Search
Close this search box.
Search

Νέες φωνές υπέρ «νέου φορέα» στην Κεντροαριστερά: Πρεμιέρα Δούκα στον «Πουλαντζά»

Πριν 11 ώρες
Λούκα Κατσέλη

Το καπάκι από την κατσαρόλα της Κεντροαριστεράς επιχειρούν να ανοίξουν σειρά από στελέχη του ευρύτερου χώρου, καθώς τα ανησυχητικά δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά και η ευρύτερη κοινωνική δυναμική των υφιστάμενων προοδευτικών κομμάτων έχουν σημάνει συναγερμό για την εκλογική τους επιβίωση, αν δεν έχουν κάνει τον κύκλο τους.

Με την Κεντροαριστερά σε τροχιά καθόδου διεθνώς, την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων επανέλαβε χθες (στο Πρώτο Πρόγραμμα) η πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, η οποία πρωτοστατεί σε… δείπνα και καλέσματα στελεχών της προοδευτικής παράταξης με προοπτική μια νέα πρωτοβουλία. «Το διακύβευμα είναι να υπάρξει μία ισχυρή, αποτελεσματική και προοδευτική κυβέρνηση και μία ισχυρή αντιπολίτευση. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά είναι και για τις πολιτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Διότι, αυτό που κατά την κρίση μου επικρατεί είναι ότι δεν έχουμε έναν εθνικό οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να πάει η χώρα τα επόμενα 10 χρόνια» περιέγραψε η κυρία Κατσέλη, επιμένοντας σε μια «ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».

«Οι συνθήκες γεννούν τον αρχηγό τους»

Μάλιστα, η πρώην Υπουργός δεν διέψευσε την ενεργό συμμετοχή της σε αυτήν την κατεύθυνση λέγοντας πως «αισθάνομαι ως πολίτης αυτής της χώρας μια ευθύνη να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας σε μια καινούργια εθνική στρατηγική για τη χώρα». Ερωτηθείσα αν στο σχήμα που προτείνει υπάρχει ρόλος και χώρος για τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «θα μπορούσε να ήταν αλλά θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε. Ξέρετε, ο Γεράσιμος Αρσένης έλεγε κάτι το οποίο ήταν σοφό. Έλεγε ότι κάθε εποχή και οι συνθήκες γεννούν τον αρχηγό τους. Άρα, ας κάνουμε τη δουλειά μας, ας ετοιμαστούμε, ας καλλιεργηθεί μια ευρύτερη συσπείρωση και ένας διάλογος προγραμματικός και πολιτικός και όταν έρθει ο χρόνος και οι κατάλληλες συνθήκες οπωσδήποτε θα υπάρξει και ο μπροστάρης» υποστήριξε η πρώην Υπουργός, καταλήγοντας για τον πρώην Πρωθυπουργό πως «αν λοιπόν, το θελήσει θα μπει και εκείνος μέσα σε αυτή τη διαδικασία (…)».

Λύσεις από τη… ζωή

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου φορέα στην Κεντροαριστερά σχολίασε θετικά και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Φαραντούρης, απαντώντας πως «η ανάγκη και η ζωή θα πυροδοτήσουν εξελίξεις, είτε με τη δημιουργία νέου φορέα, είτε με τη συνεργασία υφιστάμενων φορέων, ενδεχομένως με διαφορετική σύνθεση».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άνοιξε τη βεντάλια όλων των εκδοχών για την συγκρότησή του, χωρίς να αποκλείει ακόμη και το σχήμα συνεργασίας της Κουμουνδούρου με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πρωτοκλασάτα στελέχη του, όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Ιδίως, όταν ο κ. Δούκας θα συμμετάσχει απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», του ιδεολογικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο Πάρκο Ελευθερίας. Την εκδήλωση διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης της ανανεωτικής Αριστεράς, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ πλην του κ. Δούκα στην εκδήλωση μετέχουν οι ακαδημαϊκοί Αντώνης Λιάκος, Αθηνά Σκουλαρίκη και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Ρεπούση, Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

 protothema.gr 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.