16:30, ενώ το αντίστοιχο γερμανικό, που θεωρείται ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν στο 2,04%. Το spread διαμορφώθηκε στις 0,88 ποσοστιαίες μονάδες, επίπεδο συγκρίσιμο με το 2012.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.