Search
Close this search box.
Search

Νέα πτήση «εφιάλτης»: Σοβαρές αναταράξεις σε αεροσκάφος της Qatar Airways – 12 τραυματίες

Πριν 2 μήνες

Μετά την αιματηρή πτήση της Singapore Airlines με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες λόγω μεγάλων αναταράξεων, ακόμη ένα περιστατικό σημειώθηκε, αυτήν τη φορά σε αεροσκάφος της Qatar Airways.

Έξι επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος καμπίνας τραυματίστηκαν λόγω αναταράξεων σε πτήση της Qatar Airways από το Κατάρ προς την Ιρλανδία την Κυριακή.

Όπως μεταδίδουν ιρλανδικά ΜΜΕ σε ανακοίνωσή της, η Αρχή Αεροδρομίου του Δουβλίνου ανέφερε: «Η πτήση QR107 της Qatar Airways από τη Ντόχα προσγειώθηκε με ασφάλεια, όπως ήταν προγραμματισμένο, στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου λίγο πριν από τις 13.00 (τοπική ώρα)».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο αεροσκάφος υπήρξαν αναταράξεις, ενώ πετούσε πάνω από την Τουρκία»

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Δουβλίνου, η DAA, οι αναταράξεις στο αεροσκάφος Boeing 787-9 dreamliner συνέβησαν την ώρα που πετούσε πάνω από την Τουρκία.

Κατά την προσγείωση της, η πτήση QR017 της Qatar Airways έγινε δεκτή από υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και πυροσβεστών του αεροδρομίου. «Η ομάδα του αεροδρομίου του Δουβλίνου συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στο έδαφος στους επιβάτες και το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας», δήλωσε εκπρόσωπος της DAA.

Η λειτουργία του αεροδρομίου δεν επηρεάζεται, πρόσθεσε η DAA.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις αναταράξεις στα αεροπλάνα – Θα τριπλασιαστούν ως το 2050

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέτινγκ δείχνει ως και τριπλασιασμό των σοβαρών δονήσεων που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη στο μέλλον λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την αλλαγή στο κλίμα να είναι η κύρια αιτία των πιο συχνών αναταράξεων.

Μετά το περιστατικό της Singapore Airlines το οποίο στη διαδρομή από Λονδίνο προς Σιγκαπούρη παρά τις καλές καιρικές συνθήκες είχε σοβαρές αναταράξεις με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας επιβάτης και ακόμα 30 να τραυματιστούν σοβαρά, αποδεικνύει ότι ακόμα και με καθαρό ουρανό οι αναταράξεις είναι πιθανό να γίνουν επικίνδυνες.
Πριν τις αναταράξεις στη Singapore Airlines υπήρχαν και πιο σοβαροί τραυματισμοί. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ-Science» από το 2009 έως το 2021, 30 επιβάτες και 116 μέλη πληρώματος τραυματίστηκαν σοβαρά σε εμπορικές πτήσεις ανά τον κόσμο λόγω αναταράξεων. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών εκτιμάται σήμερα σε περίπου δισεκατομμύρια ετησίως, τέτοια περιστατικά θεωρούνται σπάνια.

Στην ερώτηση της εφημερίδας στον επικεφαλής της μελέτης του Πανεπιστημίου για το εάν η κλιματική κρίση παίζει ρόλο στις αναταράξεις με καλό καιρό, ο καθηγητής Πολ Γουίλιαμς απάντησε:

«Έχουμε ήδη ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι οι αναταράξεις του καθαρού ουρανού αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ανακαλύψαμε στη μελέτη μας ότι οι σοβαρές αναταράξεις καθαρού ουρανού αυξήθηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό κατά 55% από το 1979 έως το 2020. Είδαμε επίσης ότι στην ίδια περιοχή οι ήπιες αναταράξεις εν αιθρία αυξήθηκαν κατά 17% ενώ οι μέτριες αναταράξεις κατά 37%. Παρόμοια αύξηση εντοπίσαμε και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ. Η μελέτη αυτή παρέχει τα καλύτερα στοιχεία ως σήμερα σχετικά με το ότι οι αναταράξεις καθαρού ουρανού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες».

Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμα πιο δυσοίωνες σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου.

«Οι τελευταίες προβλέψεις μας δείχνουν διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των σοβαρών αναταράξεων που θα οφείλονται σε αεροχείμαρρους ως το 2050 αν το κλίμα συνεχίσει να αλλάζει όπως αναμένουμε»

Στο πώς συντελεί η κλιματική αλλαγή στην αύξηση των αναταράξεων δήλωσε: «Στα επίπεδα όπου πετούν τα αεροπλάνα στο βόρειο ημισφαίριο η κλιματική αλλαγή είναι ένοχη για την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα στα νότια του αεροχειμάρρου σε σύγκριση με τον αέρα στα βόρεια του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος που ρέει σαν ποτάμι αέρα τροφοδοτείται από τις διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ των πιο ψυχρών περιοχών στα βόρεια και των πιο θερμών αέριων μαζών στα νότια. Η θέρμανση του πλανήτη φαίνεται να προκαλεί αστάθεια στον αεροχείμαρρο, οδηγώντας σε αύξηση της διαφοράς θερμοκρασίας κατά μήκος του, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα ή στη διεύθυνση του ανέμου και τελικών περισσότερες αναταράξεις.

Οι ένοχοι των αναταράξεων και η μοναδική λύση

Στην ερώτηση για το ποια είναι η λύση σε αυτό ο καθηγητής απάντησε στο «BHMA-Science» ότι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν τη ζώνη τους, αφού επί των πλείστων όσοι τραυματίζονται δεν φορούν ζώνη ή είναι όρθιοι στο αεροσκάφος.

Οι ένοχοι για τις αναταράξεις.

Στο infographic που παρουσίασε η εφημερίδα οι ένοχοι για τις αναταράξεις είναι τρεις.

  1. Αναταράξεις του «καθαρού ουρανού»: Λαμβάνουν χώρα γύρω από αεροχειμάρρους όπου άνεμοι μεγάλης ταχύτητας συναντούν τον περιβάλλοντα αέρα
  2. Καταιγίδες: Τα μεγαλύτερα σύννεφα μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις ακόμη και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων – οι πιλότοι συνήθως προσπαθούν να πετάξουν γύρω από την καταιγίδα ώστε να αποφύγουν τις αναταράξεις
  3. Βουνά: Ο αέρας που ρέει πάνω από τις οροσειρές προκαλεί αναταράξεις σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.