Νέα βήματα προς την ελευθερία και την επιστροφή στην κανονικότητα κάνουμε από το πρωί με την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, έπειτα από έξι μήνες, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου κατά το οποίο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ. αντί για τις 10 μ.μ.
Όλα αυτά σε συνδιασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και για τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.
Ανοίγει η εστίαση
Οι προετοιμασιες για το άνοιγμα της εστιάσης μετά από, σχεδόν, έξι μήνες με κλειστά τα μαγαζιά είναι πυρετώδεις Οι επιχειρηματίες έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να προσαρμόσουν τα καταστήματά τους στις κυβερνητικές απαιτήσεις, οι παραγγελίες για τις απαραίτητες προμήθειες χτύπησαν «κόκκινο» την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τους πελάτες να έχουν ήδη προχωρήσει σε μαζικές κρατήσεις, προκειμένου να ξοδέψουν, μετά από πολύ καιρό, λίγες ώρες σε ένα καφέ ή εστιατόριο.
Σημειώνεται πως το SMS στο 13033 ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν 6 στο 13033 για να βρεθούν για καφέ ή για φαγητό. Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.
Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά, ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 22:45.
Όπως είναι γνωστό θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
- τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
- χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
- δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
- οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής
- λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών
- λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο
- από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
Από τις 11 μ.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας
Τη Δευτέρα του Πάσχα διευρύνεται κατά μία ώρα και το ωράριο μετακίνησης των πολιτών, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ., από 10 μ.μ. που ίσχυε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Φυσικά, όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία
Η σχετική ΚΥΑ που δημκοσιεύτηκε για το άνοιγμα της εστίασης, περιλαμβάνει διευκρινήσεις για τη λειτουργία των ξενοδοχείων ως προς τα εστιατόρια και τα αναψυκτήριά τους .
Κατ’ εξαίρεση, λοιπόν, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.
Παράλληλα, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους χώρους εστίασης, για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων προβλέπεται ότι υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί
Την ίδια ώρα, μετά από μία ημέρα… ανάπαυσης, κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί (Κυριακή του Πάσχα), συνεχίζονται από τη Δευτέρα κανονικά οι εμβολιασμοί για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών, με τη συμμετοχή να αναμένεται μαζική, όπως κατέδειξαν και τα στοιχεία για όσους έκλεισαν ραντεβού τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στο πρόγραμμα εμβολιασμού έχουν ήδη μπει οι ηλικιακές κατηγορίες 30-39 και 40-44 ετών, ενώ από το Μεγάλο Σάββατο έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, με περίπου 130.000 άτομα να έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους από τις πρώτες 24 ώρες.